Ogród Agnieszki i Zbyszka cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Agnieszki i Zbyszka cz. 5

Post »

Agnieszka, a dajże kochana jakieś zdjęcia z ogrodu. Co tam się wykluwa u Ciebie? Wszak się ociepliło, to coś powinno się dziać.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko
Ach tak ;:131 Pseprasam.
Na działce ta sąsiadka :?:
Współczuję takich przeżyć ;:145
Mi samej było bardzo nie do śmiechu /a raczej dzielna niewiasta jestem/ ,jak jechałam sama tuż po wichurze ,jedynym pasem co chwila wymijając drzewa i gałęzie na drodze z widokami iście postapokaliptycznymi.
Trauma na resztę życia :(

Wando
Sprawdzam co dzień. Na razie wszystko w łuskach ,nie widać nawet pąków. Iryski zgrubiały ,widać ,gdzie będą kwiaty.
Ciemierniki jedynie w doniczkach i pierwiosnek też.
Muszę się poświęcić i w dzień porobić fotki. :D Poświęcić bo grasuję w nocy :;230
Wczoraj znalazłam kwiatek bratka / w pąku/, samosiejki w warzywniku i zalążki rabarbaru ;:224
A dziś Z. wyznał ,że zakupił BRATKI ;:oj ;:138 ;:3
Dla mnie / z okazji święta mego/ ,ale jeszcze nie oglądałam.
Także już wiosnę mamy , przynajmniej w wersji mini ;:172
Co prawda z poprzedniego roku przetrwało kilka sztuk ,ale słabo wyglądają.

;:3 ;:3 ;:3

Wiosna nadejszła ,pszczółki wszystko obsrrr ;:306
Dostałam zestaw bratków od Z. ;:3 ;:138
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Pelagia – mnie się to ocieplenie bardzo nie podoba właśnie z tego względu, że kiepsko zdrowotnie znoszę upały. Hah – pamiętam jeszcze złote czasy balkonnictwa (czyli ogrodnictwa balkonowego). Szybko przestało mi to wystarczać.

@ Neferet – „Telefon” ładnie rośnie i kwitnie na biało. Razem z „Désirée” kwitnącym i owocującym na purpurowo tworzą atrakcyjną dla oka mieszankę. A z tym, że zmiany klimatyczne służą politykom i ich kumplom za pretekst do bezwstydnego dojenia szarego zjadacza chleba to oczywiście się zgadzam. Ale zgnilizna moralna klasy rządzącej nijak nie wpływa na prawdziwość samego zjawiska. Politycy każdy, nawet najbardziej szlachetny pretekst wykorzystają, by nas wykorzystać i dać kumplom zarobić.

@ Kuneg
– A to była trąba powietrzna, czy burza z gwałtownymi porywami wiatru? Pamiętam jak ze trzy lata temu jechałem na spotkanie z kolegami z liceum w Krakowie. Najpierw ściana wody – ale taka, że pokonanie metra dzielącego wiatę od drzwi tramwaju równoznaczne było z tym, że byłem przemoczony do suchej nitki (serio, w kilka sekund nasiąkłem jakbym się wykąpał w ubraniu). A potem wiatr taki, że do celu nie zajechałem, bo drzewo legło na sieci trakcyjnej. Ostatnie kilometry pokonałem na butach, a i inni ludzie bardzo powoli się schodzili, bo całe miasto było mniej lub bardziej sparaliżowane czy to przez powalone drzewa czy przez skrzyżowania, które zamieniły się w baseny. Aczkolwiek i tak największe wrażenie na mnie zrobiły kawałki urwanej elewacji leżące przy kamienicach. Jak bardzo musiało wiać, żeby kawałki elewacji pourywać? Dobrze, że nikogo to nie zabiło…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżyku drogi
Ja również należę do tych osób.
Kiedyś lubiłam ciepło a teraz serducho mi siada.
Dziś jest letnia pogoda a w nocy mróz.
Nie powinno być od razu lato z zimy a mamy tak kolejną wiosnę.
Roślinki szaleją :!: W dwa dni rozwinęły się krokusy i iryski żyłkowane.
Na przebiśniegach i śnieżyczkach szaleją pszczoły ;:138
Moje linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Nowe bratki ;:172

Obrazek
Ciekawe barwy.

Obrazek
Stara prymulka z nasion.

Obrazek
Niebiesko - fioletowe.
Moje linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Lubić ciepło? W życiu!
Tzn. mogę cały dzień grzebać w ziemi, czy cokolwiek robić (nawet z budową miałem okazję) ale już posiedzieć, czy poleżeć na plaży - nigdy!
Pewnego razu ze Śląska puściliśmy się nad morze, kierując się najpierw na Kraków, Orle Gniazda, Kielce itp. - jechaliśmy dwa tyg. zwiedzając piękny nasz kraj i tu mi świta, że chyba jechaliśmy blisko ciebie (choć oczywiście się nie znaliśmy) bo ze Żnina przez Czersk, Bytów do Rowów, a właściwie Poddębia.
Upał niemiłosierny.
To były czasy, że namiot trzeba mieć ze sobą - namiot blisko morza rozbity - recepcja ma przerwę obiadową - my do Bałtyku.
Po powrocie zmęczeni upałem (no i podróżą) obiad i ... jedźmy już do babci.
Ja się ucieszyłem - Słupsk, Koszalin, Białogard i już było blisko do babci :;230
Za pole namiotowe nie zapłaciliśmy - bo namiot ustawiony ale nie zamieszkały ;:224
No i w aucie klimy nie było :(
Uraz to gorąca mam do dzisiaj.
Dzisiejszy (bo lubisz księżyc) - pełnia we wtorek.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Pelagia – jak dla mnie maksymalna akceptowalna temperatura to 26°C. Powyżej – zdycham. U mnie pszczoły brzęczą ostro w ciemiernikach. I pogoda też zwariowana – wczoraj do 20°C u mnie dobiło. Fajne bratki!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

any57 pisze: 8 mar 2025, o 21:27 Lubić ciepło? W życiu!
Tzn. mogę cały dzień grzebać w ziemi, czy cokolwiek robić (nawet z budową miałem okazję) ale już posiedzieć, czy poleżeć na plaży - nigdy!
Pewnego razu ze Śląska puściliśmy się nad morze, kierując się najpierw na Kraków, Orle Gniazda, Kielce itp. - jechaliśmy dwa tyg. zwiedzając piękny nasz kraj i tu mi świta, że chyba jechaliśmy blisko ciebie (choć oczywiście się nie znaliśmy) bo ze Żnina przez Czersk, Bytów do Rowów, a właściwie Poddębia.
Upał niemiłosierny.
To były czasy, że namiot trzeba mieć ze sobą - namiot blisko morza rozbity - recepcja ma przerwę obiadową - my do Bałtyku.
Po powrocie zmęczeni upałem (no i podróżą) obiad i ... jedźmy już do babci.
Ja się ucieszyłem - Słupsk, Koszalin, Białogard i już było blisko do babci :;230
Za pole namiotowe nie zapłaciliśmy - bo namiot ustawiony ale nie zamieszkały ;:224
No i w aucie klimy nie było :(
Uraz do gorąca mam do dzisiaj.
Dzisiejszy (bo lubisz księżyc) - pełnia we wtorek.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Agnieszko, bratki ładne, ale ten bluszcz mnie zachwycił :D
Ja nigdy nie lubiłam upałów. Mój M również. Temperatury 24-26 st.C na lato są dla nas idealne. Dlatego nie jeździmy do ciepłych krajów w lecie :)

Loki, wtedy to była wichura z trąbką - największe zniszczenia szły pasem szerokości kilkudziesięciu metrów. Poza tym obszarem zniszczeń również było sporo.
Tych wichur i tak jest za dużo ostatnimi laty, a trąbki zdarzają się w Polsce również coraz częściej. :(
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Agnieszko, hiacynty super! Pamiętam te białe, bo miałem je od Ciebie ;:196 Jednak dorosłe cebule padły którejś zimy i zostały mi cebulki przybyszowe po nich. One też po jakimś czasie zakwitły. Teraz hiacyntów mam pod dostatkiem, bo każdej wiosny sporo się nie sprzedaje w kwiaciarni i zamiast do śmietnika lądują u mnie w ogródku. Odwdzięczają się pięknym kwitnieniem i zapachem. I przestały wypadać zimą, dzięki temu, że jest po prostu cieplej. Jedne rośliny korzystają na ociepleniu, inne wręcz przeciwnie. Wszystko ma swoje dobre i złe strony.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:3
Wiosna na czachę uderza :;230 Wczoraj Drakulini przyjęła zabójczą ilość promieni słonecznych /przez szybę.
Mam więcej zdjęć ,tylko zacięło mi się wrzucanie i dopiero Syn wczoraj mi zaingerował. :|
Pogoda piękna ;:138 Ale nocki mroźne ,nawet baaaardzooo.

Andrzeju
Dziękuję za rewelacyjne zdjęcie :!:
Właśnie przeżywam niemożność uchwycenia obiektów nocnego nieba przeze mnie z racji braków sprzętowych.
Wiem ,wiem ,do tego zaćmienie Księżyca /chyba nie będzie widać od nas/ a później Słońca /będzie widać/ w tym miesiącu jeszcze. :D
Ja mam też wspomnienia z upałem , podczas wycieczki rowerowej byliśmy w Bytowie naprawić podarte sakwy rowerowe i piliśmy kwaśne mleko /wtedy nic innego nie było/.
Teraz bym chyba zeszła w taki upał.
Jak będziecie w okolicy kiedyś to wpadnijcie - zapraszam. :D

Jurku
No to możemy sobie rączki podać :lol: Tyle ,że u mnie próg dopuszczalnego ciepła niższy ;:306
Chciała bym już się pozbyć tych 10 kg. ubrań i butów.
Wczoraj widziałam sporo osób w krótkich spodniach i rękawkach ;:oj

Małgosiu
Bluszczyk co ciekawe dorwany w jakimś dyskoncie ,ładnie zimuje bo przykrywam ,od upału też.
Fajnie się rozrósł w donicy wstawionej w wysoki ,prastary gar do kiszenia przy domu. :D
Dawnymi czasy lubiłam się prażyć ,jak jaszczurka , teraz chowam się niczym wampir. ;:306
Oj te trąbki :evil: Obawiam się ,że pewnego dnia przyjdzie i nas wraz z całym spróchniałym dobrodziejstwem inwentarza porwie do niebios. ;:218

Jacku
Dżizas ,jak miło ,że pamiętasz tego hiacynta :D
Mnie się wydaje ,że one najgorzej znoszą wilgoć nadmierną. Kiedyś mi podgniwały i teraz wszędzie wsypałam keramzyt pod korzenie.
W ogrodzie dopiero czubki przecinają glebę. Ale to dobrze bo ma /może być jeszcze bardzo zimowo łącznie z tym białym. Doniczki zawsze mogę schować.

Obrazek
Prymulki od Marysi -Maski. Nornica obgryzał ,ale cieszę się z tego co zostało.

Obrazek
Już posadzone. Reszta schowana od mrozu.

Obrazek
Wschód słońca.

Obrazek
Chlebki.

Obrazek
Irysek na podwórku.

Obrazek
Krokusy Z.

Obrazek
Widać, że im za ciepło.

Obrazek
W nocy się zwijają.
Moje linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś ten malinowy bratek jest cudny ;:172 Nie spotkałam takiego jeszcze.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu
Cieszę się ,że podobają się :D
Faktycznie ciekawy odcień czerwieni.
Zastanawiające ,czy się zmienią z czasem na bardziej brązowe /tak się często dzieje z czerwonymi/ :?: 8-)
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Wreszcie i u Ciebie jest wiosna, Aguś :D
Chlebek własnej roboty mniam. Na zakwasie pieczesz żytni, czy pszenny na drożdżach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”