Od dwóch lat szukam pewnej jabłoni. Było to niewielkich rozmiarów drzewo o stosunkowo wąskim pniu (ok. 25cm). Posiadałem dwa egzemplarze tego drzewa i obydwa uschły około 15-20 lat temu gdy byłem jeszcze dzieckiem.
Odnośnie samego jabłka to od pozostałych odróżniało go kilka cech.
- Zapach: intensywny przyjemny truskawkowy-poziomkowy
- Smak: kwaśny
- Kształt: Lekko nieregularny (jakby niektóre z komór nasiennych uwidaczniały się na górze), lekko spłaszczony.
- Rozmiar: głównie były to dużych(75% udziału w plonie) i średnich(25%) rozmiarów jabłka
- Plonowanie: Z dorosłego drzewa zebrać można było o ile mnie pamięć nie myli jedną skrzynkę jabłek, może troche mniej
- Przedwczesne opadanie: Tak, jabłka opadały samoczynnie wcześniej (zapewne z uwagi na robaki) i nadal były kwaśne
- Dojrzewanie: koniec sierpnia - wczesny wrzesień (prosze to brać jako sugestie, nie jestem tego pewien)
Jako dziecko trudno mi było zjeść to jabłko na raz (z uwagi na kwaśność oraz rozmiar), ale mimo to z uwagi na jego unikalny smak i aromat co roku kilkukrotnie po nie sięgałem.
Niestety nikt z moich bliskich nie pamięta jak nazywać się mogła ta jabłoń. Całe szczęście, że pamiętam jak wyglądały jabłka.
Taki kształt miało to jabłko:

Zdarzały się jabłka o tak nieregularnym kształcie i o jasnych plamach (chyba nigdy jabłko nie było w pełni wybarwione) nie przypominam sobie jednak
zeby jablko mialo parcha (tutaj być może się myle)

Często widoczny był taki pogrubiony ogonek

Tego rodzaju ubarwienie występowało na jabłku (choć powyższe zdjęcia również je przypominają)
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie dotyczące tego jaka to odmiana.