Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Florian
Tak to prawda ,musimy nieco się zimą poobijać bo byśmy nie padli ;:224
W sezonie praca ''do upadu''. :|
Mogę zapytać ,jakiej ziemi używasz do sadzonek ? Kompostu własnego :?:
Cudne kwiecie wszelakie ,ale czy nic Tobie nie zmarzło teraz :?:
Miłek przesympatyczny ;:108 No i kwiatki barwinka. :D
Mnie niestety padają barwinki.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kolejny ogród, w którym widzę kokorycze… Będę musiał obczaić co tam z moją…

Widzę, że barwinek już też w rozkwicie.

Łubinów zazdroszczę. Kiedyś miałem ich pełno, potem wszystkie wypadły i od dwóch lat bezskutecznie sieję… Kiełkują nawet, po czym zamierają…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelino, dziękuję, że odwiedziłaś moje skromne progi i zostawiłaś tyle słów - niemal poezji :wink:
Ale wolę merytorycznie; dalię 'York&Lancaster' mam - może nie pokazywałem. Rzeczywiście jest to dalia kultowa, która gościła i w naszym ogródku za bajtla.
'Cafe de Paris' - może być z nią problem, bo jest w zaniku. Poza tym jej kwiatostan jest niestabilny - szybko pokazuje środek więc raczej nie wróżę jej przyszłości.
A znasz swoją imienniczkę - dalię 'Eveline'? To dopiero cudo i ma dużo lepsze parametry niż wyżej wymienione. Polecam!
Na 15m kwadratowych powinnaś zmieścić ok. 30 dalii. Powodzenia!
Na dalie trzeba jeszcze poczekać a dla Ciebie dziś trochę wiosny:
Wielkokwiatowe szafrany przejęły inicjatywę. Moja ulubiona odm. 'Pickwick'
Obrazek

Narcyzów coraz więcej:
'Tete-a-Tete'
Obrazek

Agnieszko kilka roślin podmarzło; najbardziej abeliofylum ale częściowo też obrazki włoskie i róże w doniczkach.
Do sadzonek dalii używam kompostu z dużym dodatkiem rozluźniaczy (piasek, styropian, pokruszone skorupy jaj). Właśnie pierwsze sadzonki puściły korzenie :tan
Te kępy fiołków jednak mnie rozczulają. Zapach fiołków wędruje jak nitki unoszące się w powietrzu i czasem nieoczekiwanie docierają do nosa. I rozglądam się wokół, uświadamiając sobie, że to te malutkie kwiatki tworzą taką magię!
Obrazek

Niektóre szafrany zaczynają się mieszać:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Dzień dobry ;:3

O dalię York& Lancaster pytałam z premedytacją, jakiś czas temu mi wypadła, a bardzo muszę ją mieć z powrotem. Czy ona standardowo się "wybiela" z biegiem czasu czy tylko u mnie jest taki defekt?

O dalii Evelyn oczywiście wiem, wszak prześledziłam Twój wątek ;:306 Ale, w aktualnym pokazujesz Evelyn Rumboltd, ale jest jeszcze Eveline, prawda? Biało-fioletowa, całkiem możliwe, że ją mam.
Tak czy inaczej, mieć muszę obie (mam piwonię Ewelinę, różę Evelyn - przynajmniej mam nadzieję, że jeszcze mam) więc jest to oczywista oczywistość!

30 dalii mówisz... Problem w tym, że tyle to już mam, licząc karpy, nie odmiany. Oczywiście, są to powszechnie znane odmiany : "czerwona wysoka, piękna", "niska żółta, pomponowa" czy na przykład "średnia fioletowa" ;:306
Czeka mnie zatem ćwiczenie się w szlachetnej sztuce rezygnacji, bo ogrodu nie rozciągnę.

Dziękuję za piękne wiosenne obrazki, cieszą podwójnie, bo u mnie wiosna na razie taka bardziej niemrawa. Krokusy i przebiśniegi przekwitły, narcyzy jeszcze w początkach pąków, słowem ogólny marazm. Jedyne ożywienie wprowadza ogrodniczka z taczkami, sekatorem i wiosennym ADHD.

Co do poezji (komplement mnie oblał pąsem - dziękuję!), poczekaj aż zaczniesz wstawiać kosaćce... Tam dopiero będzie pole do popisu :D

Dobrej niedzieli!
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, łubiny nie są trudnymi w uprawie roślinami i można je u nas spotkać dziko rosnące. Ale u Ciebie jest specyficzna gleba więc coś im nie pasuje. U mnie ładnie się same sieją ale nie lubią przesadzania. Więc nawet małe sieweczki często się nie przyjmują. Natomiast pozostawione same sobie rosną bardzo dobrze.
Cieszę się, że kokorycze kwitną u Ciebie. U mnie duży ich wysyp:
'George P. Baker'
Obrazek

corydalis solida
Obrazek

i kolejny barwinek dla Ciebie
vinca difformis
Obrazek

Ewelino, dalia 'York&Lancaster' jest bardzo zmienna i nieregularna w kolorystyce więc raz będzie bardziej biała, a raz bardziej czerwona. Tak, pokazywałem i hołubiłem w ub. sezonie 'Evelyn Rumboldt' ale dużo bardziej popularna i równie piękna jest 'Eveline'. Biało-fioletowa to niezbyt precyzyjne określenie jej kolorów. To dalia biała muśnięta różem/fioletem. Udało mi się wyhodować bardzo podobną i nazwałem ją 'Śląsk' ale jest w zaniku więc może się nie utrzymać.
Kosaćcami już niebawem będziemy mogli się zachwycać a póki co pozachwycajmy się aktualnymi kwitnieniami:
śnieżnik 'Pink Giant'
Obrazek

stare i niezawodne narcyzy:
Obrazek

kolejna roślina, która ma niesamowite młode listki. Ciekawe, czy ktoś zgadnie, co to?
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Florianie ty to masz chyba podgrzewany ten ogród i na sterydach :lol: bo takie wszystko dorodne i piękne. ;:138
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Florian Silesia pisze: 26 mar 2025, o 21:45 Loki, łubiny nie są trudnymi w uprawie roślinami i można je u nas spotkać dziko rosnące. Ale u Ciebie jest specyficzna gleba więc coś im nie pasuje. U mnie ładnie się same sieją ale nie lubią przesadzania. Więc nawet małe sieweczki często się nie przyjmują. Natomiast pozostawione same sobie rosną bardzo dobrze.
(...)
Bo łubiny wolą kwaśniejszą glebę. Miałam na RODos i nawet troszkę się siały, ale też z czasem wypadły. Na RODos mam pH ok. 7,5 i glinę.

Kokorycze znoszą wyższe pH.

Florianie, piękne kwiaty wiosenne masz. :)
Na RODos zaniedbałam kwiaty, a na wsi jeszcze nie posadziłam zbyt wielu.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Kokorycze cudne ,narcyz podwójny przepiękny :!:
To chyba stara odmiana ''Rip Van Den Winken'' ? Pewnie przekręciłam ;:224 :oops:
U nas żonkile się zbiesiły ,parę pączków ledwie.
Ta roślinka to wielosił /ciemne listki/ :?:
Moje linki
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

To jest niewiarygodne, ile u Ciebie już jest zieleni i kwiatów! Ja wiem, że to farma, więc i godność i rozmiar robi swoje, ale mimo wszystko!
U mnie łaskawie rozwinęły się dzisiaj dopiero pierwsze narcyzy.

A kokorycze są moją absolutną tegoroczną miłością, a Twoje są takie piękne!
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Florian – żeby to było tak, że nigdy mi się łubiny nie udawały, to bym stwierdził, że masz rację. Ale na początku miałem bardzo ładne łubiny. Nie tylko ładnie rosły, kwitły, ale i sporo samosiejek się pojawiało tu i tam w ogrodzie. A parę lat temu jak nożem uciął – nie został ani jeden. I co próbuję dosiać, wschodzą i schodzą nie zdążywszy zakwitnąć. Albo zmiany klimatu za daleko już zaszły i niespecjalnie potrafią wytrzymać 42°C w cieniu latem (a w słońcu jeszcze więcej), albo doskwiera im to, że w moim ogrodzie więcej cienia się zrobiło…

Z kokoryczy za to mam tylko jedną jedyną, bo reszta z tego co czytałem nie znosi gleby zasadowej.

Dzięki za barwinka!

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

3 stopnie Cel. o 6 rano to raczej nie wiosna jeszcze. Za dnia co prawda wzrost znaczny, to tylko świadczy o dużej amplitudzie. Ko ko kokorycz śliczna, zdjęcie portretowe - 1 klasa :)
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dziękuję ale jakie tam sterydy? :shock: Mieszkam w dość ciepłym rejonie kraju to mały plusik. Po drugie są miejsca bardziej nasłonecznione i nagrzewające się od kamieni, muru czy ścieżek. No i skrupulatnie gromadzę rośliny kwitnące lub zdobiące ogród bardzo wcześnie lub bardzo późno. I mały sukces jest ;:3
Piękna siewka pierwiosnka, którego nazywam 'Kogra'. Może niektórzy pamiętają niezwykłą forumowiczkę o takim nicku? Od niej pochodzi ta siewka ;:196
Obrazek

Scrophularia incana, być może znacie tę roślinę dziko rosnącą. U mnie w jakiś sposób trafiła do ogrodu i zostawiam siewki, bo jest piękna i miododajna!
Obrazek

Małgorzato, być może tak jest z tym pH dla łubinów. U mnie gleba kwaśnieje w wielu miejscach i widać pasuje to łubinom. Innym roślinom mniej i wymagają reanimacji.
Wkrótce i u Ciebie będzie gęsto od roślin i kwiecia, bo działasz z dużym rozmachem.
Ułudki znalazły sobie dwie miejscówki i tam ładnie się rozrastają:
Obrazek

Jakże nie kochać cieszynianki? Ma tak nietypowe kolory! I przypomnę - przybyła do nas ze Skandynawii podczas ostatniego zlodowacenia i zadomowiła się właśnie w moich stronach (do Cieszyna mam 25km) 8-)
Obrazek

Agnieszko, dziękuję. Nie to nie 'Rip van Winkle'. Też tak typowałem ok. 20 lat temu ale to był fałszywy trop. Do dziś nie znalazłem prawidłowej nazwy tego pełnego narcyza. A jest on nie do zdarcia - od ok.50 lat w naszym rodzinnym ogrodzie!
Roślina zagadka to kozłek lekarski czyli waleriana. Ma intensywnie bordowe młode listki.
Kwitną hiacynty od Ciebie:
Obrazek

Nawet zapomniałem, że mam białe fiołki, ale przypomniały o sobie:
Obrazek

I te najzwyklejsze - półdzikie:
Obrazek

Ewelino, dziękuję. Jedne rośliny przybywają, z innymi się rozstaję, odkąd założyłem farmę. Głównie koncentruję się na roślinach na cięcie na potrzeby florystów ale trochę zostało z lat ubiegłych, kiedy sadziłem wszystko, co tylko było dostępne. I z tamtej epoki zostały kokorycze, nieprzydatne florystycznie ale nie do zdarcia! Przypomnę że upodobały sobie miejsce pod orzechem włoskim, gdzie prawie żadne rośliny nie dają radę! Dla Ciebie kolejna - kokorycz paprociolistna:
Obrazek

Do kwitnienia szykuje się akebia na tle żółtej chmury forsycji:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Kozłek :!: Ależ gapa ze mnie ,przecież sama mam lekarski ;:224
Super wegetacja u Was rozwinięta ,ale osobiście wolę u siebie ,żeby się nie spieszyły roślinki bo co noc mróz.
Cudny pierwiosnek od Kogry /pamiętam Forumowiczkę/ :D
U mnie cieszynianka też wychodzi /musiałam zastawić przed gołębiami. :|
Wzruszyłeś mnie tym hiacyntem ;:167
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, chyba lepiej sobie odpuścić łubiny i zaprosić do ogrodu inne rośliny. Jest dużo roślin, których nie masz, a które świetnie by się czuły u Ciebie. Popróbuj. A z kokoroczy - próbowałeś corydalis ochroleuca lub corydalis ophiocarpa? Te dwie sieją się u mnie jak chwast i podejrzewam, że żadne warunki nie są im straszne. U mnie natomiast nie radzą sobie przylaszczki i ostatnia, najzwyklejsza też jest mizerna:
Obrazek

Wilczomlecze mirtowate też się ładnie sieją. Właśnie zaczynają kwitnąć:
Obrazek

Olu, 3 stopnie C nad ranem teraz to nic nadzwyczajnego. Przypominam, że przymrozki mogą wystąpić do połowy maja ("zimni ogrodnicy") więc to nie wyznacznik wiosny. U nas wiosna przyszła na początku marca.
Kokorycze są piękne - polecam Ci! Na razie wszystkie pokazałem więc może hiacynty:
Obrazek

I inne kwitnące drobiazgi - cebulice:
Obrazek

Agnieszko, u nas zdarza się jeszcze przymrozek ale ogólnie jest dość ciepło.Tulipany zawiązują pąki, magnolie i inne. Oby jak najmniej przymrozków! Hiacynt nie tylko od Ciebie ale kolorowe też pięknie kwitną i pachną:
Obrazek

Miłek wiosenny - prawdziwy klejnocik:
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękne zdjęcie miłka. ;:138 Dużo kolorów masz na rabatach, kokorycze urocze. U mnie tylko bladożółta, ale od dziesięciu lat się wysiewa, więc ją lubię. ;:173
Hiacynty ładnie kwitną. ;:oj U mnie przeżyły zimę i nawet niebieskie się rozmnożyły. :shock:
Florianie dobrej pogody na ogrodowe prace. ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”