Ja sadzę 50x50 i to wydaje mi się ok. Dużo zależy od odmiany, jedne rosną wąsko, inne bardzo szeroko.
Posadziłem kiedyś 40x40 i też nie było tragedii.
Pewnie jakbym miał mało miejsca, to bym nadal tak sadził. Na szczęście mam pomad 800m2 warzywniaka, więc nie ściskam.
Dokładnie, właśnie chodzi o miejsce.
Ale ja doszłam do wniosku, że nie ma sensu tyle sadzić, a że raczej nie robię słoików, to zmniejszę ilość sadzonek papryki do 20 szt Kaptur f1
+ 4-5 krzaków ostrej furilli i krzyżówki Kamila
Asia
A ja właśnie w zeszłym roku testowałam sposób sadzenia z tego filmu i miałam bardzo udane plony, lepsze niż sadząc co pół metra. Ważne chyba żeby były wsadzone w wykopany rowek ,miały też sporo obornika i jak podlewałam to woda nie uciekała.
leszkat76 pisze: ↑24 sty 2025, o 19:00
A ja właśnie w zeszłym roku testowałam sposób sadzenia z tego filmu i miałam bardzo udane plony, lepsze niż sadząc co pół metra.
Uprawiam tak papryki od kilku lat, szczególnie nadają się do tego niewielkie i cienkościenne odmiany, Beros, Chilli, Rubin i in. W tym roku też będę tak sadzić, plon jest dużo większy.
Pelasia pisze: ↑24 sty 2025, o 18:32
Dokładnie, właśnie chodzi o miejsce.
Ale ja doszłam do wniosku, że nie ma sensu tyle sadzić, a że raczej nie robię słoików, to zmniejszę ilość sadzonek papryki do 20 szt Kaptur f1
+ 4-5 krzaków ostrej furilli i krzyżówki Kamila
Asia
Ciekaw jestem jakie rozszczepienia Ci się pojawią
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
aria pisze: ↑24 sty 2025, o 19:47
Uprawiam tak papryki od kilku lat, szczególnie nadają się do tego niewielkie i cienkościenne odmiany, Beros, Chilli, Rubin i in. W tym roku też będę tak sadzić, plon jest dużo większy.
Ile roślin na m2 sadzisz? Piszesz o plonie z jednej rośliny, czy o plonie z 1m2 uprawy?
Uprawiam odmiany o dużych owocach i ważna jest dla mnie grubość ścianki, więc dla mnie to nie najlepszy sposób.
Widziałem też uprawę papryki u sąsiadki, dwie rośliny w jednym dołku. Plon z dwóch był mniej więcej taki jak z jednej sadzonej pojedynczo.
Cały sezon relacjonowałam swoją uprawę i wstawiałam zdjęcia. Właśnie w tym wątku. Będę już co roku tak uprawiać. Łatwiej jest ją uwiązać, nie trzeba palików do każdej osobno tylko co metr np i przeciągnąć sznurkiem z dwóch stron, ja z jednej strony dałam siatkę a z drugiej sznurek. Wiatr tak nie targał bo były w wykopanym dołku. Słońce nie smażyło owoców jak dwa lata temu, bo było dużo liści i plony były dużo lepsze niż dwa lata temu. Fakt że dałam dużo obornika i wody też dużo. Sadziłam co 10 cm. Nigdy wcześniej nie miałam takich plonów.
Tak wyglądał rządek, długość ok 20 metry.
I trzy poważniejsze zbiory,10 sierpnia,30 sierpnia i 10 września, plus zrywane pojedyncze sztuki w razie potrzeb konsumpcyjnych.
To wszystko co na zdjęciach to jeden zbiór z 10 września.
Owoce bardzo ładne.
Myślę, że istotne jest to, że rosną tylko jednym rzędem i mają miejsce na boki.
Niestety nie mam miejsca, żeby przygotować 200 sadzonek papryki.
Jeśli chodzi o palikowanie papryki, to również daję kołki co 2,5 m w rzędzie i rozciągam sznurki.