Mango - choroby,szkodniki i inne problemy
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mango - choroby,szkodniki i inne problemy
Tak, jak myślałem. System korzeniowy, uwzględniając wielkość sadzonki oraz czas od wykiełkowania jest słabo rozwinięty, a część jego jest wg mnie martwa. Błędem było zmiana do większej doniczki, pomijając zmiany stanowiska. Po prostu roślina przy takich korzeniach nie ma prawa się rozwijać i funkcjonować.
Opcje są dwie, albo dać z powrotem do podłoża, czyli mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu tak około 3:1 oraz małej doniczki, oczyszczając dół z wyschniętych korzeni, a potem robić opryski Rhizotonic przez parę tygodni. Druga opcja zredukować mocno system korzeniowy, tak o jakieś 2/3 i też oczyszczając z martwych korzeni i ponownie ukorzenić w wodzie, w wilgotnym perlicie.
W przypadku pierwszej czy drugiej opcji można wspomagać się nawożeniem dolistnym żeby roślina nie odrzuciła całkowicie liści.
Opcje są dwie, albo dać z powrotem do podłoża, czyli mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu tak około 3:1 oraz małej doniczki, oczyszczając dół z wyschniętych korzeni, a potem robić opryski Rhizotonic przez parę tygodni. Druga opcja zredukować mocno system korzeniowy, tak o jakieś 2/3 i też oczyszczając z martwych korzeni i ponownie ukorzenić w wodzie, w wilgotnym perlicie.
W przypadku pierwszej czy drugiej opcji można wspomagać się nawożeniem dolistnym żeby roślina nie odrzuciła całkowicie liści.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję na tą cenna wskazówkę oraz czas na próbie rozwiązania problemu, zobaczymy czy roślinka przeżyje 

Drodzy forumowicze, czy mogę prosić o pomoc z moim mango? Wyhodowane z pestki, ma już ponad rok i zdecydowanie je zaniedbałam, ale jego wola życia jest dla mnie niesamowita bo co rusz wypuszcza nowe listki, więc chyba trzeba dać mu szansę. Na pewno miało za małą doniczkę i nie było nawożone. Niedawno je przesadziłam do większej, ale już wiem, że użyłam złej ziemi, więc pewnie zrobię to ponownie. Drenaż + ziemia wymieszana z perlitem 3:1, tak?
Problemem są liście. Roślina wypuszcza nowe, ale one po czasie są całe w plamach, usychają i odpadają. Wcześniej próbowałam je myć wodą z szarym mydłem, pryskałam i podlewałam mospilanem i to wszystko wracało. Przy przesadzeniu również roślinę umyłam (już nie pryskałam), ale niestety odpadły ze dwa kolejne liście, a nowe sa już czymś zarażone. Rośliny obok nie mają podobnej przypadłości. Dodaję zdjecia.

Z czego się biorą te plamy? Będę wdzięczna za wszelkie rady!
Problemem są liście. Roślina wypuszcza nowe, ale one po czasie są całe w plamach, usychają i odpadają. Wcześniej próbowałam je myć wodą z szarym mydłem, pryskałam i podlewałam mospilanem i to wszystko wracało. Przy przesadzeniu również roślinę umyłam (już nie pryskałam), ale niestety odpadły ze dwa kolejne liście, a nowe sa już czymś zarażone. Rośliny obok nie mają podobnej przypadłości. Dodaję zdjecia.

Z czego się biorą te plamy? Będę wdzięczna za wszelkie rady!
- norbert76
Z beznadziejnego podłoża to przede wszystkim..., nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej.
Dwa, w jakiej odległości stoi od okna? Daj na parapet, chyba że to południowa wystawa.
Trzy, jak często podlewasz?
Dwa, w jakiej odległości stoi od okna? Daj na parapet, chyba że to południowa wystawa.
Trzy, jak często podlewasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Z ziemią to już właśnie tutaj wyczytałam i na pewno je przesadzę w najbliższym czasie.
Stoi na parapecie na oknie od strony północnej. Do dyspozycji mam jeszcze południową z balkonem.
Podlewam obecnie co 2-3 dzień jak ziemia z wierzchu jest sucha lub tylko lekko wilgotna.
Stoi na parapecie na oknie od strony północnej. Do dyspozycji mam jeszcze południową z balkonem.
Podlewam obecnie co 2-3 dzień jak ziemia z wierzchu jest sucha lub tylko lekko wilgotna.
- norbert76
Ty to Mango przelałaś...
To podłoże to przypomina zbitą gąbkę, z wierzchu może przesychać, a w środku bagno.
Przesadzić trzeba jak najszybciej, oczyść korzenie ze starego podłoża oraz sprawdź stan korzeni. Jak będą jakieś pogniłe to odcinasz.
Przesadź i podlewaj wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża czyli przynajmniej gdzieś na grubość dwóch palców.
Na koniec dobrze zrobić oprysk fungicydem.
To podłoże to przypomina zbitą gąbkę, z wierzchu może przesychać, a w środku bagno.
Przesadzić trzeba jak najszybciej, oczyść korzenie ze starego podłoża oraz sprawdź stan korzeni. Jak będą jakieś pogniłe to odcinasz.
Przesadź i podlewaj wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża czyli przynajmniej gdzieś na grubość dwóch palców.
Na koniec dobrze zrobić oprysk fungicydem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czyli to może być grzyb od nadmiaru wilgoci? Dzięki bardzo za rady! Będę działać 

W grudniu zauważyłem, że w moim mango pojawiła się choroba objawiająca najpierw obumieraniem końcówek młodych liści i części kapilarów, potem wykrzywianiem się liści wzdłużnie w łódeczki, stopniowym usychaniu tych liści bez żółknięcia i brązowienia i na końcu odpadaniu ich. Zapytałem się mamy czy w zimę też dodaje nawóz do kwiatów, a na powiedziała, że raz w miesiącu dodaje odrobinę.

- norbert76
Wszystkie rośliny tropikalne nawozi się przez cały rok. W okresie jesienno zimowym pełną dawką co około 3 - 4 tygodnie w zależności od tempa wzrostu.
Tutaj to nie jest kwestia jednak nawożenia. Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji. podłoże, podlewanie, czy doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce. Sprawdź też czy nie ma szkodników.
Tutaj to nie jest kwestia jednak nawożenia. Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji. podłoże, podlewanie, czy doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce. Sprawdź też czy nie ma szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mango stoi przy szerokim oknie na wschód przy drzwiach balkonowych w pokoju na I piętrze. Temperatura w miesiącach zimowych wynosi 18-21 stopni. Wilgotność powietrza 50-55%. Ziemia w doniczce to w górnych partiach mieszanka torfu z piaskiem, a Dolnych partiach ziemia uniwersalna do kwiatów. Roślina nie jest pielęgnowana. Jest podlewana dwa razy w tygodniu ale nie na tyle obficie żeby woda wyciekała z otworów drenażowych w doniczce. Doniczka stoi w podstawce. Nie ma żadnych owadów na roślinie.
- norbert76
1. Nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej...
To co jest na wierzchu to niewiele pomaga.
Powinno być posadzona do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.
2. Za częste i regularne podlewanie zwłaszcza o tej porze roku.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Roślina została przelana, w głębi bryły korzeniowej podejrzewam że jest gnój.
Przesadź i sprawdź stan korzeni. Doniczka powinna być większa o około 2cm na średnicy od przerośniętej bryły korzeniowej. W tym wypadku część korzeni może być pogniła, więc istnieje opcja że trzeba będzie dać nieco mniejszą doniczkę.
Rozumiesz co znaczy słowo pielęgnacja? Pielęgnacja to podlewanie, nawożenie...
Odsuń firankę, działa jak zbędny filtr. Roślina zwłaszcza o tej porze roku potrzebuje jak najwięcej światła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pestka mango kiełkowała w mieszance piasku z torfem w proporcjach 2:1. Przy przesadzaniu również stosowałem mieszankę piasku z torfem albo piasku z ziemią uniwersalną do kwiatów bo bazowała na torfie. Przy ostatnim przesadzaniu,które miało miejsce kilka lat temu, sypałem na dół samą ziemię uniwersalną do kwiatów.Nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej...
To co jest na wierzchu to niewiele pomaga.
Na kopii archiwalnej bloga tropicjungle.blox.pl ( https://web.archive.org/web/20120416165 ... dowla.html ) jest napisane, że pestkę siejemy do mieszanki piasku z torfem w proporcjach 2:1, a gdy w pełni rozwiną się pierwsze liście to przesadzić do mieszanki torfu, piasku i perlitu w proporcji 2:1:1.Powinno być posadzona do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1
Perlit mieszać z ziemią? Przecież to są kamyczki. Ja myślałem, że kamyczki to się sypie na spód żeby stanowiły drenaż i utrudniały korzeniom wyjście poza doniczkę przez otwory drenażowe.
Jeśli roślina nie była podlewana takimi ilościami żeby woda wylewała się z otworów drenażowych, a po podlanie w czwartek, w niedzielę ziemia na wierzchu bryły była sucha jak pieprz to wątpię, że dochodziło do przelania.Roślina została przelana, w głębi bryły korzeniowej podejrzewam że jest gnój.
Przecież to nie jest gęsta firana.Odsuń firankę, działa jak zbędny filtr.
- norbert76
Nic nie rozumiesz... 

Przepuszczalność podłoża ma fundamentalne znaczenie.
Perlit obok żwirku kwarcowego to jeden z najlepszych rozluźniaczy. Jak może zapchać otwory odpływowe, co za herezje... Piasek z kolei jest zbyt drobny i w większej ilości w podłożu może działać odwrotnie, tzn. zmniejszyć przepuszczalność.
Przelanie to nie podlewanie dużą ilością wody, tylko zbyt często. Ponadto fundamentalne znaczenie ma właśnie odpowiednia przepuszczalność podłoża. I tutaj, jak woda ma swobodnie przelać się na podstawkę skoro na dnie doniczki masz warstwę samej ziemi uniwersalnej, która działa jak gąbka zatrzymując w sobie wodę...
Podłoże na całej głębokości doniczki musi być tak samo przepuszczalne. Jak można sadzić w ten sposób jak Ty to robisz i nie przelać rośliny???
Bezwzględnie do przesadzenia i sprawdź stan korzeni.
Rośliny przesadzamy maksymalnie co około 2 lata albo częściej, a nie co kilka lat...
Podłoże z czasem ulega zasoleniu, a i przestrzeń w korzeniach masz przecież ograniczoną.
Firanka niezależnie jaka to zbędny dla roślin filtr.
Podsumowując, jak ta roślina ma zdrowo rosnąć, skoro popełniasz takie błędy uprawowe...
Przepuszczalność podłoża ma fundamentalne znaczenie.
Perlit obok żwirku kwarcowego to jeden z najlepszych rozluźniaczy. Jak może zapchać otwory odpływowe, co za herezje... Piasek z kolei jest zbyt drobny i w większej ilości w podłożu może działać odwrotnie, tzn. zmniejszyć przepuszczalność.
Przelanie to nie podlewanie dużą ilością wody, tylko zbyt często. Ponadto fundamentalne znaczenie ma właśnie odpowiednia przepuszczalność podłoża. I tutaj, jak woda ma swobodnie przelać się na podstawkę skoro na dnie doniczki masz warstwę samej ziemi uniwersalnej, która działa jak gąbka zatrzymując w sobie wodę...
Podłoże na całej głębokości doniczki musi być tak samo przepuszczalne. Jak można sadzić w ten sposób jak Ty to robisz i nie przelać rośliny???
Bezwzględnie do przesadzenia i sprawdź stan korzeni.
Rośliny przesadzamy maksymalnie co około 2 lata albo częściej, a nie co kilka lat...
Firanka niezależnie jaka to zbędny dla roślin filtr.
Podsumowując, jak ta roślina ma zdrowo rosnąć, skoro popełniasz takie błędy uprawowe...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opakowaniu perlitu na poniższym zdjęciu jest napisane, że perlit utrzymuje wilgoć.Perlit obok żwirku kwarcowego to jeden z najlepszych rozluźniaczy
https://i.postimg.cc/PxG5j22L/perlit-1- ... 05783.webp Regulamin.-Iwona
Nie pisałem o zapchaniu otworów drenażowych perlitem tylko utrudnieniu korzeniom wydostaniu się poza doniczkę przez otwory drenażowe.Jak może zapchać otwory odpływowe, co za herezje...