Krzyżówki Jarsona
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krzyżówki Jarsona
JR/13 - Persimon żółty x Malachitowa Szkatułka
Musiałam sprawdzić, jacy rodzice
Co ciekawe, z Malachitową szkatułką jest kilka odmian
Sporo krzyżówek Jarsona jest też w niemieckiej przestrzeni internetowej
https://www.bienes-seeds.de/search?q=Jarson
Zaznaczam sobie na kolejny rok, w tym już domykam listę, ale pomidory robią wrażenie
.
Musiałam sprawdzić, jacy rodzice

Sporo krzyżówek Jarsona jest też w niemieckiej przestrzeni internetowej
https://www.bienes-seeds.de/search?q=Jarson
Zaznaczam sobie na kolejny rok, w tym już domykam listę, ale pomidory robią wrażenie

Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Pomidory tej krzyżówki JR 13 robią wrażenie, a jak ze smakiem?
Plennością ?
Persimon żółty , to Persimon, czy Persimonowa sakiewka?
Plennością ?
Persimon żółty , to Persimon, czy Persimonowa sakiewka?
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zbliżona, przydymiona ale jakby bardziej jaskrawa.
Do tego owoce dojrzały jako pierwsze. Można więc powiedzieć, że da się z tej krzyżówki wciągnąć odmianę wczesną.
Pelasiu, smak jest bardzo dobry. Trochę przygasa w upały, ale jak temperatura wraca do normalności znowu wraca wyrazisty smak. Plenny, owocuje do końca sezonu. Warto prowadzić na kilka pędów, sakwy są bowiem średniej wielkości.
-
- Kontakt:
MagdaMisa dopisałam do postu swojego..
Zerkniesz??
Bo Persimon jest okrągły, i malachitową szkatułką też.
Ale żółty Persimon to może być Persimonowa sakiewka …, no bo z krzyżowania sakiewki wyszły.
Nie zgłębiałam tematu krzyżowania pomidorów…stąd moje pytanie .
Zerkniesz??
Bo Persimon jest okrągły, i malachitową szkatułką też.
Ale żółty Persimon to może być Persimonowa sakiewka …, no bo z krzyżowania sakiewki wyszły.
Nie zgłębiałam tematu krzyżowania pomidorów…stąd moje pytanie .

- krabik
- 500p
Asiu, możliwe, że to była Persimonowa sakiewka.
A może ktoś wie teoretycznie, jakie kształty pomidora trzeba skrzyżować, by otrzymać sakiewkę?
Dużo sakiewek widzę w krzyżówkach Witka Faworyta, Witku, może uchylisz rąbka tajemnicy?
A może ktoś wie teoretycznie, jakie kształty pomidora trzeba skrzyżować, by otrzymać sakiewkę?
Dużo sakiewek widzę w krzyżówkach Witka Faworyta, Witku, może uchylisz rąbka tajemnicy?
Anna
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Może spróbuję zapolować w przyszłym rokuMagdaMisia pisze: ↑31 sty 2025, o 21:07
Do tego owoce dojrzały jako pierwsze. Można więc powiedzieć, że da się z tej krzyżówki wciągnąć odmianę wczesną.
Pelasiu, smak jest bardzo dobry. Trochę przygasa w upały, ale jak temperatura wraca do normalności znowu wraca wyrazisty smak. Plenny, owocuje do końca sezonu. Warto prowadzić na kilka pędów, sakwy są bowiem średniej wielkości.

Skrzyżowałem dwa bardzo wczesne pomidory Promyk i Malachitową szkatułkę, w pierwszym pokoleniu wyjdą czerwone, dobrze myślę, a w kolejnych będą się rozszczepiać na przyciemnione jak ta sakiewka jarsona?
-
- Kontakt:
Ja się nie znam, ale Persimon to żółty pomidor, a malachitowa sakiewka jest zielona…
- krabik
- 500p
Na tropie krzyżówek Jarsona
Jarson 4 to też krzyżówka z sakiewką, choć tu sakiewka była po drugiej stronie
JR/4 - Malachitowa Szkatułka x Sakiewka Chudziak
Wśród otrzymanych pomidorów pojawia się fajna gruszka, nie ma informacji, które to pokolenie... Ciekawe, czy nie przejdzie w sakiewkę?
https://www.facebook.com/mrandmrstomato ... 639362028/

JR/4 - Malachitowa Szkatułka x Sakiewka Chudziak
Wśród otrzymanych pomidorów pojawia się fajna gruszka, nie ma informacji, które to pokolenie... Ciekawe, czy nie przejdzie w sakiewkę?
https://www.facebook.com/mrandmrstomato ... 639362028/
Anna
- MagdaMisia
Promyk jest czerwony to będą czerwone w f1.KamilK02 pisze: ↑31 sty 2025, o 21:36Może spróbuję zapolować w przyszłym rokuMagdaMisia pisze: ↑31 sty 2025, o 21:07
Skrzyżowałem dwa bardzo wczesne pomidory Promyk i Malachitową szkatułkę, w pierwszym pokoleniu wyjdą czerwone, dobrze myślę, a w kolejnych będą się rozszczepiać na przyciemnione jak ta sakiewka jarsona?
- MagdaMisia
Jak tam Wasze Jarsonowe plany na obecny sezon?
Jako, że wszystkie krzyżówki i odmiany u mnie czekają cierpliwie na swoją kolej, na ten sezon uprawy doczekały się:
JR 5 F2 Cherokee Purple x Ananas Noir - obydwie odmiany smaczne, w tym Ananas Noir niezwykle smaczny w mojej ocenie (to pierwsze ciemne pomidory jakie uprawiałam już w 2009 r., kiedy na krajowej scenie pomidorowej repertuar był raczej ograniczony).
JR 9 F2 K/37/1 x Ananas Noir
(mam już 3 linie hodowlane z tej krzyżówki ale ciekawość co jeszcze może pokazać się z nasion w F2 sprawiła, że ponownie wysiewam po latach to pokolenie).
JR 17 F2 Cherokee Purple x Orange Strawberry - jestem bardzo ciekawa tej krzyżówki - zobaczymy co pokaże.
JR 18 F2 Copia x Malachitowa Szkatułka - Copię lubię za owocowy smak, choć nie poleży bo ma dużo soku... zobaczymy czy podobne cechy w tym zakresie z Malachitową się wzmocnią czy może ustąpią?
JR 27 F2 Aurija x Big Zebra - tu mam nadzieję trafić na psiakiem w typie wydłużonym.
Jako, że wszystkie krzyżówki i odmiany u mnie czekają cierpliwie na swoją kolej, na ten sezon uprawy doczekały się:
JR 5 F2 Cherokee Purple x Ananas Noir - obydwie odmiany smaczne, w tym Ananas Noir niezwykle smaczny w mojej ocenie (to pierwsze ciemne pomidory jakie uprawiałam już w 2009 r., kiedy na krajowej scenie pomidorowej repertuar był raczej ograniczony).
JR 9 F2 K/37/1 x Ananas Noir
(mam już 3 linie hodowlane z tej krzyżówki ale ciekawość co jeszcze może pokazać się z nasion w F2 sprawiła, że ponownie wysiewam po latach to pokolenie).
JR 17 F2 Cherokee Purple x Orange Strawberry - jestem bardzo ciekawa tej krzyżówki - zobaczymy co pokaże.
JR 18 F2 Copia x Malachitowa Szkatułka - Copię lubię za owocowy smak, choć nie poleży bo ma dużo soku... zobaczymy czy podobne cechy w tym zakresie z Malachitową się wzmocnią czy może ustąpią?
JR 27 F2 Aurija x Big Zebra - tu mam nadzieję trafić na psiakiem w typie wydłużonym.
-
- Kontakt:
Ciekawe jakie krzyziowki jarsona sa w sprzedaży na portalach, ale chodzi mi o ustalone.
Asia
Asia
- krabik
- 500p
Asiu, krzyżówki Jarsona w sprzedaży to chyba większość ustalona. Pojedyńcze odmiany trafiają się u kolekcjonerów niemieckich, czy francuskich. Trochę można znaleźć na Łotwie...
Szkoda, że nikt w Polsce nie zgromadził takiej kolekcji i nie udostępnia w sprzedaży
W obecnych czasach można tylko popatrzeć i pozazdrościć
http://domashniypomidor.ru/yarson-konta ... ekcionerov
Szkoda, że nikt w Polsce nie zgromadził takiej kolekcji i nie udostępnia w sprzedaży

http://domashniypomidor.ru/yarson-konta ... ekcionerov
Anna