Choroba bakteryjna dalii gall

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroba bakteryjna dalii gall

Post »

Zapomniałam jeszcze dodać, że znam ten filmik i właśnie z niego dowiedziałam się o gall - dlatego zwróciłam się do Was, by jeszcze dodatkowo ktoś mi potwierdził, że nie mam się co łudzić, że to jest zdrowa dalia.
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym nie ufała temu sprzedawcy i karpy dali wyrzuciła, możesz oczywiście posadzić w donicy z dala od innych i obserwować to Twoja decyzja. Ja mam za dużą kolekcję dali, których nie da się kupić w sklepach i zwyczajnie się boję tej choroby. Co do tuberozy to nie wiem.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyrzuciłam tą dalię z gall. A wiecie coś na temat, czy gall przenosi się na nasiona dalii, tzn. jeśli nie wiemy, że dalia jest zakażona i zbierzemy z niej nasiona to czy ta bakteria jest też w nasionach?

Jakoś nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
karolamba
200p
200p

Post »

Wydaje mi się, że jeśli ta choroba przenosi się poprzez sadzonkowanie dali, ukorzenianie z łodygi to i nasiona są zakażone.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie.
Po bardzo długiej nieobecności zajrzałam na forum i co czytam. Nowa choroba.
Miałam powoli rezygnować z dalii ze względu na trudną sytuację w domu, w naturalny sposób ponieważ niestety ale co roku wypadają jakieś dalie z kolekcji ale jednak moja miłość do tych kwiatów sprawiła, że dokupiłam całkiem sporo, wczoraj akurat przyszły. Teraz jak widzę muszę sprawdzić czy karpy są zdrowe. Nie chciałabym przywlec choróbska zwłaszcza, że sadzę dalie m.in. pomiędzy cennymi różami i piwoniami. Nie ma lekko.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
karolamba
200p
200p

Post »

Witaj Katarzyno po długiej nieobecności :D tak niestety gall trawi nasze dalie. Od wzrostu ich popularności i wysypu farm daliowych głównie z Holandii namnażanie się chorób jest wręcz lawinowe...
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, że tu zajrzałam póki nowości nie są posadzone. Mam nadzieję, że nie przywlokłam sobie tego paskudztwa.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
karolamba
200p
200p

Post »

Posadź najlepiej osobno i obserwuj, jesienią na bulwach będzie widać czy rozwinęła się choroba choc ostatnio czytałam, że i po kilku latach gall może się uaktywnić ;:223
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z braku czasu po trochu przeglądam nowo kupione dalie większość posadziłam ale co do trzech mam wątpliwości czy aby nie są zarażone gallem. I po co mi to było? Nie dość, że trochę wydałam pieniędzy to jeszcze mogę zarazić inne rośliny.
Zrobiłam zdjęcia, doradźcie czy się nie mylę.

Obrazek

https://i.postimg.cc/fbC7FYvV/IMG-20250515-174234.jpg
https://i.postimg.cc/85HkQBKr/IMG-20250515-172944.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona

Obrazek
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Na dolnych zdjęciach wyraźnie widać nieprawidłowy wzrost pędów, nie są zdrowe. Na górnych zdjęciach są raczej zdrowe karpy, ale też nie sadziłbym ich razem z innymi, jeśli pochodzą z tej samej hodowli. Dla bezpieczeństwa innych dalii potrzebna jest im kwarantanna, gdzieś z dala od zdrowych roślin.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie też mi się ta jedna Dalia nie podoba choć obok ma duże pędy.
Tak wszystkie pochodzą z tego samego sklepu.
Trochę mam już ciasno na sadzenie więc nie wiem czy odległość w jakiej posadziłam pozostałe będzie wystarczająca. Oby.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Może da się odciąć zdrowy pęd z kawałkiem karpy i to posadzić, a resztę wyrzucić.
Pozdrawiam

Karol
Mellow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2025, o 11:14
Kontakt:

Post »

Gall bakteryjny potrafi naprawdę narobić szkód w ogrodzie. Miałem podobną sytuację kilka lat temu, kiedy to przez nieuwagę wprowadziłem do ogrodu zainfekowane karpy. Szybko rozprzestrzeniło się to na inne rośliny, w tym na moje ukochane piwonie. :cry:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
karolamba
200p
200p

Post »

Nie da się odciąć pędu, cała roślina jest skażona. Ja po swoich doświadczeniach nigdy takiej karpy bym nie posadziła. Wymieniałam 2 krotnie ziemię pod daliami (na 40 cm głębokości, 50 cm szerokości i 40 metrach długości) ,dezynfekowałam pozostałe dalie, narzędzia, robiłam opryski gleby, a i tak nie mam gwarancji, że w tym roku się to nie pojawi u mnie bo gall wychodzi nawet po kilku latach bytności w karpie.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie. Trzeba odżałować tą dalię i spalić. Obejrzałam na YouTube ciekawy film gdzie pani mówi wszystko co wiadomo o tej chorobie. Podobno zakażenie zdrowej rośliny od nosiciela może nastąpić nawet gdy rośliny przy zraszaniu stykają się że sobą. Gdybym wcześniej wiedziała o tej chorobie to chyba nie domówilabym tych dalii tylko cieszyła się tymi co mi zostały.
Pozdrawiam Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”