Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2

Drzewa owocowe
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2

Post »

To bardzo fajnie. Pocieszyłeś mnie tą informacją.
Niewieemotym
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2025, o 17:30

Post »

Witam na forum ☺️ od roku mam jeżynę (niestety nie pamiętam jaką), kupiłem sadzonkę dwuletnią, która w tym samym roku co została posadzona również owocowała. Zastanawiają mnie jednak jej przyrosty bo od kwietnia do października jej maksymalny przyrost to jakieś 3.5-4.5m 😨 czy ja teraz na wiosnę mam ją przyciąć czy już za późno? Chciałbym żeby owocowała a zdania co do przycinania są podzielone. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżynom należy usunąć pędy które owocowały, jeśli nie zrobiłeś tego jesienią, trzeba usunąć teraz.
Pędy które wyrosły w tamtym roku (te które nie owocowały), skraca się na powiedzmy 1,5 - 2 metry.
Możesz to zrobić już teraz.
Pozdrawiam, Jacek
Niewieemotym
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2025, o 17:30

Post »

Dzięki za odpowiedź, tak usunąłem pędy które owocowały w zeszłym roku w październiku, czy jak przytnę teraz to jest szansa że owocowanie będzie dużo mniejsze? No i czy to nie zaszkodzi? Nie ukrywam że coś chciałbym z tego zjeść ;:oj
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jesienią nowy 2m pęd pozbawiłem czubka to przed uciętym miejscem puścił odnogę i urósł jeszcze z pół metra, więc zabieg ten w sumie niewiele zmienił.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ja pędy na owocowanie ciąłem wczesną wiosną.
Usuwałem najsłabsze, a wyrośnięte skracałem naokoło 180 cm, pędy boczne z nich wyrastające, ciąłem naokoło 30-40 cm.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Ja w tym roku przyciąłem swoje na długość około 2 metry. Z ubiegłego roku owocująve wyciałęm całkiem kilka cm nad ziemią.

Ogólnie nie wiem czy to dobrze ale tak się bawie z tymi jeżynami bo co roku nowe mam pędy to raz robie tak a raz tak.. co mi sie uwidzi. :wink:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Uprawialiście odmianę jeżyny Juhas ?
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

anulab pisze: 7 lut 2025, o 06:56 (…) Oglądałam film przyrodniczy o osach , że niby takie pożyteczne , czyszczą ogród . ;:oj
Niestety nie jest prawdą , że wyjadają tylko chore , nadpsute i porażone przez szkodniki owoce .
Osy zżerają wszystko co słodkie. W tym słodkie owoce. To jest akurat ta osia działalność której raczej nie lubimy. Podobnie jak skrobania drewna z małej architektury ogrodowej.
Akurat u mnie na jeżynie ich specjalnie nie widuję, widać mają coś smaczniejszego w okolicy, np. wręcz przejrzałe śliwki które się rozchlapały spadając na ziemię. A jeżyny to raczej domena much.
Dla równowagi osy swoje larwy karmią tylko "mięskiem", więc o ile nie dorwą się do mięsa czekającego na grilla, to wyzbierają sporą porcję owadów, wybierając raczej to co da się łatwo złapać – i w tej kategorii mieści się dość dużo szkodników.
A i szerszenie nie pogardzą słodkim owocem (choć zwykle je widzę jak zeskrobują drewniany słupek mojej pergoli na swoje gniazdo, i, chętniej niż osy, dziesiątkują "robale", niestety nie tylko te negatywne).
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Albo siedzą na słodkich owocach (szerszenie) polując na osy :lol:
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

U mnie jest najwięcej Klecanek, wygląda jak osa ale to nieco inny owad. Trzeba uważać bo przy rwaniu jeżyn czy borówki ten owad dotknięty ręką jest agresywny i żądli a nawet gryzie. Mnie na razie 3 razy dziabła. Co ciekawe jad Klecanki nie działa od razu a po 36-45 godzinach, dochodzi do obrzęku i zaczerwienia. Samo użądlenie przypomina przypalenie rozgrzaną igłą ale to nie koniec ból się nasila i trwa z 30 min.
Jak mi śliwy wczesne owocują to nie lecą na jeżyny tylko na słodkie śliwy i pełno tego jest na ziemi a i szerszenie są wygryzając w śliwce dziurę. Widziałem jak szerszeń jest agresywny, jadł borówkę i nadleciała pszczoła, zaatakował ja błyskawicznie, odgryzł głowę i poleciał pewnie do gniazda?
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10

Post »

Chcę przesadzić jeżynę w większą donicę. Do tej pory rosła w ziemi uniwersalnej. Mam jeszcze np. torf odkwaszony. Może warto dodać go przy przesadzaniu? Oprócz tego mam też korę drobną, kompostowaną.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Ja też nie zdążyłam poprzycinać swoich jeżyn jesienią. Wypuściły długie chabazie i teraz się zastanawiam, czy jak obetnę, to się jeszcze rozkrzewi i wypuści boczne pędy na owoce?
Kiedyś rosła na żywioł, później przycinałam jesienią , a teraz zaniedbałam i chciałabym to naprawić, o ile jeszcze można.
Mam Polara i też jestem z niego zadowolona. Jest taki, jak opisał Seedkris. Teraz rośnie trochę gorzej, bo mi go sąsiedzkie drzewa i tuje podżerają i cieniują. :?
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Ja ciąłem swoje niedocinki jeszcze kilka dni temu. Myślę że jezyna jest na tyle silną rośliną że nie zrobi to na niej wrażenia. Nawet opadnięty pęd Żona najechała kosiarką w środku ubiegłego lata, przyciałem, podwiesiłem i miał się świetnie. Bez obaw. :wink:
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Dzięki. Ciachnęłam. ;:173 To samo zrobiłam z malinojeżyną i czarną maliną, bo je też zaniedbałam. :roll: Mam nadzieję, że i one wypuszczą pędy z owocami.
A macie jakiś patent na szpeciela? Od kilku lat mam z nim problem. Kiedyś wiosną opryskałam jakimś preparatem olejowym i chyba było ich mniej, ale ostatnie wiosny przesypiam i nawet nie wiem kiedy, już są liście. Może Emulpar by pomógł? On chyba zielonym liściom nie szkodzi. :roll:
Pozdrawiam,Vivien333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”