Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Musisz poprawić ustawienie roślin, bo wymieszałeś rośliny, które mają różne wymagania świetlne, a więc potrzebują lamp o różnym natężeniu.

Juka, Alokazja, a zwłaszcza ta pierwsza potrzebuje silnego światła, bo jest rośliną wybitnie słońcolubną. Jednak to nie jest roślina, która potrzebuje doświetlania w okresie jesienno zimowym. Generalnie wystarczy jak postawisz tuż przy szybie i będziesz oszczędnie podlewać, raz naokoło 3 - 4 tygodnie.

Alokazja może potrzebować lampy powyżej 3 tysięcy lumenów, albo w takiej odległości dać lampę, żeby docierało około 10 tysięcy luksów wzwyż. Podobnie Szeflera.

Fikus, jaki konkretnie? Zielony sprężysty nie wymaga doświetlania, chyba że to Benjamin.
Dracena, jaki gatunek?

Filodendronom, Monsterom czy Difenbachii wystarczy do 10 tysięcy lumenów.

Tak więc musisz pogrupować rośliny wg wymagań świetlnych, a w przypadku części możesz zrezygnować.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
garet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2025, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Juka oraz Alkoazje (kilka gatunków) i Strelicja stoją na parapecie lub tuż przy nim i one z obserwacji dobrze znoszą sezon jesienno zimowy.
Alokazje jak dla mnie są bardzo kapryśne i generalnie widzę że jeśli zejdą z parapetu już zaczynają marnieć stąd to miejsce jest zarezerwowane tylko dla nich.
Natomiast Dracena wonna Diffenbachie stoją juz w odległości około 0.5m od okna tak samo fikusy głównie sprężyste (tutaj doświetlam)
Najdalsze miejsca to właśnie Monstery i Filodendron które znajdują się już powyżej jednego metra od okna i nie jest wi za wi okna i tutaj też doświetlanie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, jak napisałem wcześniej Fikusy sprężyste jeśli to nie jest variegata nie wymagają doświetlania.
Dracena wonna podobnie.

W związku z tym możesz skupić się tylko na doświetlaniu Filodendronów i Monster.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
garet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2025, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spróbuje podziałać ale to będzie większe przedsięwzięcie ;:oj bo oprócz wymienionych są jeszcze inne mniej lub bardziej znane gatunki.
A jeszcze tak podpytam o Kalathea czy one wymagają doświetlania ?
Kupione jakiś czas temu oczywiście przesadzona do mieszanki jaką polecacie ale coś przysychają jej brzegi liści nawet te młode które się pojawiają.
Oczywiście czytam lekturę w temacie ale chyba nie mogę się z nimi jakoś zaprzyjaźnić nie wiem czy złe stanowisko może za wysoka temp w mieszkaniu (23C)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Calathea wymaga jasnego stanowiska, więc dobrze doświetlać.

Obsychanie liści zwłaszcza młodych to albo błędy w podlewaniu albo zbyt suche powietrze. To są rośliny tropikalne, więc są przystosowane do wyższych temperatur niż te 23 stopnie.
Natomiast podniesienie wilgotności powietrza to tylko używając nawilżacza. Jednak wpierw musisz przeanalizować podlewanie.
Jako, że ten wątek poświęcony jest doświetlaniu, warto żebyś jeszcze raz przejrzał wątek poświęcony uprawie tych roślin:
viewtopic.php?t=14147&hilit=Calathea
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MichalSz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stefunk pisze: 10 lis 2024, o 09:02 Możesz polecić konkretny system? Szynę + oprawę pod żarówkę taką jak np. Sansi? Ew. Coś droższego

Mam do doświetlenia pixel garden, chce dać szynę około 50cm przed nim i doświetlac rośliny które są od prawie samego sufitu, ściana ma 2x0.9m

Zastanawiam się też nad super budżetowym rozwiązaniem, czyli najtańszy szynoprzewód z allegro i oprawki pod E27 do tego 3x osram 19W.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-
https://allegro.pl/oferta/zarowka
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z Allegro, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych" /Karo

Ściana jest na parterze domu, z lewej strony ma ciemny korytarz, ale prawie naprzeciw ma wielkie okno balkonowe od południowej strony w odległości 5m, niestety aktualnie przy tej szarówie pokazuje 50 lux na środku ściany. Zastanawiam się czy latem samo okno nie wystarczy
Linki pokasowane więc nie wiem co wrzuciłeś.
Nie bierz najtańszych szynoprzewodów, to jest chińska tandeta, która gnie się w rękach.
Szynoprzewód weź sobie Global Track + do tego jakąś oprawę na E27 + żarówkę Sansi czy tam Verticane - ja mam z własnego doświadczenia polecam Sani.
Jeśli masz więcej kasy to Soltech robi oprawy typowo pod szynoprzewody z diodą cob, estetycznie półka wyżej niż oparawa E27 ale cenowo też bo jedna oprawa 700zł ;:oj
Tabelkę z doborem mocy światła masz wyżej. Ilość FC /ppfd zmierzysz sobie aplikacja np. Photone
Warto ogarnąć jakieś sterowanie tym, jak coś to pisz na PW to doradzę jak to ogarnąć :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”