Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.8
Re: Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.8
Heloł,
A czy nawozi się przepikowane pomidory jakąś miksturką?
Może Kristalon lub coś w tym stylu???
A czy nawozi się przepikowane pomidory jakąś miksturką?
Może Kristalon lub coś w tym stylu???
- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kemyz,
ekspertem nie jestem, pewnie za chwilę odpowiedzą Ci doświadczeni w uprawach. Natomiast ja bym nie nawoziła takich maluchów, o ile nie siedzą w samym odkwaszonym torfie - nawóz może za silnie zadziałać i popali roślinki, o przenawożenie nietrudno.
Siewek nie nawożę, przepikowanych nie nawożę - chyba że sadzonki są już podrośnięte, ale to wtedy bardziej przesadzanie z mini doniczki do większej - w takim przypadku wpycham do każdej doniczki po 2-3 walce nawozu granulowanego, mieszanego albo kurzeńca. To w zupełności wystarczy na start i pomidory ładnie rosną w mieszance ziemi do warzyw i perlitu
Dziś do takiej właśnie będę wkładać moje skiełkowane nasionka. Ziemię do siewu kupiłam dwa razy w przeszłości i dwa razy byłam niezadowolona - ciężka, zbita, dziwna, trzeba ją było mieszać ze zwykłą i perlitem, szkoda zabawy moim zdaniem, ale może miałam pecha.
Potem jak wysadzałam w docelowe miejsce pomidory, wrzucałam albo garść obornika pod krzaczek albo nawóz koński. W tym roku planuję tez wprowadzić dolistne nawożenie kristalonami - ale muszę się doedukować, żeby nie pokaszanić proporcji i częstości oprysków
ekspertem nie jestem, pewnie za chwilę odpowiedzą Ci doświadczeni w uprawach. Natomiast ja bym nie nawoziła takich maluchów, o ile nie siedzą w samym odkwaszonym torfie - nawóz może za silnie zadziałać i popali roślinki, o przenawożenie nietrudno.
Siewek nie nawożę, przepikowanych nie nawożę - chyba że sadzonki są już podrośnięte, ale to wtedy bardziej przesadzanie z mini doniczki do większej - w takim przypadku wpycham do każdej doniczki po 2-3 walce nawozu granulowanego, mieszanego albo kurzeńca. To w zupełności wystarczy na start i pomidory ładnie rosną w mieszance ziemi do warzyw i perlitu

Potem jak wysadzałam w docelowe miejsce pomidory, wrzucałam albo garść obornika pod krzaczek albo nawóz koński. W tym roku planuję tez wprowadzić dolistne nawożenie kristalonami - ale muszę się doedukować, żeby nie pokaszanić proporcji i częstości oprysków

Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Jak pikuje się pomidory to się sadzi w świeżą ziemię, która ma w składzie nawozy, nie ma potrzeby nawozić dodatkowo. Ja w tym sezonie przy pikowaniu podsypuję korzonki podkorzeniaczem na bazie kwasów humusowych.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś z tą ziemią do siewu jest nie tak. Robi się sucha skorupa, twarda. Jeszcze takiej nie miałam. Wykałaczką trzeba dziabać, skorupę kruszyć.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Moja ta pierwsza ziemia. bio bella chyba ma w sobie watę, jak się podleje ro robi się mokro na długo , słabo przesycha , a na wierzchu robi się skorupa, a w środku dalej mokro . Myślę , że przez to załatwiłam swoją rozsadę.... 

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Spróbujcie Westland do pomidorów ziół i warzyw, to czerwony worek.
Target jak Target ziemia do pikowania ma mniej azotu za to drobny piaseczek jest widać , ale ziemia Target uniwersale podłoże jest bogatsze w składniki i siewki są mocniej zielone. W tym roku mam Target uniwersale i pomidorki ładnie w tym kiełkują.
Kasiu sposób dobry z drobnym piaseczkiem , ale ile cięższe rozsady. Ja bym to wymieszał w całości, bo dosypanie piasku zakrywa tylko rosnącą łodyżke

Ważne, że rosną .

Będę przesadzał
Mr.Schlaubaugh's Famous Strawberry miałem ostatnie nasionko

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Robert , taką kupiłam
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mój już w innym domku . Drugie pikowanie będzie do widocznego kartonika na zdjęciu. Ziemia sama w sobie ładnie wilgotna więc nie trzeba było podlewać . Po przesianiu jest super pulchna , jak wata.

Pomidorek

Mr.Schlaubaugh's Famous Strawberry

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W ubiegłym sezonie miałam owłosioną Wooly Kate i Elma Blue . Dobre pomidorki , do powtórki , nie w tym sezonie .
Plany musiałam dostosować do możliwości .
Plany musiałam dostosować do możliwości .
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Fajny włochacz, taka maskotka wśród pomidorów. 
U mnie też będzie sierściuch, Angora Supersweet, ale jednokolorowy, nie variegata

U mnie też będzie sierściuch, Angora Supersweet, ale jednokolorowy, nie variegata

Anna
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Furry Bumble Bee także interesująco wygląda. Czy rzeczywiście był smaczny, jak go opisują?
Anna
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Mnie się nie pyta czy pomidor był smaczny
Jedyna dotąd odmiana, która mi nie smakowała to White Queen
PS. pogonią nas stąd

Jedyna dotąd odmiana, która mi nie smakowała to White Queen
PS. pogonią nas stąd

pozdrawiam,
Tomek
Tomek