Zagospodarowanie skarpy

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Zwinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2023, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zagospodarowanie skarpy

Post »

Dzień dobry, przymierzam się do zakupu mieszkania z ogródkiem. Mam wobec tego pytanie do ludzi znających się na ogródkach lepiej niż ja. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć dlaczego na tej skarpie po prawej stronie nie rośnie trawka jak na płaskim terenie? W przyszłości chciałabym tej skarpy pozbyć się by cala powierzchnia byla rowna, nie wiem jednak nawet czy będzie to możliwe. Gdyby nie było myślę o posadzeniu tam różnych kwiatków ale to że ta trawa tam nie rośnie daje mi do myślenia. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam ciepło :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: pytanie początkujacego ogrodnika

Post »

Powodów jest zapewne wiele ale podstawowym może być ten, że trawa nie została tam posiana.
O pomysłach na zagospodarowanie skarpy możesz poczytać tutaj
viewtopic.php?t=66174 i inne tematy
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=topics&key ... =firstpost
Lukkuc92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2024, o 22:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zagospodarowanie rowu/skarpy

Post »

Dzień dobry,
Stoję przed wyzwaniem założenia niewielkiego ogródka przydomowego. Teren ukształtowany jest w ten sposób, że przy płocie graniczącym z sąsiadem wykonano uskok/rów (ok 40 cm), którym woda ma spływać z działek. Chciałbym ten odcinek jakoś mądrze zagospodarować, tak aby było ładnie, praktycznie oraz żeby nie zaburzać stosunków wodnych z granicząca działka.

Chodzi mi po głowie montaż rury drenażowej, obsypanej żwirem przy ogrodzeniu tak aby zniwelować rów. Mógłbym wtedy wyrównać cały teren nie tracąc miejsca. Pytanie, tylko czy uda się zrobić coś takiego nie robiąc muru oporowego (trzebaby uzyskać pozwolenie)?

Inna opcja to nasadzenie roślin, które rosłyby w rowie i optycznie go zasłaniały (tylko jakie rośliny zechcą tam rosnąć?).

Być może spotkał się z podobną aranżacja lub ma pomysł jak coś takiego zagospodarować?

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zagospodarowanie skarpy

Post »

Wiem, że minęło parę miesięcy, ale może się to komuś przyda.

Proponuję sprawdzić dofinansowanie do zbiornika na deszczówkę oraz do ogrodu deszczowego i zrobić zbiornik na wodę z przelewem do ogrodu deszczowego. Na końcu działki zrobiłabym ogród deszczowy - wykopałabym małą nieckę i obsadziła roślinami błotnymi. Podniosłabym płot, a wzdłuż płotu zamontowała krawężnik. Do jego krawędzi uzupełniłabym poziom gruntu z wykopów i można sadzić, co się chce. Jeśli będzie zakopana rura drenażowa, to i tak trzeba mieć gdzie odprowadzić wodę -> do niecki stanowiącej ogród deszczowy lub do studni chłonnej.

Woda bardzo się przyda w lecie do podlewania ogrodu.
Awatar użytkownika
Islak12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2025, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zagospodarowanie skarpy

Post »

Skarpa może mieć słabszą trawę z powodu szybszego spływania wody i składników odżywczych, co utrudnia wzrost. Dodatkowo, skarpy często są bardziej narażone na erozję i zmiany temperatury, co też nie sprzyja trawie. Jeśli chcesz się jej pozbyć, musisz sprawdzić, czy nie ma tam instalacji podziemnych i czy zmiana ukształtowania terenu nie naruszy stabilności gruntu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”