Mały,tani tunel - porady

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały,tani tunel - porady

Post »

Pomysł bardzo dobry. ;:215
Im większa różnica między poziomem ścieżki, a rabatami, tym mniej schylania.
Mój kręgosłup lubi to. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Proponuję zamiast desek zastosować betonowe obrzeże chodnikowe 100x20x6 cm. Posłuży na długie lata. Ja mam przejścia z płytek chodnikowych 35x35 cm ale obrzeża 100x30x8 cm (ciężkie i trudno układać ale stabilniejsze i mogę po nich chodzić).
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jeżeli Pelasia zrobi ścieżkę na głęb. 20 cm to to obrzeże betonowe jest nieprzydatne. Nie ustoi samo bez wkopania i nie wytrzyma naporu ziemi a i deska musi być na tyle szeroka by wkopana ten napór wytrzymała. Jest inna możliwość, wkopane kołki oporowe przy desce - ale deska i tak musi być kilka cm wkopana bo przy podlewaniu woda będzie wypływać pod deską na ścieżkę. Przerabiałam to u siebie w ogródku przy podwyższonych grządkach. musiałam dechę wkopać.
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Widziała na Yutube , jak gościu robił obniżone ścieżki wybierał ziemie na właśnie około 20 cm
potem wbijał takie kantówki a potem przykręcał do nich dechy.
Nie dam rady sobie z takimi ciężkimi krawężnikami, są pewne ograniczenia 8-) .... a przecież jeszcze podmurówka, tu liczę na męża i zięcia, ze ścieżką pewnie też pomogą... :roll:
A jak myślicie , chyba najpierw położyć ścieżka a potem deski .....
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 pisze: 15 gru 2024, o 21:38 (…) Powinnaś jakoś utwardzić podłoże pod płytki, bo z czasem wdeptasz je w ziemie. (…)
To mocno zależy od gleby, płytki chodnikowe położone wprost na ziemi leżą u rodziców, u mnie i u sąsiadów (wszystko w jednej okolicy) od lat i nie siadają. Za to na jednym z Poznańskich cmentarzy płyty nagrobne pod własnym ciężarem "nurkują" tak że co kilka lat trzeba płacić za poprawianie jeżeli ktoś nie chce mieć "krzywo wdepniętego" nagrobka bliskich. I to nie jest kwestia zapadania się trumien, tylko cmentarz zrobili kiedyś w miejscu gdzie nie dało się z tego właśnie powodu budować. Z relacji rodzinnych kiedyś na tym cmentarzu zamiast płyt formowali groby z ziemi i obsadzali jakąś rośliną na którą mówili "doktorek", bo taniej i łatwiej było samemu dosypać co jakiś czas ziemi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”