Ogród po mojemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród po mojemu

Post »

Bardzo Ci współczuję. Ja na Twoim miejscu bym siedział i ryczał. Koszmarne straty.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Oj! :( Przymroziło ostro Karolu :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karol, u ciebie był większy mróz, ale u mnie nie było wcale śniegu, a miałam mrozy do -10.
Pewnie część roślin też przemarzło.
Poczekamy zobaczymy. W sumie mam za dużo roślin na rabatach, ale zawsze każdej szkoda
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Karolu, to przymroziło ;:oj i to u Ciebie, gdzie spodziewałabym się cieplejszego klimatu. Dobrze, że chociaż miałeś śnieg. U mnie mroziło bez śniegu, chociaż na termometrze tylko -12, to na ziemi pewnie parę stopni więcej. Bez strat się nie obejdzie, ale wszystko się okaże, jak już przyjdzie wiosna na stałe. Na szczęście, mamy różne roślinki w ogrodach, to coś musi kwitnąć. ;:215

U mnie już pełne słońce, od świtu do zmierzchu, jest chyba tylko na szczycie dachu ;:306 , to irysy mają różnie, ale najładniejsze siewki mają go najwięcej i nie kwitną. ;:185

Cyklameny bluszczolistne po prostu wsadziłam w ziemię byle tylko miały cień, bo tyle o nich wtedy wiedziałam, i rosną i kwitną, a dyskowatym dogadzam i mają w nosie moje starania ;:124 . Jeden na pewno zniknął, inne są, bo są, a nawet kwitną kilkoma ślicznymi kwiatuszkami i za to je uwielbiam! ;:138

Wszystkie prognozy obiecują cieplutką wiosnę już od jutra, to czekam na dobre wieści i cudne kwitnienia cebulkowych rarytasów w Twoim ogrodzie :tan .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Locutus, dzięki :) Już się nauczyłem, że rozpaczanie nic mi tu nie da - nie mogłem niczego zrobić, muszę zaakceptować efekty ataku zimy niestety.
Liczę po prostu na to, że rośliny odrosną - lub to będzie znak, że nie powinienem ich mieć :wink:

any57, niestety bardzo. Znaczy ja aż taki młody nie jestem, pamiętam czasy kiedy temperatura w nocy spadała poniżej -20 stopni :wink: Tylko szkoda, że prognozy nie przewidziały tego mrozu, i nie mogłem w żaden sposób zareagować.

Margo2, -10 bez śniegu może być dużo szkodliwsze niż -18 ze śniegiem - ale oby w oby przypadkach straty były jak najmniejsze.
Roślin na rabatach nigdy nie jest za dużo :wink: Zawsze znajdzie się miejsce na coś jeszcze :wink:

marta64, -12 bez śniegu? To jest dopiero koszmar. Ale rzeczywiście nic nie zrobimy, trzeba poczekać na wiosnę, wtedy będzie można ocenić co i jak.
Ja mieszkam na odkrytym terenie, z pola jęzor mrozu sięga w głęboko w ogród, więc potrafi niestety przymrozić. Ale raczej jestem pozytywnie nastawiony, tylko kilka roślin oberwało.
Na szczycie dachu kosaćce mogą jednak jeszcze gorzej kwitnąć :wink:
To może tum dyskowatym za bardzo dogodziłaś? :wink: Ja je po prostu wsadziłem do ziemi :wink:

U mnie wiosna chyba rozpoczyna się dzisiaj - jest cieplej, co chwilę słońce wychodzi zza chmur. Jutro ma być jeszcze cieplej i dużo słońca - liczę na rozkwit kilku krokusów i ranników.
Już w piątek dosłownie może na godzinę wyszło słońce a pszczoły sąsiadów wyleciały masowo na oblot. I ja po pracy tez wybiegłem robić zdjęcia :wink:

Może zacznę od pokazania jakiego przebiśniega przypadkiem znalazłem:
Obrazek
Dokładnie połowa liścia jest jasna, kwiaty mają albo żółte znaczenia na wewnętrznych płatkach albo zielono-żółte pół na pół. Ale wnioskując po mutacji plamki mogą być również po prostu zielone.
Obrazek

Wymieniłem też ciemierniki korsykańskie przed domem na ciemierniki 'Anna's Red':
Obrazek

Mahonia pośrednia wygląda fatalnie:
Obrazek
Zakładam, że odbije, nie pierwszy raz tak zmarzła.

Przebiśniegi 'Sandersii Group' rosna w siłę:
Obrazek

Krokusy Siebera 'Hubert Edelsten':
Obrazek

Krokus Siebera 'Ronald Ginns':
Obrazek

Siewka szafirka o żółtych liściach wygląda obiecująco :)
Obrazek

Na tym zdjęciu widać 3 moje siewki rannika :) w tle jest standardowa żółta, na pierwszym planie jest siewka jaśniejsza z zielonymi żyłkami, na 2 planie siewka z czystymi jasnymi płatkami:
Obrazek
Musze te siewki rozsadzić i będę je obserwował przez lata :wink:

Pszczoły zachwycone słońcem:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe te mutacje. :)
Przesadź, rozmnóż i wypromuj nowe odmiany :D
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcale nie musiałam długo czekać na wiosnę u Ciebie ;:138 . Po śniegu została wilgoć w ziemi, teraz tylko więcej słońca i piękności zacznie przybywać. :tan
Naoglądałam się zdjęć przebiśniegów, ale takiego, o dwukolorowych listkach i plamkach jeszcze nie widziałam! ;:oj Oby to była jego stała cecha ;:333 , tak jak i siewek ranników.
Szafirek o żółtych liściach i krokusy, w rzadko u nas spotykanych odmianach ;:215 .
Mahonia przybrała kolor zgodny ze swoją nazwą :roll: , ale mam nadzieję, że odbije, bo jest piękna.
Wymiana ciemierników korzystna ;:333 . Koloru przybyło, bo kwiaty przyciągają wzrok, a i liście piękne, ale poprzednikom chyba znalazłeś miejsce w ogrodzie?
Cyklameny już wiedzą, że rozpieszczanie się skończyło ;:124 , idą w okolice bluszczolistnych i wóz albo przewóz!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

I u nas Karolu, dzisiaj pszczoły brzęczały :) Od razu radośniej. ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Podziwiam stoickie podejście do tematu. Ja się staram tak do tego podchodzić, staram się sobie to samo mówić, jak są jakieś straty, ale i tak zawsze jest mi przykro.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Karolu masz tych wiosennych rarytasów trochę. :D Śnieżyczka ciekawa. Masz szczęście do nowych mutacji. ;:215 U mnie siewek zawsze dużo, ale tylko raz jeżówka Pink Double Delight pokazała wyższą, na sztywnym pędzie siewkę.
Ciemierniki bordowe wspaniale się prezentują. ;:oj
Przykro, że trochę rośliny ucierpiały. ;:174
Straciłam sporo ciekawych roślin, więc rzadko się decyduję na jakieś ciekawe okazy. :roll:
Dobrej pogody na prace w domowym i w innych ogrodach. ;:3
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

kuneg, to jest moim marzeniem aby mieć jakąś własną, autorską odmianę :) zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:

marta64, wiosna w tym roku jest spóźniona w stosunku do zeszłego roku, mamy koniec marca - w zeszłym roku o tej porze szafirki u mnie były w pełni kwitnienia, wręcz przekwitały, wczesne botaniczne tulipany już kwitły a teraz kwiaty maja głęboko w rozecie liści. W zeszłym roku o tej porze chodziłem na spacery do lasu oglądać łany kwitnących zawilców a teraz dopiero liście wypuszczają :D Także na pełnię wiosny i dużo kwitnień przyjdzie jeszcze trochę poczekać w tym roku :wink: Ale to nawet dobrze bo można się nacieszyć wszystkim ponieważ nie wszystko kwitnie na raz :wink:
Jestem pewien, że mahonia odbije ale za rok nie zakwitnie.
Oczywiście ciemierniki korsykańskie sprzed domu zostały wydane - ja mam ich w ogrodzie mnóstwo więc wydałem sąsiadom te wymieniane.
Oby cyklamenom spodobało się w nowym miejscu :)

Any57, ja nawet poprawiłem donicę w kastrze pod rynną żeby pszczoły sąsiadów miały wodopój. Znaczy one już tam masowo przylatywały ale poprawiłem ustawienie donicy żeby nie topiły się w głębokiej wodzie tylko mogły pić prosto z doniczki.
Obrazek

Locutus, zawsze będzie przykro ale na pogodę nie mamy wpływu, trzeba przyjąć co jest, i dobierać rośliny tak, aby pogoda w naszych rejonach ich nie zabiła :wink:

cyma2704, od zawsze lubiłem ogrodowe ciekawostki - niekoniecznie jakieś trudne rośliny, wolę znane rośliny w nieznanych wersjach :wink:
I może troche szczęścia do mutacji mam, a może tez po prostu łatwo wyłapuje takie rzeczy. To co inni wyrwaliby jako chwast to ja oglądam z każdej strony, czy to przypadkiem nie coś fajnego :D
Czasami warto poszukać ciekawych odmian roślin, które nam dobrze w ogrodzie rosną zamiast wydawać pieniądze na okazy, które nigdy u nas rosnąć nie będą chciały :wink:
Jeśli u kogoś super rosną przebiśniegi to czemu nie kupić sobie jakiejś fajnej odmiany, która tez ma szanse tak rosnąć? Jak się komuś ranniki na potęgę sieja to czemu nie wprowadzić do ogrodu jakiejś odmiany rannika, o innym kolorze kwiatów?

U nas w dzień już jest dość ciepło codziennie ale w nocy czasem 5 stopni, czasem 0, opadów brak. Wczoraj był niby deszczowy dzień - popadała dosłownie mżawka, taka ultra drobna. Zmoczyło rośliny ale nie podlało nic. Normalnie rozsypuję nawóz na rabatach a teraz rozpuszczam nawóz w konewkach i chodzę z konewkami po ogrodzie :wink:
Wadą jest noszenie i czasochłonność ale zaletą jest to, że rośliny cebulowe zdążą pobrać składniki pokarmowe z płynnego nawozu zanim pójdą na prawie rok w niepamięć :wink:

Zaczęły kwitnąć przylaszczki - nie mam ich za wiele, dosłownie kilka od zeszłego roku, ale bardzo mi się spodobały:
Obrazek
Obrazek
Nie wiedziałem czy im się w ogóle u mnie spodoba, z cieniem u mnie krucho, wyglądały zimą jakby zostały wysuszone przez wiatr na wiór - ale zakwitły ładnie, i wyglądają naprawdę dobrze.

Śnieżnik, kupiony kiedyś jako kilka cebulek - rozdzieliłem go po kilku latach i teraz mam ich pełno :wink: To jest odmiana sterylna, nie wysiewa się:
Obrazek

Z roku na rok mam coraz więcej cebulic więc one często są w tle zdjęć :wink: Tu psiząb w towarzystwie cebulic:
Obrazek

Crocus sublimis 'Kate II':
Obrazek

Crocus tommasinianus 'White Pointed Tip':
Obrazek

Crocus heuffelianus 'Shock Wave':
Obrazek

Mój jeden z ulubionych krokusów -Crocus vernus 'Fantasy':
Obrazek

Mieszanka kolorów śnieżników, które rozsiewam wokół aby zobaczyc jakie kolory z tej mieszanki wyjdą. Na razie 2 nowe siewki zakwitły (prawie biała i niebieska z białym oczkiem - są gdzieś pomiędzy innymi roślinami :wink:):
Obrazek

Mój żółtolistny szafirek już prawie zakwitł:
Obrazek

Magnolia 'Wada's Memory':
Obrazek

Ciemierniki:
Obrazek

I na koniec krzyżówka cebulicy dwulistnej i śnieżnika czyli Scilla x allenii - znaleziona u rodziców, na poletku doświadczalnym, gdzie próbuję wyhodowac właśnie te krzyżówki :wink: :
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu, nareszcie pokazałaś troszeczkę swojego ogrodu botanicznego! :tan
Krokusy ;:167 absolutnie cudne! ;:138 Przylaszczki wiadomo, wszystkie piękne! :heja
Do rozsadzenia różowego śnieżnika przymierzam się od lat i ciągle trzymam go w doniczce ;:131 , a on jeszcze ciągle kwitnie ;:oj . Biały nie zdzierżył takiej niewoli. ;:185 i przestał kwitnąć, to już jest na wolności.
Wiesz, u mnie przebiśniegi pięknie rosną, a Woronowa zniknęły zupełnie, Elwesa i pełne są, ale nie rozrastają się prawie wcale :( .
To samo mam z rannikami, zimowy w łanach, a cylicyjski, z tą samą data sadzenia, ani jednego kwiatuszka! ;:223 I jak tu próbować z bardziej wyszukanymi odmianami, chociaż są kuszące?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Żółtolistny szafirek ciekawy, kwiat mu się rozjaśni?
Krzyżowanie to dla mnie czarna magia, ale Scilla x allenii, piękna. Dzięki za tyle niebieskości, moje ulubione. ;:215
Karolu spokojnego tygodnia, bo zimno znowu zagląda do ogrodu. ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajnie że Śnieżnik tak ci się rozmnożył.
A ja ciągle zapominam go na jesieni kupić. I na razie nie mam.
Cebulice piękne. Wiosna kolorowa coraz ładniejsza coraz bardziej nas cieszy.
Magnolia w dużych pąkach. Moja też.
Teraz zimno wszystko przystopuje.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Przylaszczki bardzo fotogeniczne. Pięknie się je ogląda na zdjęciach. U mnie nie czuły się najlepiej i powypadały. Tylko najzwyklejsza jeszcze egzystuje.
Ciemierniki też piękne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”