Śliwa Dyskusje ogólne

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Śliwa Dyskusje ogólne

Post »

Za bardzo nie ma metod w których skórka byłaby warta wyprawki. Są jeszcze patenty jak zadymianie, można zamontować zraszacz wodny. Czy poniesione koszty będą współmierne do korzyści to już sprawa bardzo subiektywna.
Pozdrawiam,
Tomek
nikotynek
50p
50p
Od: 6 maja 2017, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliwki z niej są przepyszne, a od kilku lat przymrozki zimnych ogrodników niweczą wszystko, zastanawiam się czy w taki razie jak bym zainstalował po kwadracie wokół drzewka ( wysoka na 5 m )cztery spągi ,całość szczelnie owinął folią bąbelkową, dodatkowo można by było wstawić świece do środka - ale nie wiem czy dym unoszony z woskiem nie zniszczy kwiatostanu ? Tak kombinuję może to bezsensu -nie wiem.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zeszłym roku większość drzew dopadł przymrozek. Kombinacje z folią i ogniskiem (bardziej dymem z trocin) pewnie da radę ale roboty dużo. Jak masz miejsce bardziej osłonięte to bym przesadził/zaszczepił. Co to za odmiana że taka warta zachodu?
nikotynek
50p
50p

Post »

To drzewko na działce ROD nie wiem co to za odmiana -węgierka miąższ koloru miodu, a słodka tak że przy powidłach to można nie dodawać cukru, rosną tam jeszcze dwie inne ale to już nie to samo ,obecnie przymierzam się aby przeszczepić ją na te pozostałe .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Nikotynek , stosowałeś opryski przeciwmrozowe ?
nikotynek
50p
50p

Post »

Słyszałem o jakimś zraszaniu mgiełką czy o siatka przeciwmrozowych, ale jak to w praktyce się sprawdza no i koszty pewnie niemałe .Tak że jestem na drodze poszukiwania jakiegoś prostego rozwiązania .
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

nikotynek pisze: 3 mar 2025, o 20:02 Śliwki z niej są przepyszne, a od kilku lat przymrozki zimnych ogrodników niweczą wszystko, zastanawiam się czy w taki razie jak bym zainstalował po kwadracie wokół drzewka ( wysoka na 5 m )cztery spągi ,całość szczelnie owinął folią bąbelkową, dodatkowo można by było wstawić świece do środka - ale nie wiem czy dym unoszony z woskiem nie zniszczy kwiatostanu ? Tak kombinuję może to bezsensu -nie wiem.
Myślę że jeśli tylko Ci się chce i masz dostęp do materiałów to jak najbardziej idea tego pomysłu jest słuszna. Najgorszy będzie wiatr. Pozbycie się go już będzie duża ulgą dla roślin. Kilka zniczy żeby podbiły o stopień czy dwa a przede wszystkim nad zero tez jest dobrym pomysłem. Pytanie tylko czy Ci się chce bo roboty troche z tym będzie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed przewidywanymi przymrozkami robię 1-2 opryski środkiem Help , dodaję asahi , algi -glicynę , betainę .
nikotynek
50p
50p

Post »

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.:-) Myślę że zostanę przy konstrukcji stelaża drewno/rurki PVC do tego folia bąbelkowa połączona taśmą do tworzyw sztucznych ,szkoda że nie mam prądu na ROD.bo bym dorzucił do środka jakąś małą nagrzewniczkę i byłoby OK.W ten sam sposób postaram się również w razie potrzeby ochronić parę krzaczków borówki czy agrest/porzeczka . Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Jeszcze dodam ze ciężkie nagrzane słońcem za dnia elementy kumulują ciepło (kamienie, cegły, beton) i nocą oddają do otoczenia. Zasięg nie jest duży ale warto o tym pamiętać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
nikotynek
50p
50p

Post »

No fakt :-) Dziękuję.
nikotynek
50p
50p

Post »

Jeszcze pozwolę sobie Was dopytać, czy takie pionowe długopędy na śliwie ,wycinać czy pozostawić 2-3 oczka ( bo ponoć na nich owoców nie będzie ) Drugie pytanie spotkałem na działce u znajomego (nazwa nie znana) śliwa o okrągłych owocach, skórka żółto/oliwkowo/fioletowej i bardzo słodkim miąższu koloru miodu-co to może być za odmiana ? Dziękuję i pozdrawiam.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do cięcia się nie wypowiem. Co do śliwy to sprawdź odmianę renkloda Althana. Może to ta.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cięcie wiosenne jest cięciem pobudzającym . Skoro zależy Ci by ograniczyć silne przyrosty to wiosną tnij
tylko sanitarnie i tak by wzrostu nie pobudzać .
Pionowe silne przyrosty jak najwcześniej przygiać do poziomu , skrócić . Są odmiany , które owocują też na długopędach .
nikotynek
50p
50p

Post »

ObrazekDzięki za odpowiedzi w taki razie część przytnę długopędów a część ponaginam zobaczę co będzie. Co do Althany to coś takiego pomiędzy nią a Uleną.:-)Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”