Growbox, mnożarka, mini szklarnia
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Growbox - wymiary
Czy te świetlówki mają tylko 1400 lumenów sztuka, a sprawność 39lm/W? Czy to jakiś inny model?
Pozdrawiam, Jacek
Niestety kupowałem je kilka lat temu i nie mam już opakowania. Wszystko co było napisane na szkle podałem. Dodam, że była to jakiś czas temu najczęściej polecana na formach świetlówka do doświetlania rozsady. W oprawie są zamontowane dwie sztuki.
Ale to jest najprawdopodobniej 1400 lumenów.
Ale to jest najprawdopodobniej 1400 lumenów.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Sam nie używam świetlówek, a inne źródła światła, więc nie wiele jestem w stanie pomóc.
Patrząc na lumeny, nie robiłbym zbyt dużego boxa.
U mnie przykładowo, na półce 40x90cm jest 4800lm, a na półce 50x90cm 16000lm, ale lampa ustawiona na 2/3 mocy.
Być może Twoje świetlówki będą doświetlać efektywniej od moich ledów.
Na pewno sporo osób używa świetlówek, więc ktoś z pewnością Ci doradzi.
Gdzieś czytałem, że obudowy rastrowe nie są najlepszym wyborem do doświetlania roślin, ale nie pamiętam nawet jak to było uzasadnione. Nie przejmowałbym się tym specjalnie, tylko zrobił na szybko jakiegoś boxa i sprawdził jak rośliny będą rosły.
Patrząc na lumeny, nie robiłbym zbyt dużego boxa.
U mnie przykładowo, na półce 40x90cm jest 4800lm, a na półce 50x90cm 16000lm, ale lampa ustawiona na 2/3 mocy.
Być może Twoje świetlówki będą doświetlać efektywniej od moich ledów.
Na pewno sporo osób używa świetlówek, więc ktoś z pewnością Ci doradzi.
Gdzieś czytałem, że obudowy rastrowe nie są najlepszym wyborem do doświetlania roślin, ale nie pamiętam nawet jak to było uzasadnione. Nie przejmowałbym się tym specjalnie, tylko zrobił na szybko jakiegoś boxa i sprawdził jak rośliny będą rosły.

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lampy tylko sodowe ale na to trzeba mieć prąd w magazynie. Ja mam growboxa 0,32m2 kupiony on tego "innego" handlarza pomidorków z 2 filtrami węglowymi, wentylatorem, i oświetleniem za niewiele ponad 90zł.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Re: Growbox, mnożarka, mini szklarnia
Ja używam m.in. Fluory.
W kotłowni mam "wylęgarnię" - szafkę podzlewową o wymiarach +/- 80 cz szer. i 60 cm głębokości.
To oświetlają 3 "połówki". W tym kącie kotłowni jest ciemno ale ciepło 25-27*C.
Wystarcza jako jedyne źródło światła.
Na strychu z kolei nad kuwetą ok 125x65 cm mam 2 oprawy z 2 świetlówkami każda. Z reguły na parę 1 fluora i jedna zimna biała. Dla lepszego wykorzystania światła używam odbłyśników kupionych w wysyłkowym sklepie akwarystycznym. Tu już jest trochę światła naturalnego i w tej chwili ok 18*C, jak na zewnątrz zrobi się cieplej to będzie 20*C i więcej.
Rozsady dają sobie nieźle radę.
Jak zaczynałem zabawę z rozsadami ledówki nie były tak popularne i dostępne a jak działa to co jest to nie widzę potrzeby żeby to wyrzucać i na siłę kupować ledy.
Nad jedną z półek do młodych cytrusów mam świetlówki w oprawie rastowej i średnio się sprawdzają, znacznie słabiej niż zwykła oprawa z Casto (bez klosza) + odbłyśniki.
Z tym że nowe półki wyposażam już w ledy, również dla tego że są teraz łatwiej dostępne niż fluory.
W kotłowni mam "wylęgarnię" - szafkę podzlewową o wymiarach +/- 80 cz szer. i 60 cm głębokości.
To oświetlają 3 "połówki". W tym kącie kotłowni jest ciemno ale ciepło 25-27*C.
Wystarcza jako jedyne źródło światła.
Na strychu z kolei nad kuwetą ok 125x65 cm mam 2 oprawy z 2 świetlówkami każda. Z reguły na parę 1 fluora i jedna zimna biała. Dla lepszego wykorzystania światła używam odbłyśników kupionych w wysyłkowym sklepie akwarystycznym. Tu już jest trochę światła naturalnego i w tej chwili ok 18*C, jak na zewnątrz zrobi się cieplej to będzie 20*C i więcej.
Rozsady dają sobie nieźle radę.
Jak zaczynałem zabawę z rozsadami ledówki nie były tak popularne i dostępne a jak działa to co jest to nie widzę potrzeby żeby to wyrzucać i na siłę kupować ledy.
Nad jedną z półek do młodych cytrusów mam świetlówki w oprawie rastowej i średnio się sprawdzają, znacznie słabiej niż zwykła oprawa z Casto (bez klosza) + odbłyśniki.
Z tym że nowe półki wyposażam już w ledy, również dla tego że są teraz łatwiej dostępne niż fluory.
Pozdrawiam,
J
J