Wszystko o pomidorach cz. 20
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 20
Asia , wysiałaś ? U mnie teraz zastój . To co wcześniej wysiałam jeszcze nie kiełkuje .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Do szklarni wysiałam , są w fazie liścieni.
Do gruntu jeszcze nie , będę wsiała z wnukami w sobotę
Aniu ,a co się dzieję , palec złamany ?
Do gruntu jeszcze nie , będę wsiała z wnukami w sobotę

Aniu ,a co się dzieję , palec złamany ?
-
Jak się ogarnę to wysieję od razu do doniczek . Na wacikach za dużo roboty .
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ziemi troszkę dłużej.
Miałem jedno ostatnie nasionko dałem na wacik i puściło kiełek

Miałem jedno ostatnie nasionko dałem na wacik i puściło kiełek

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Kontakt:
Ja będę też siała od razu do ziemi .

-
Złamany i pocięty .
Ostanie wysiewy na wacikach przesuszyłam . W ziemi więcej wilgoci .
Ostanie wysiewy na wacikach przesuszyłam . W ziemi więcej wilgoci .
- Robert25 +
Niech się szybko goi .
Na wacikach szbciej i można zalać wodą i dać jeszcze dodatków na sam dół papieru , to się nie przesuszy .
Daję po kilka nasion i wybieram te które puściły szybciej kiełek i dzięki temu mam bardziej równomierne wszchody . A nie np . tydzień różnicy.
Nie mam 50 odmian więc dla mnie to przyjemność przekładanie nasienia z wacika
Dzisiaj wyłożę 4 odmiany na wacik w tym kolejna krzyżówka Kamila , dam po kilka nasion i bardziej równo wykiełkują później z ziemi .
kamil pamiętam
Ten przedszkolak był wyłożony na wacik 16 lutego i 21 lutego rozłożył już liścienie z ziemi

Na wacikach szbciej i można zalać wodą i dać jeszcze dodatków na sam dół papieru , to się nie przesuszy .
Daję po kilka nasion i wybieram te które puściły szybciej kiełek i dzięki temu mam bardziej równomierne wszchody . A nie np . tydzień różnicy.
Nie mam 50 odmian więc dla mnie to przyjemność przekładanie nasienia z wacika

Dzisiaj wyłożę 4 odmiany na wacik w tym kolejna krzyżówka Kamila , dam po kilka nasion i bardziej równo wykiełkują później z ziemi .
kamil pamiętam

Ten przedszkolak był wyłożony na wacik 16 lutego i 21 lutego rozłożył już liścienie z ziemi

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć i czołem po kolejnej długiej przerwie. W tym roku wracam do uprawy pomidorów, a w związku z tym, że przez dwa minione lata nie miałam własnych rozsad, niektóre nasionka zrobiły się niepokojąco stare - siedmioletnie. Biję się z myślami, czy wkładać je od razu do ziemi, czy jednak najpierw kiełkować na wacikach.
Trochę się boję, że na wacikach jednak przesuszę, zapomniawszy regularnie spryskiwać.
Jakie są Wasze doświadczenia jeśli chodzi o żywotność nasion pomidorów? Z iluletnich nasionek udało Wam się wyczarować sadzonkę?

Jakie są Wasze doświadczenia jeśli chodzi o żywotność nasion pomidorów? Z iluletnich nasionek udało Wam się wyczarować sadzonkę?
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- Robert25 +
Dorotko witamy witamy
Ja wcale nie spryskuje
Dolewam z boku pudełeczka wodę z np . kieliszka . Stare nasiona, to tym bardziej dałbym na wacik albo np . chociaż kilkanaście godzin je moczył i dał odrazu do ziemi jeżeli nie chcesz dać na wacik . Ja wolę dać gładkie papierowe białe sciereczki , bo korzonki nie wrastają
A w zamkniętym pudełku ciężko przesuszyć, chyba że kilku dniowa wycieczka, to wtedy jest to możliwe

Ja wcale nie spryskuje

Dolewam z boku pudełeczka wodę z np . kieliszka . Stare nasiona, to tym bardziej dałbym na wacik albo np . chociaż kilkanaście godzin je moczył i dał odrazu do ziemi jeżeli nie chcesz dać na wacik . Ja wolę dać gładkie papierowe białe sciereczki , bo korzonki nie wrastają

A w zamkniętym pudełku ciężko przesuszyć, chyba że kilku dniowa wycieczka, to wtedy jest to możliwe

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Kontakt:
Ja wskrzesiłam nasiona 11 letnie, koralika
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Reklama Philipsa na medal
W takim razie dzisiaj okleję sobie plastikowe pojemniczki po hummusie nalepkami z nazwami odmian i namoczę na wacikach moje starowinki - zobaczymy, co z nich będzie.
Mocno się stęskniłam za pracami w swoim mini przydomowym ogródku, ale czasem tak bywa, że trzeba poświęcić czas na inne ważniejsze w danym momencie rzeczy.
Muszę tylko odświeżyć wątek o niepolecanych przez forumowiczów odmianach, żeby przypadkiem ich nie wybrać do siewu.
Szkoda tylko, że miejsca na pomidorki tak niewiele, a szklarenki na horyzoncie jak nie widać tak nie widać. Ale z 10 krzaczków gdzieś jakimś cudem upchnę, choćbym miała je u sąsiada uprawiać

W takim razie dzisiaj okleję sobie plastikowe pojemniczki po hummusie nalepkami z nazwami odmian i namoczę na wacikach moje starowinki - zobaczymy, co z nich będzie.
Mocno się stęskniłam za pracami w swoim mini przydomowym ogródku, ale czasem tak bywa, że trzeba poświęcić czas na inne ważniejsze w danym momencie rzeczy.
Muszę tylko odświeżyć wątek o niepolecanych przez forumowiczów odmianach, żeby przypadkiem ich nie wybrać do siewu.
Szkoda tylko, że miejsca na pomidorki tak niewiele, a szklarenki na horyzoncie jak nie widać tak nie widać. Ale z 10 krzaczków gdzieś jakimś cudem upchnę, choćbym miała je u sąsiada uprawiać

Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
- Robert25 +
Dorotko widzę, że pochodzisz z Gdyni czyli niedaleko mnie.
Ciekawe jaka będzie w tym sezonie u nas pogoda.
Życzę udanego sezonu pomidorowego. Jakieś miejsce znajdziesz

Ciekawe jaka będzie w tym sezonie u nas pogoda.

Życzę udanego sezonu pomidorowego. Jakieś miejsce znajdziesz

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Fiku Miku spokojnie, nie są takie stare,.
Co roku wskrzeszam 9-10 letnie i rosną.
Trzeba tylko nasionek trochę więcej niż planowanych sadzonek bo niektóre mogą zgnić ale zawsze coś tam wzejdzie.
Ja wolę wprost do ziemi siać bez kiełkowania. Niektóre stare nasionka wschodzą 3 a nawet zdażyło mi się że 4 tygodnie. Pilnować tyle czasu tych wacików, to można dostać kota.
Po za tym waciki trzeba wymieniać co jakiś czas, jak zaczynają oddawać nieprzyjemną woń.
Ponieważ zaczną gnić nasionka. Jak świeże nasionka i szybko wykiełkują to może i dobra metoda, ale nie dla mnie. Za dużo pilnowania.
Posiałam wprost do doniczek 12 odmian, do uprawy w workach. Siałam 1 marca.
8 marca niemal wszystkie wyszły, nie wzeszedł tylko Malinowy Bosman.
Dzisiaj dosiałam Bosmana i jeszcze 3 odmiany, gdyż naczytałam się i napaliłam na nie, Sybirskij Kozyr, Siberian i Rajskoje Naslazhdenie.
Też do uprawy workowej.

Karzełki

Wysiałam jeszcze kilka wysokich do gruntu ale tylkokilka bo trochę za wcześnie jeszcze.
Wyniosłam do tunelu na słoneczko.

Co roku wskrzeszam 9-10 letnie i rosną.
Trzeba tylko nasionek trochę więcej niż planowanych sadzonek bo niektóre mogą zgnić ale zawsze coś tam wzejdzie.
Ja wolę wprost do ziemi siać bez kiełkowania. Niektóre stare nasionka wschodzą 3 a nawet zdażyło mi się że 4 tygodnie. Pilnować tyle czasu tych wacików, to można dostać kota.

Po za tym waciki trzeba wymieniać co jakiś czas, jak zaczynają oddawać nieprzyjemną woń.

Posiałam wprost do doniczek 12 odmian, do uprawy w workach. Siałam 1 marca.
8 marca niemal wszystkie wyszły, nie wzeszedł tylko Malinowy Bosman.
Dzisiaj dosiałam Bosmana i jeszcze 3 odmiany, gdyż naczytałam się i napaliłam na nie, Sybirskij Kozyr, Siberian i Rajskoje Naslazhdenie.
Też do uprawy workowej.

Karzełki

Wysiałam jeszcze kilka wysokich do gruntu ale tylkokilka bo trochę za wcześnie jeszcze.
Wyniosłam do tunelu na słoneczko.

Też sieję stare nasiona bezpośrednio do ziemi, wschodzą długo i nierówno ale wschodzą
Właśnie mam posiane z 2013 i na razie nic nie widać a świeże już dawno wykiełkowały

Właśnie mam posiane z 2013 i na razie nic nie widać a świeże już dawno wykiełkowały

- Robert25 +

Ario właśnie o to w tym chodzi ze starszymi zaczynają się schody .
Ja dam jutro na wacik dla czystej przyjemności

Jantara
Yellow Fire
Aunt Swarlos Polish Plum
Kam25 F1 Czerwona Śliwka
A rozsady pomidorów mam 2 metry od głowy i razem z nimi zasypiam i się budzę

A tak ogólnie do wszystkich , to nie liczy się , jak się wysiewa, ale jak komu najlepiej pasuje .
Najważniejsze są rezultaty i przyjemność z tego .

Zależy też co mamy zamiar podkiełkować, bo np . kiwi dałem też na szmatke , a później do ziemi .
Oto rezultaty
Kiwi

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .