Jasminowiec-szkodniki
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaśminowiec wonny - problem
Podlewaj, podlewaj i jeszcze raz podlewaj. Jeśli podoba Ci się jego pokrój to nie musisz ciąć.
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Pokrój zanim zaczął schnąć był ok. W takim razie pozostawiam bez cięcia i podlewam. Jeszcze raz dziękuję za porady. 

Wszystkie odmiany o żółtych liściach pali słońce, bez względu na to czy to jaśminowiec, klon czy pęcherznica, a nawet berberys. Ciekawy akcent w ogrodzie, ale coś za coś. Albo półcień / może i słabiej się wybarwi ale nie pali/ albo lać wodę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 kwie 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaśminowiec wonny
Są w doniczkach, wkopane w ziemię z doniczkami. Usychają końcówki liści.
W pobliżu (0.5-1m) dereń biały.

W pobliżu (0.5-1m) dereń biały.

- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaśminowiec kłopoty z liśćmi
Potas albo woda.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Jaśmin na balkonie - liście są chore i opadają, załączam zdjęcie
Nie zauważyłaś robactwa, które obsiadło roślinę? Wygląda na przędziorka ale potrzebne lepsze zdjęcie w większej rozdzielczości bo może być też wciornastek. Wstaw miniaturę zdjęcia bez obróbki i kompresji co najmniej 8-10 Mp. To ma 1,5 Mp i wszystko się rozmywa. No i ostre. Zrób kilka i wybierz na powiększeniu najlepsze.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 mar 2025, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jasminowiec-szkodniki
Witam
Jakiś rok temu kupiłem sobie jaśmin (jasminum polyanthum). Całkiem ładnie rósł, ale jakoś po nowym roku zauważyłem że ma lepką wydzielinę na liściach, a także na doniczce i podpórkach pod roślinę. Zauważyłem jakieś dziwne robale, duże, bardziej skaczące niż latające. Roślinę ściąłem do zera bo i tak miałem to zrobić wiosną, ale pozostaje pytanie co to za robactwo, obejrzałem chyba wszystkie możliwe zdjęcia i nie mogę dojść do tego co to może być. Kilka sztuk złapało się na lep (chodzi oczywiście o te duże, muszki to ziemiórki), oto fotki:

Jakiś rok temu kupiłem sobie jaśmin (jasminum polyanthum). Całkiem ładnie rósł, ale jakoś po nowym roku zauważyłem że ma lepką wydzielinę na liściach, a także na doniczce i podpórkach pod roślinę. Zauważyłem jakieś dziwne robale, duże, bardziej skaczące niż latające. Roślinę ściąłem do zera bo i tak miałem to zrobić wiosną, ale pozostaje pytanie co to za robactwo, obejrzałem chyba wszystkie możliwe zdjęcia i nie mogę dojść do tego co to może być. Kilka sztuk złapało się na lep (chodzi oczywiście o te duże, muszki to ziemiórki), oto fotki:

Re: Jasminowiec-szkodniki
E, jeżeli to jest ze dwa razy większe od ziemiórki, to wcale duże nie jest.
Patrząc na kształt i opis "bardziej skaczące niż latające" to brzmi jak jakieś skoczki, przejrzyj czy coś z tego pasuje: https://insektarium.net/hemiptera/cicad ... oczkowate/
Patrząc na kształt i opis "bardziej skaczące niż latające" to brzmi jak jakieś skoczki, przejrzyj czy coś z tego pasuje: https://insektarium.net/hemiptera/cicad ... oczkowate/