Śliwa Dyskusje ogólne
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Śliwa Dyskusje ogólne
Za bardzo nie ma metod w których skórka byłaby warta wyprawki. Są jeszcze patenty jak zadymianie, można zamontować zraszacz wodny. Czy poniesione koszty będą współmierne do korzyści to już sprawa bardzo subiektywna.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Śliwki z niej są przepyszne, a od kilku lat przymrozki zimnych ogrodników niweczą wszystko, zastanawiam się czy w taki razie jak bym zainstalował po kwadracie wokół drzewka ( wysoka na 5 m )cztery spągi ,całość szczelnie owinął folią bąbelkową, dodatkowo można by było wstawić świece do środka - ale nie wiem czy dym unoszony z woskiem nie zniszczy kwiatostanu ? Tak kombinuję może to bezsensu -nie wiem.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zeszłym roku większość drzew dopadł przymrozek. Kombinacje z folią i ogniskiem (bardziej dymem z trocin) pewnie da radę ale roboty dużo. Jak masz miejsce bardziej osłonięte to bym przesadził/zaszczepił. Co to za odmiana że taka warta zachodu?
To drzewko na działce ROD nie wiem co to za odmiana -węgierka miąższ koloru miodu, a słodka tak że przy powidłach to można nie dodawać cukru, rosną tam jeszcze dwie inne ale to już nie to samo ,obecnie przymierzam się aby przeszczepić ją na te pozostałe .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nikotynek , stosowałeś opryski przeciwmrozowe ?
Słyszałem o jakimś zraszaniu mgiełką czy o siatka przeciwmrozowych, ale jak to w praktyce się sprawdza no i koszty pewnie niemałe .Tak że jestem na drodze poszukiwania jakiegoś prostego rozwiązania .
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Myślę że jeśli tylko Ci się chce i masz dostęp do materiałów to jak najbardziej idea tego pomysłu jest słuszna. Najgorszy będzie wiatr. Pozbycie się go już będzie duża ulgą dla roślin. Kilka zniczy żeby podbiły o stopień czy dwa a przede wszystkim nad zero tez jest dobrym pomysłem. Pytanie tylko czy Ci się chce bo roboty troche z tym będzie.nikotynek pisze: ↑3 mar 2025, o 20:02 Śliwki z niej są przepyszne, a od kilku lat przymrozki zimnych ogrodników niweczą wszystko, zastanawiam się czy w taki razie jak bym zainstalował po kwadracie wokół drzewka ( wysoka na 5 m )cztery spągi ,całość szczelnie owinął folią bąbelkową, dodatkowo można by było wstawić świece do środka - ale nie wiem czy dym unoszony z woskiem nie zniszczy kwiatostanu ? Tak kombinuję może to bezsensu -nie wiem.
-
Przed przewidywanymi przymrozkami robię 1-2 opryski środkiem Help , dodaję asahi , algi -glicynę , betainę .
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Myślę że zostanę przy konstrukcji stelaża drewno/rurki PVC do tego folia bąbelkowa połączona taśmą do tworzyw sztucznych ,szkoda że nie mam prądu na ROD.bo bym dorzucił do środka jakąś małą nagrzewniczkę i byłoby OK.W ten sam sposób postaram się również w razie potrzeby ochronić parę krzaczków borówki czy agrest/porzeczka . Pozdrawiam.

- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Jeszcze dodam ze ciężkie nagrzane słońcem za dnia elementy kumulują ciepło (kamienie, cegły, beton) i nocą oddają do otoczenia. Zasięg nie jest duży ale warto o tym pamiętać.
No fakt
Dziękuję.

Jeszcze pozwolę sobie Was dopytać, czy takie pionowe długopędy na śliwie ,wycinać czy pozostawić 2-3 oczka ( bo ponoć na nich owoców nie będzie ) Drugie pytanie spotkałem na działce u znajomego (nazwa nie znana) śliwa o okrągłych owocach, skórka żółto/oliwkowo/fioletowej i bardzo słodkim miąższu koloru miodu-co to może być za odmiana ? Dziękuję i pozdrawiam.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do cięcia się nie wypowiem. Co do śliwy to sprawdź odmianę renkloda Althana. Może to ta.
-
Cięcie wiosenne jest cięciem pobudzającym . Skoro zależy Ci by ograniczyć silne przyrosty to wiosną tnij
tylko sanitarnie i tak by wzrostu nie pobudzać .
Pionowe silne przyrosty jak najwcześniej przygiać do poziomu , skrócić . Są odmiany , które owocują też na długopędach .
tylko sanitarnie i tak by wzrostu nie pobudzać .
Pionowe silne przyrosty jak najwcześniej przygiać do poziomu , skrócić . Są odmiany , które owocują też na długopędach .