Rośliny Arkadiusa 121 cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Arkadiusa 121 cz.4

Post »

No i mogę sobie czekać i czekać na kolejny Twój wpis w poprzedniej części.
A tu nowy wątek - przegapiłam rozdawanie kluczy do nowej furtki. Ale już mam wejściówkę. :D
Żarcik aprilisowy - jak zwykle - szacun. Koronkowa robota. ;:215
Cieszę się, że beztrosko wypoczęliście.
Prezentacje jak zwykle - cudne.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Czy twoje hiperastrum-y ożywiają się i przygotowywują się już do kwitnienia tak pięknego jak w ubiegłym grudniu?
Jak pozostałe śliczności tej jesieni? U mnie mają szok od kaloryferów bo stoją na parapecie a ja zapominam je podlewać...
:roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Wszystkich bardzo serdecznie :wit :wit :wit
Jak Igala,składa wizytę w moim wątku to koniec z leniuchowaniem :oops:,trzeba się ocknąć,wziąć do roboty i napisać kolejny post!

Igo - przechodzę teraz do odpowiedzi na zadane mi przez Ciebie pytania i......moje kilkuletnie hipper-
astra po wszystkich przeprowadzonych zabiegach przygotowujących je do kolejnego kwitnienia-a -
było tego nie mało ale jeszcze mi się chce ;:108 mimo różnych przeszkód i problemów życiowych
jak u każdego z nas,przesadziłem je 15tego b.m. do szklanej misy w ilości 6szt. cztery paro i -
kilkuletnie oraz dwie młode cebule po których nie spodziewam się jeszcze w tym roku kwitnienia,
chyba,że zrobiłyby mi niespodziankę?Niestety zagapiłem się i posadziłem je o tydzień za późno i
prawdopodobnie moje hippeastra na Boże Narodzenie nie zakwitną ;:145.Spodziewam się,że jeżeli
mnie nie zawiodą i zakwitną to nie wcześniej jak na Nowy Rok?
Dla Ciebie i Wszystkich tych,których zawiodę,na pocieszenie w dzisiejszym poście zaprezentuję
mojego wyhodowanego z matecznego młodziutkiego grudnika,który jest cały w pąkach i zaczyna-
kwitnąć i jeszcze parę innych roślin.

Grudnik - Schlumbergera

Poniżej zdjęcia pierwszego rozkwitniętego pąka jako preludium do kwitnień kolejnych pąków a jest ich wcale nie tak mało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek [img]https://i.postiprzez nasmg.cc/DyhPTx2F/Grudnik-Schlumbergera-14-A.jpg[/img]

Wilczomlecz okazały,Korona cierniowa - Euphorbia milii

Przywieziony przez nas dwa lata temu z Wysp Kanaryjskich,dokładniej z Wyspy Gran Canaria,masta Mas Palomas.
Pierwsze zdjęcie na niezbyt ciekawym tle - post zrobiony ad hoc na tarasie telefonem komórkowym na którym jako tło posłużyła mi ściana.
Jak widać był cały w rozkwicie.U nas w domu zakwitł po dwóch latach pojedyńczymi drobnymi kwiatkami ale i tak jest to dla nas sukces,bo to nie warunki do hodowli takiej rośliny.

Obrazek

Obrazek

Poniżej zdjęcia aktualne.Rozrósł się na boki i wyciągnął w górę.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Noga słonia - Nolina

Mamy ją już siedem lat.Kupiliśmy ją z przeceny,były to trzy małe cebulki w doniczce.Do tej pory uchowały się dwie,które zdrowo rosną-żeby nie zapeszyć.
Poniżej zdjęcie z 2017go roku naszej Noliny-jest to roślinka,którą darzę dużą sympatią,jej widok i to,że chce żyć dalej cieszy oko.

Obrazek

Zdjęcia aktualne naszych dwóch ślicznotek.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin w moim wątku :wit
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U Ciebie Arku zawsze można spotkac tylko piękne i niemal egzotyczne kwiaty.
Cudowne zdjęcia i zdrowe okazy aż krzyczą "weź mnie" :D ;:oj
Euphorbia milii ma przepiękny kolor i bardzo dużo urosła, Schlumbergera ma energetyczny kolor kwiatów.
Fajnie się ogląda Twój wątek ;:333
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Mistrzynię Ceremonii !!!:wit

Droga Ty nasza Pani Administrator KARO!
Swoją wieczorną wizytą i pozostawionym po niej postem wypełnionym po brzegi samymi komplementami,sprawiłaś mi dużą,
bardzo a bardzo miłą niespodziankę za którą serdecznie Ci Krysiu dziękuję i zapraszam do kolejnej.Ja zaś nie omieszkam zawitać do Twojego wątku jak najrychlej.
Miło mi,że podobają Ci się moje roślinki jak i ich zdjęcia,dziękuję raz jeszcze za pochwały jednych i drugich ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam bardzo serdecznie :wit i życzę miłego wieczoru i weekendu ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Zaskoczyłeś mnie....o jakich to tajemniczych zabiegach przygotowujących hiperastrum do kolejnego kwitnienia nie powiedziałeś??? :D
Grudnik cudny; wystarczy tylko na niego spojrzeć aby się doenergetyzować ... mój nawet nie drgnie...żadnego pąka nadal nie wytwarza; może dlatego że go przelałam?
Wilczomlecz okazały faktycznie zasługuję na tą nazwę bo tak sporo urósł...a pod twoją opiekuńczą ręką wszystkie kwiaty są zawsze takie dorodne i przepiękne!!! ;:333
Trzymam mocno kciuki aby hiperastrum uświetniło twój salon na czas świąteczny!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igomiło mi powitać Cię znów moim wątku :wit
Te "tajemnicze" zabiegi jak je nazwałaś to tzw.pędzenie cebul hippeastrum polegające na:
1.Po przekwitnieniu/tnięciu wyjmuję je ze szkieł ozdobnych ze spagnum/torfowiec/w którym rosły i zakwitły.
2.Spłukuję je pod letnią wodą uważając by nie połamać liści i pędu kwiatowego po wcześniej usuniętym przekwitłym kwiatostanie.
3.Wsadzam je na powrót do doniczek z ziemią próchniczą- doniczki nie za duże o obwodzie u góry większym o 2 do 2,5cm od wielkości cebuli.
4.Podlewam regularnie i nawożę co dwa tygodnie do końca sierpnia,obcinając jedynie pożółkłe liście,zielone nadal dostarczają substancji odżywczej cebuli!!!
5.Z początkiem września wyjmuję je z ziemi z doniczek,spłukuję pod letnią wodą,obsuszam papierowym ręcznikiem,obcinam zżółknięte liście i pęd kwiatowy jeżeli przetrwał-nie zżółkł w międzyczasie i przycinam korzenie naokoło 3-4cm.
6.Wkładam każdą osobno do papierowej torebki z otworkami zawijam i przechowuję w chłodnym i przewiewnym miejscu,np.w piwnicy aż do połowy października.
7.W październiku wkładam je do lodówki-nie do zamrażarki,na dwa do trzech tygodni.
8.Najpóźniej w drugim tygodniu listopada wsadzam je na powrót do doniczek z ziemią i z drenażem zawsze-ja robię go z kawałków styropianu i nie wyrzucam stosując do kolejnych nasadzeń.
9.Podlewam je po posadzeniu obficie wodą a później regularnie wodą i nawożę co dwa tygodnie.
10.Kiedy już wypuszczą liście i pęd kwiatowy przynajmniej naokoło 10-15cm wysokości wysadzam cebule,oczyszczam z ziemi i wsadzam do ozdobnych szkieł wyłożonych spagnum,wierzch dekoruję perlitem,bomkami,szyszkami etc.i czekam kiedy zakwitną?

Jak widzisz Igo opis pędzenia jak i samo pędzenie obszerne i pracochlonne i tylko i wyłacznie dla cierpliwych!
Robię to nie dla zaoszczędzenia pieniędzy,bo nowe hippeastra to nie taki duży wydatek ale dla własnej satysfakcji.Przyznaję,że asekuruję się kupując dwie cebule a nuż pędzone nie zakwitną bo z roku na rok są o mniejszej objętości i słabsze.Tym sposobem mam więcej kwitnień i multum kolorów w salonie tworzących miłą świąteczną atmosferę a ich widok cieszy oko jak co roku oby i w tym roku również.
Życzę powodzenia i serdecznie pozdrawiam.Miłego i słonecznego
dnia ;:3
Wklejam parę roboczych nieopracowanych zdjęć,ponieważ post wysyłam z komórki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

26 listopad 2024rok.

Ponieważ nie możemy doczekać się już świąt,postanowiliśmy stworzyć w naszym domu przedświąteczną atmosferę.
Wystarczyło kupić Poinsecję,włożyć doniczkę w ozdobną osłonkę i postawić ją na stole w pokoju stołowym.
W momencie zrobiło się raźniej,kolorowo i nie chciało się wyjść z pokoju.

Wilczomlecz nadobny,Poinsecja - Euphorbia pulcherrima

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasz młody nie leniuchuje! Grudnik rozwinął kolejny drugi kwiat no i jak go nie uwiecznić,skoro swoją urodą przykuwa wzrok!

Grudnik - Schlumbergera

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zapraszam do odwiedzin i pozdrawiam :wit

24.12.2024.

Witam Wszystkich świątecznie i zapraszam do mojego wątku :wit
No cóż,nie zawsze jest tak jakby się chciało.Otóż w tym roku moje hodowane przeze mnie i pędzone przez kilka lat hippeastrum mnie zawiodły i nie zakwitły przed samą wigilią jak co roku,z małym wyjątkiem.W trakcie rozkwitu jest jedno z dwóch kupionych w tym roku.Obawiałem się,że z posadzonych sześciu pędzonych wyrośnie tylko szczypior,bo urosły prawie wszystkim długie,soczyste liście.Po dwóch kolejnych tygodniach dostrzegłem na dwóch hippeastrach wyłaniające się pędy kwiatowe,które mile zaskoczyły.Na dwa kolejne nie mogłem liczyć,że zakwitną bo są zbyt młode.Pozostałe dwa pędzone nie zakwitły,widocznie ich energia już się wyczerpała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W oczekiwaniu na hippeastra w pełnym rozkwicie proponuję obejrzeć zdjęcia z poinsecją i pierwszego hiacynta w rozkwicie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzywaszek wyprostował sie dopiero jak już przekwitł.

Obrazek

Jeszcze kilka zdjęć poinsecji z kwitnącym różowym grudnikiem.

Ech zapomniałbym o naszej choince:

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i zapraszam do odwiedzin :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ciekawa technika uprawy zwartnic :)

Ja nigdy nie liczę na kwitnienie na święta, pozwalam im zakwitnąć jak chcą :wink: Choć zawsze oglądam te Twoje stroiki świąteczne ze zwartnic :)

Co do samej techniki to zmodyfikowałbym delikatnie punkt 5 - oczywiście to tylko sugestia :)
Po wyciągnięciu z ziemi i opłukaniu nie obcinałbym liści, poczekałbym aż liście same zaczną żółknąć. Już tłumaczę dlaczego :) Podczas zasychania/żółknięcia liści cebula reutylizuje co tylko może z liścia, i wciąga wszystko do cebuli aby mieć więcej energii na nowe liście czy też pędy kwiatowe. U młodych siewek to jest bardzo zauważalne gdy wchodzą w okres uśpienia, jeśli zostawi się im liście do uschnięcia to cebula się zauważalnie powiększa w tym czasie.
Ale podziwiam skrupulatność Twojej techniki, chyba trochę nawet zainspiruję się Twoimi punktami aby jakoś usystematyzować opiekę nad tymi pięknymi roślinami :)

Poinsecja to zawsze trafiona ozdoba jak się ja dobrze wyeksponuje :)

Grudnik ma super kolor :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu miło mi powitać Cię w moim wątku :wit
Dziękuję za odwiedziny i sympatyczny w treści post oraz zwrócenie uwagi na jeden ze szczegółów w punkcie 5tym mojego opisu dotyczącego przygotowywania cebul hippeastrum do ich pędzenia.
Mianowicie opis jest dość obszerny i w trakcie pisania zapomniałem dodać info o tym,że dopiero kiedy pęd kwiatowy i liście zżółkną wysadzamy cebulę z doniczki,spłukujemy ziemię wodą i obcinamy zżółkłe liście i pęd kwiatowy etc.,mniej więcej taka jest kolejność w moim poprzednim opisie.Jeżeli tylko będzie możliwość korekty tego postu nie omieszkam wprowadzić poprawkę w punkcie 5tym o zżółkłych liściach!
Miło było Cię gościć w moim wątku. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do kolejnych odwiedzin. Lada moment zawitam do Twojego wątku.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje dwie zwartnice, które mam po przerwie kilkuletniej podzieliły się kwitnieniem, jedna zakwitła na Boże Narodzenie, druga może zakwitnie na Nowy Rok. Twoje ładnie wyglądają w szklanych pojemnikach.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu cieszę,że odwiedziłaś mój wątek.Witam Cię i serdecznie
pozdrawiam :wit
Miło,że i Twoje hippeastra zakwitły.Zobaczę je jak tylko odwiedzę Twój wątek.
Dziękuję za odwiedziny w moim wątku i serdecznie Cię pozdrawiam i zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Spokojnej nocy życzę ;:19

28.12.2024.

Witam Wszystkich poświątecznie i zapraszam do mojego wątku :wit
W dzisiejszym poście ciąg dalszy o moich świątecznych hippeastrach,które nieco spóźnione w tym roku zakwitają cyklicznie ale tym razem po świętach.Wklejam poniżej ich zdjęcia.

Zwartnica - Poinsecja,Hippeastrum

Kwitnienie tegorocznej Zwartnicy.

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do odwiedzin mojego wątku :wit

29.12.2024.

Dzisiaj kilka kolaży z okazji przygotowywania się do kwitnienia kolejnych pąków kwiatowych naszych świątecznych hippeastrów oraz poinsecji z hiacyntem.

Zacznę od wklejenia kolaży poinsecji z hiacyntem.

Obrazek Obrazek

Kolej na kolaże rozpoczynających kwitnienie pąków świątecznych hippeastrów.

Obrazek

Obrazek

To już kolaże hippeastra,który zakwitł jako pierwszy.

Obrazek Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :wit i życzę miłego wieczoruP.S.Nie zapomnijcie o odwiedzinach w moim wątku :D

NOWY ROK 01.01.2025.

Witam się z Wszystkimi w Nowy Rok 2025. :wit aby pochwalić się swoimi hipperastrami,które zrobiły nam miłą niespodziankę właśnie dzisiaj i rozkwitły całkowicie ;:138
Wysokie czerwone,które zakwitło czterema kwiatami w drugie święto,już zaczyna przekwitać.Pozostałe jak gdyby uzupełniając się z nim zakwitły w pełni własnie dzisiaj.Doznaliśmy niemalże olśnienia wchodząc do pokoju stołowego na śniadanie gdy zobaczyliśmy te kolorowe "bukiety" na stole.Zobaczcie sami i oceńce!

Zwartnica - Hippeastrum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i raz jeszcze życzę miłego świętowania :wit

15.01.2025.

Witam Wszystkich poświątecznie i zapraszam do mojego wątku:wit

Święta,święta i po świętach ale warto sięgnąć do wspomnień o nich.Proponuję zatem obejrzeć nowe kolaże nawiązujące do kolorystyki minionych świąt w naszym gniazdku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

4 in 1 cztery w jednym

Obrazek

5 in 1 pięć w jednym

Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Arkadiuszu, wreszcie trafiłam do Twojego nowego wątku :D
Na pierwszej stronie zaprezentowałeś swoje Sansewierie. Super im u Ciebie skoro wypuszczają nowe odrosty, co umożliwia wykorzystanie nowych sadzonek :D W grudniu kupiłam swoją pierwszą Sansewerię i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że zechce u mnie rosnąć i może kiedyś też się doczekam nowych odrostów. Czytałam, że jest to niekłopotliwa roślina... Oby jej było u mnie dobrze, bo niestety sporo kwitów doniczkowych musiałam wyrzucić. Monstera mi padła, filodendrony, w tym jeden z różowymi liśćmi, kilka marant... Ech, chyba nie mam ręki do roślin pokojowych. Odkupiłam monsterę, zamiast filodendronów kupiłam dracenę, sansewerię i jeszcze jeden kwiat, ale nazwa mi umknęła :oops: Mam nadzieję, że nowe nabytki będą zdrowo rosły. Myślę, że monstera i filodendrony padły w wyniku przelania.
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko :wit

Swoją wizytą w moim wątku sprawiłaś mi miłą niespodziankę! Chyba ściągnąłem Cię moimi myślami,bo parę dni temu zastanawiałem się co z Tą naszą Dorotką,czy też odezwie się niebawem i zawita do mnie.No i jak tu nie wierzyć w telepatię? :D
Cieszę się bardzo,że udało mi się zarazić Cię sansewieriami i tym,że zdrowo Ci rosną.
Piszesz,że szereg Twoich domowych roślinek wylądowało na kompoście.Otóż tak się składa,że wszyscy tak mamy.Mniejszym jest ból,kiedy padają nam roślinki po latach udanych hodowli bo do tego momentu sprawiały nam mnóstwo radości.
Fakt,że z podlewaniem trzeba bardzo uważać,żeby ich nie przelewać bo to dla nich prędzej czy później koniec egzystencji!
Sansewierie istotnie są łatwe w hodowli a przy tym bardzo dekoracyjne.Podlewaj swoje również nawozem uniwersalnym raz na dwa tygodnie bo i zdrowiej rosną i wypuszczają odrosty.
Nie wiem czy mi się uda ale tym razem chcę Cię zarazić inną odmianą tychże.Mianowicie Sansewierią cylindryczną,nazywaną "Krasnolud".Będąc w 2019 roku w Holandii a dzisiejszych Niederlandach zobaczyłem po raz pierwszy tego sukulenta w dużym sklepie ogrodniczym i nie mogłem od niego oderwać wzroku bo tak mi się spodobał.Przywiozłem go do domu i niedługo potem wypuścił dwa młode odrosty.Równie łatwy w hodowli.Też najlepiej rośnie w ziemi próchniczej i dobrze jest podlewać go nawozem co dwa tygodnie.Namawiam do jego kupna i hodowli - od szeregu lat można je dostać w polskich marketach .Pozdrawiam Cię Dorotko serdecznie i załączam poniżej kilka zdjęć:

Na zdjęciu stoisko z "Krasnoludami" w sklepie ogrodniczym w Holandii-Niederlandach.

Obrazek

Na zdjęciu ten przywieziony do Polski - po upływie miesiąca wypuścił dwa młode odrosty.

Obrazek

Obrazek

Młode odrosty po upływie pół roku.

Obrazek

Po roku hodowli.

Obrazek

Cztery "Krasnoludy" w jednej doniczce-tak się rozmnożyły,szereg z nich poszło w świat do naszych znajomych.

Obrazek.

04.02.2025.

W dzisiejszym poście jeden ze storczyków w wymiarze 3D.
Patrz poniżej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek