Andrzej cieszę się! Ranniki są nie do zdarcia i mogą długo kwitnąć w takim wypadku, jak w tym roku. Zaczęły w styczniu więc teraz mimo zimna kwitną nadal i obecne mrozy im nie straszne. Jest sporo słońca w ciągu dnia więc nawet otwierają kwiaty. Moje na szczęście nie pod śniegiem:
Moniko, dokładnie tak jak piszesz - przebiśnieg bardziej symbolem kulturowym niż rzeczywiście pierwszym wiosennym kwiatem. Jest po prostu najbardziej popularnym i znanym kwiatkiem przedwiośnia. Jako dziecko nie miałem pojęcia o wierzbie 'Mount Aso', rannikach, ciemiernikach czy wawrzynkach.
Agnieszko, zatrwian w doniczce odpada całkowicie. Ja ich potrzebuję dużo na cięcie, a latem podlewanie doniczkowych - mordęga i brak czasu. Wiem, że zatrwiany potrzebują dobrze przepuszczalnej gleby i to postaram się uzyskać. No i dobrej jakości nasiona. Kiedyś takie miałem i siewek zatrwianu tatarskiego miałem bardzo dużo. A to przecież nasza słynna i niezastąpiona sztatica!
Tak, młode dalie bardzo cieszą oczy i już na początku marca rozpocznę robienie sadzonek zielnych
Nadal sporo owocków z ub. roku jest na krzakach, np berberys:
Jolu
Wierzba 'Mount Aso' powoli przekwita
Szafirki wystawiły dzióbki już pod koniec stycznia i czekają na ocieplenie