Hurma, kaki (Diospyros virginiana i Diospyros lotus)
-
- 500p
- Posty: 691
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkie Jeziora Mazurskie
Re: Hurma, kaki (Diospyros virginiana i Diospyros lotus)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Postawię na H120. Według opisów jedna z najwcześniejszych i smaczna. Do tego jak piszesz partenokarpiczna, czyli bez pestek. Jak ma się smak D. virginiana do D. kaki? Jest jakaś większa różnica?
Re: Hurma, kaki (Diospyros virginiana i Diospyros lotus)
Nie do końca. Partenokarpia to zdolność do zawiązywania owoców bez udziału gamet męskich, wtedy faktycznie są bezpestkowe. Jeśli np. H-120 otrzymała by pyłek (od d.virginiana lub hybrydy) to owoc będzie posiadał pestki. Z tego co wiem Amerykanie nie badali tej odmiany pod kątem produkcji kwiatów męskich także istnieje możliwość że w wyniku stresu takowe się pojawią (wynika to z tego że należy ona do potomków Early Golden, posiadając ok. 25% jej genów). Co do smaku, w większości przypadków owoc jest słodszy niż kaki, dodatkowo posiada silniejsze aromaty rumu, karmelu, moreli czy mandarynki. Same aromaty zależą od genotypu, choć większość osób podaje odmiany Claypool-a typu H-120 czy A-33 jako smakujące bardzo podobnie (dominujr rum i morela) z uwagi na duży udział EG w rodowodach + nieprzemyślaną selekcje.
-
- 500p
- Posty: 691
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkie Jeziora Mazurskie
Re: Hurma, kaki (Diospyros virginiana i Diospyros lotus)
Dobrze, że napisałeś o zależności smaku od rodziców. Na amerykańskich forach też o tym wspominają, właśnie odnośnie do odmian Claypoola. Wiele z nich podobno smakuje naprawdę dobrze, ale prawie identycznie. Jeśli będę miał kupić jakieś dodatkowe odmiany to będę na to zwracał uwagę.