Szklarnia z poliwęglanu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
awas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2014, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szklarnia z poliwęglanu

Post »

Witam i pozdrawiam wszystkich działkowiczów
Jestem w trakcie składania tunelu poliwęglanowego 3,5x6 m.
Na jakimś rosyjskim forum wyczytałem, że dobrze jest pod poliwęglan dać cienką folię, która powoduje, że całość działa jak termos. Izoluje od chłodu, a latem odrobinę zacienia. Co o tym myślicie? Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niektórzy boki szklarni na zimę okładają folią bąbelkową ( od środka ) ; pozwala to trochę zaoszczędzić na grzaniu. Zwykła folia guzik da moim zdaniem. No chyba że jakaś matowa lub kolorowa jako osłona od nadmiaru słońca na lato.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Zastanawiam sie nad pólkami w szklarni , ale boję się ,że obciążę konstrukcje .
Konstrukcja jest z profili aluminiowych 30 na 30x 1 mm.
proszę o jakieś sugestie

Obrazek
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Przecież półki ci zacienią dół. Jeśli ciebie boli krzyż od schylania to po prostu zrób coś w rodzaju stołów ( ław?) i hoduj w skrzynkach czy donicach. Milimetrowe aluminium to lichota i nie radzę nic na nim wieszać (ciężkiego).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To miała by być półki na rozsady. takie ,ze tak powiem mobilne . Deski były by ścągane po posadzeniu pomidorów.
Widziałam na youtube taki patent , że były przewieszane takie grube linki, złączane opaskami obejmami , i w nie były wkładane deski.
Ale skoro piszesz , że za ciężko dla konstrukcji , to sobie dam spokój .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chcemy założyć w szklarni z poliwęglanu linie kropelkową( mam już zakupioną linie nawadniającą o 3-4 lat , leży na strychu w altance)
Zastanawiam się, czym zrobić otwory w płycie poliaeglanowj , żeby jej nie uszkodzić.
Ogólnie czy można?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

W poliwęglanie można wiercić wiertłem do metalu.
Trzeba podłożyć coś za poliwęglanem w miejscu wiercenia i nie naciskać zbyt mocno.
Pozdrawiam, Jacek
kemyz
100p
100p
Od: 25 lis 2021, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Heloł,

Czy możecie zapodac linki do sprawdzonych producentów/sprzedawców szklarni poliwęglanowych??

W necie jest całkiem sporo rozmaitych ofert, wszystkie "wychwalane pod niebiosa" , a jak wiadomo to róznie bywa.......

Jak widzę sporo osób ma, więc b.prosze o jakies sprawdzone oferty ( można na priv) - żeby nie było , że kryptoreklama na forum!!!!
keerf
50p
50p
Od: 24 mar 2016, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Jak po latach wyglądają wasze "szklarnie" z poliwęglanu?

Posiadam taki tunel od 2021r.

Niestety już po dwóch latach zaczęły się wzdłużne pęknięcia a obecnie już jest na wysypisku. Cały się rozsypał a po gradobiciu małym gradem w tym roku zostało sito gdyż całkowicie stracił swoje właściwości i każde puknięcie powodowało pęknięcie.
Właściwości zachował w miejscach gdzie był osłonięty innym poliwęglanem co wykazało przy rozbiórce.
Pokrył się także od góry czarnym syfem z przyklejonego "naturalnego ekologicznego złotego pyłu lecącego z nieba na nasze głowy" i już deszcz nie potrafił tego zmyć.
U mojego ojca to samo lecz rok dłużej wytrzymał.

Nie wiem co robić, konstrukcja została. Straszna porażka żeby 10 lat to wytrzymało a nie....
Być może okrągłe szklarnie powodują w zewnętrznej warstwie zbyt duże naprężenie ale raczej to odpada bo on po prostu się sypał tam gdzie słońce więc jakby był na płasko to ten grad by go załatwił tak samo.
Na zakładce gdzie był jeden pod drugim zachował swoje wartości całkowicie i był wytrzymały jak nowy.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Ja mam od wiosny 2022 i na razie nic mu nie dolega. Brałam poliwęglan 6mm. Mój miał oznaczenie, którą stroną do słońca kłaść, bo to ma znaczenie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

To wina poliwęglanu. Być może nie miał warstwy chroniącej przed promieniami UV albo był położony odwrotną stroną. Prawdopodobnie producent dał dużo tańszy poliwęglan bez stabilizatora produkcji chińskiej. Sąsiadka kupiła tunel z poliwęglanem 4mm i też płyty pękały i się rozsypywały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”