Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Florianie skrzynki z zawartością dla nowych właścicieli, imponujące. ;:180 Zazdroszczę Ci dużych przeszkleń z południowej strony, sadzonki pięknie rosną. ;:138 Mam zadaszony częściowo taras od południa, więc nic nie mogę doświetlać. ;:174
Szafirki błękitne cudne, szybko zakwitły. ;:oj
Poletko tulipanowe zakwitnie w całości, czy małe cebulki też podpędzasz?
Niech nadchodzące chłody szybko miną i słońce znowu pobudzi rośliny do kwitnienia, a nas napędza do pracy. ;:3 :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Szafirki mnie zauroczyły ;:138
Prymulki też cudne :!:
Mój eukaliptus to odmiana Eucaliptus eryhrocorys.
Ciekawa jestem ile zakwitnie tulipanów .
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Muszę przyjrzeć się naszej miodunce, czy czasem nie kwitnie. Kilka dni temu gdy sprzątałem liście, to ładnie była zapączkowana.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Soniu, dziękuję. Tak się budowało i chyba buduje nadal - duże i dużo okien po stronie południowej, by naświetlić i ogrzać w sposób naturalny dom. I wykorzystuję ten fakt ogrodniczo, mogąc pędzić ponad 200 dalii, a wkrótce w drugim pokoju będzie ponad 500 młodych sadzonek. Na razie jest ich ok 150:
Obrazek

Co do tulipanów, zakwitną tylko cebulki dorosłe, a te małe muszą podrosnąć. Nie bardzo rozumiem, jak miałbym je podpędzać? Cebulki po zbiorze są czyszczone i sortowane. Sadzę wszystkie jesienią od największej po najmniejszą, łącznie ok. 2 tys.
Zmieszały się dwa rodzaje cebule i taki fajny mix wyszedł:
Obrazek

Agnieszko, zakwitnie ok. 200-300, a dokładnie zostanie ścięte w pąku, zanim zakwitną 8-) Ale to za ok. miesiąc. Póki co kwitną maluchy takie jak pierwiosnki czy szafrany:
Obrazek

Obrazek

Andrzeju, pokazywana miodunka rośnie na nasłonecznionym miejscu i z tego korzysta. Miodunki przy domu w półcienistym miejscu ani myślą kwitnąć:
Obrazek

Ale najbardziej spektakularne kwitnienie obecnie należy do abeliofylum:
Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Bardzo ciekawa ta biała forsycja. Taka niepospolitą. Krokusy wymieszane z przebiśniegami wyglądają bardzo przyjemnie dla oka ;:138
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziękuję. Abeliofylum zakwitło jeszcze podczas ciepłych dni i teraz już nic nie powstrzyma tego pięknego krzewu:
Obrazek

Oprócz spektakularnych kwitnień fajne też są młode przyrosty:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Abelyfolium przecudnej urody :!:
No i liście u łubinu :!:
U nas zima i pada śnieg z deszczem. :shock:
Jak to 500 sadzonek :?: Kiedy Ty masz na to czas :?: Chyba nie śpisz wcale ?
Moje linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Miodunka i u nas kwitnie - wcześniej przegapiłem :)
Tylko pokaże się po południu, bo jeszcze poranny śnieg leży - ale znika szybko, bo słońce pięknie przygrzewa.
Abeliofylum dopiero w pączkach.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Abeliofylum piękne, białe kwiaty dla mnie ładniejsze, niż żółta forsycja.
Szafirki błękitne i inne maluchy cebulowe urocze ;:oj Taką samą miodunkę pokazałam w wątku pod wpisem do Ciebie. :D
Florianie nieprecyzyjnie się wyraziłam, :oops: właśnie o sadzeniu małych cebulek, żeby przyrosły, myślałam.
Spokojnej pracy. ;:3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, by ocenić rozmach działania ważny jest kontekst. Skoro dla mnie ogrodnictwo to nie tylko pasja i miłość ale równocześnie praca zawodowa i zarabianie na chleb, to zrobienie 500 sadzonek, czy posadzenie 2 tys. dalii nie jest wielkim osiągnięciem ;:173
Młodymi liśćmi łubinu w kropelkach deszczu zawsze się zachwycam. Zresztą wiosna to taki okres, że nie trzeba wiele w ogrodzie, by wpaść w zachwyt. Na przykład fiołki. Są malutkie i za miesiąc będzie tyle kwiatów, że nie zwróciłbym na nie uwagi. Co innego teraz:
Obrazek

Tak samo pierwszy narcyz, który ma zaledwie 12cm wysokości:
Obrazek

Andrzeju, u Ciebie w pączkach a u mnie abeliofylum podmarznięte. Ostatnie przymrozki były dotkliwe dla tego krzewu. Ale otwierają się kolejne pąki. Śniegu też jeszcze trochę leży w miejscach półcienistych. Ale ogólnie dobrze, że trochę przystopowały temperatury, bo wiosenne kwiaty raczej się męczą, gdy jest ok. 18stC, a tak było w ub. tygodniu.
Za to po zimnych nocach pięknie się rozwijają i kwitną dłużej kokorycze:
Obrazek

Dla szafirków błękitnych to już ostatnie chwile:
Obrazek

Soniu, dziękuję. Abeliofylum jest rośliną niepospolitą i bardziej szlachetną od forsycji. Nie rośnie zbyt szybko i nie boję się już przycinać tego krzewu, co sprawiło, że pięknie się zagęścił. O tej porze roku jest u mnie nr1 wśród krzewów.
Wszystkie cebulki tulipanów sadzę; nawet te wielkości groszku. One odwdzięczają mi się pięknie więc widzę w tym sens. A z wiosennych drobiazgów kwiatowych, moją faworytką jest od wielu lat cieszynianka:
Obrazek

Chyba też utrafiłem z miejscówką dla ciemierników (miejsce na podwyższeniu, półcieniste, pod iglakami), bo wreszcie zaczęły obficie kwitnąć:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Wiosenne roślinki najbardziej mnie cieszą, po tej zimowej posusze wegetacyjnej. U nas już niektóre drzewa mają wyraźne pąki liściowe. Może wiosna szybko przyjdzie ;:204
Jasnoliliowy krokus ma niespotykany kolor ;:oj
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Mam świadomość tego po co tyle sadzonek dalii ;:224
Jesteś bardzo pracowity ;:63
Cudne szafirki :!:
U nas cieszynianka jeszcze pod ziemią.
Wczesne ,starodawne narcyzy mają już pąki ;:138
Kokorycze leżą tak od zimna :?:
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Florianie ja często mam kupki tulipanów z młodymi cebulkami nie kwitnące i już parę razy wyrzuciłam te młodziaki bo gdzieś słyszałam że cebulka żeby zakwitła musi mieć conajmniej 3 cm szerokości .te maluchy mimo to wsadzam do ziemi ale podrośnie 2,3 z dziesięciu i też nie zakwita chyba niedostatecznie je dokarmiam dlatego nie przyrastają.Trzeba podobno w fazie liścia i w fazie pąka dokarmiać a ja tego nie pilnuje.A pędzenie gdzieś czytałam to chyba przyśpieszenie kwitnienia czyli zrobić cebulkom okres zimowy przetrzymując je w lodówce 2 tygodnie.Ktoś inny powiedział mi że trzeba 3,4 lat na uzyskanie właściwej cebulki,nie bardzo mam do tego cierpliwość.Jak dla mnie laika i leniucha prościej jest kupić dodatkowe tulipany. :lol: Czy ty wykopujesz co roku swoje tulipany,bo są odmiany które nie potrzebują tego,ja wykopuję co 3 lata bo jak kiedyś wykopałam to o nich zapomniałam i po tulipankach.
Myślę że aż tak się nie bawisz a że ziemię masz zawsze dobrze dokarmioną i dużo tego to samo się dzieje.Jak słyszę 1000 dali ;:oj to liczyć byłoby mi trudno a co dopiero sadzić.Te co masz w doniczkach to chyba na wcześniejsze kwitnienie bo reszta to normalnie w maju w glebę?U mnie jeszcze bardzo atakują młode listki ślimaki,jednego roku tak obgryzane nie zdołały wytworzyć kwiatu i zakwitnąć,w tym roku wokół moich dalii będzie niebiesko od granulek ;:306 Przepraszam że się tak rozpisałam tak papla jestem ;:223 ;:138
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Wielce Szanowny Florianie,

Jak to możliwe, że do tej pory nie wiedziałam, że zaraz za miedzą mam takie zagłębie cudowności? I to w miejscu gdzie zostawiłam spory kawałek serca?

Przepadłam w Twoim wątku z kretesem, zaczytana, zapatrzona. Dalie kocham chyba od zawsze, chyba nawet wcześniej niż róże, od czasów, kiedy nazywanie ich georginiami nie było jeszcze archaizmem.

Wślepiam się w Twoje obrazki na bezdechu, a jak w końcu mózg znowu zaskakuje to zaczynam myśleć.
Pierwsze primo: lista dalii jakie wskutek wślepiania muszę mieć.
Drugie primo: Dalia Cafe de Paris. Poczekam.
Trzecie primo: jak je upchnąć na, tak na oko, piętnastu metrach kwadratowych?
I jeszcze kokorycz. Muszę mieć kokorycz, to Twoja, Florianie, bezsprzeczna wina!

I tak patrzę, patrzę (fakt, tylko na aktualną odsłonę wątku) i dociera do mnie, że nie widzę jednej dalii - dalii kanonu, dalii legendy, dalii mojego dzieciństwa: York&Lancaster. Na pewno przeoczyłam, prawda?

Niecierpliwie czekam na kolejne odsłony Twojego świata, tworzonego tak pięknie, z pasją, niesamowitą wiedzą i, nie zaprzeczysz, prawda? z ogromną miłością.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu dziękuję. Wg mnie wiosna już dawno przyszła więc nie wiem, jakie stosujesz kryteria, żeby nazwać okres WIOSENNYM? Przypomnę; od stycznia kwitnie wierzba 'Mount Aso', od lutego kwitną ranniki, przebiśniegi, miały zarysowane pąki ciemierniki i cieszynianki, a od początku marca to kwitnień z każdym dniem coraz więcej. Mało? :shock:
Bywają szafrany w kolorze lawendowym, który przy odpowiednim oświetleniu wygląda jak lila. Np odmiana 'Vanguard'
Obrazek

Kolejny wiosenny przedstawiciel rwie się do kwitnienia:
miłek wiosenny
Obrazek

Dzięki Agnieszko.
Dużo pracuję ale przede wszystkim - kocham to, co robię. No i mam zimą chwilę oddechu więc nie zatracam się w pracy bez reszty, bo jest czas na rozwijanie pasji i relaks.
Pokazałem narcyzy 'Tete-a-Tete', bo te stare odmiany jeszcze w pąkach.
Kokorycz pusta czasem ma tak krótką łodygę, że szoruje kwiatkami po ziemi :lol:
Zakwitły pierwsze barwinki:
Obrazek

Wspomniana w poprzednim wpisie forsycja też już na starcie:
Obrazek

Jolu, dziękuję za obszerny wpis i nie wiem, czy uda mi się na wszystko odpowiedzieć. Ale główny wątek to tulipany. Co roku wszystkie cebulki wykopuję i co roku wszystkie cebulki wsadzam. Cierpliwość czy jej brak nie ma tu znaczenia, bo jedne cebulki kwitną inne dopiero rosną, za rok zakwitną kolejne itd. Cebule są zdrowe, nie przenawożone i nie przekombinowane odmiany, bo skupiam się głównie na XIX-wiecznych 'Apeldoornach', czerwonych i żółtych. Nawożenie jest naturalne, bo sadzone są w samej ziemi kompostowej i to im absolutnie wystarcza. Dzięki wykopywaniu są zdrowe, wypoczęte i pełne wigoru. Gdy sadzę je w listopadzie zazwyczaj mają już kiełki i koronkę - zarys korzeni.
Co do dalii; te, które pędzę od lutego to są tzw. matki, z których pobieram pędy i robię z nich nowe sadzonki. Na początku kwietnia, będę pędził na wczesne kwitnienie, a cała reszta pójdzie do gruntu po 20 kwietnia. I nie 1000 ale 2000 sadzę ;:224
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”