bociankrasna pisze: ↑19 sty 2025, o 17:27
Ja mam porównanie z 2 opcji. 3 lata temu razem z kolegą kupowaliśmy po kilka sadzonek borówki. Jakiś blu, Nelson i coś jeszcze. Ja wykonałem cięcie on nie. Na pewno ja trochę lepiej przygotowałem stanowisko niż on to też nie jest to porównanie idealne ale u mnie krzaki już ładnie owocują u niego marnie. Na poprzedniej działce również nie wiedziałem o cięciu i zdecydowanie dłużej trwało zanim zaczeły owocować. Każdy oczywiście może próbować po swojemu.
Masz jakieś zdjęcia Nelsona? ,bo właśnie 3 lata temu kupiłem i posadziłem bez cięcia w glinie z niewielką ilością igieł sosnowych i ma słońce 3,5h w środku lata.
Chętnie bym sobie porównał twojego ciętego z tego samego roku z moim nieciętym. Obok kilku innych odmian jestem zachwycony jak to ekspansywnie rośnie bez cięcia, wyłącznie kosmetyczne ten paździerz od ziemi. Tak naprawdę to u mnie 2 sezony od lipca 22r więc to taka jesień dla borówek.
W tym roku już było by sporo owoców gdyby nie ptaki z 2 pojemniki litrowe by były. Owoce Nelsona należą do tych większych , podobne do Bluecropa który potrafi osiągać owoce wielkości 1zł , ale u mnie były bardziej 50gr-2zł . W sezonie sporo urosła a 2 tygodnie temu patrzyłem na pąki to zapowiadają się duże zbiory. Do 2 - 2,5 metra to jeszcze z 2-3 lata pewnie poczekam , ale nie spieszy się. Ważne żeby owoce były zdrowe dla dzieci.
W tym roku kupiłem dodatkowe 2 Nelsony i kilka innych borówek.
Jedną z tych 2 posadziłem we wrześniu eksperymentalnie w niskiej rabatce z desek 12cm i dól pod tym na łopatę ,bo głębiej nie mogłem wbić się w te korzenie i kamienie. Liczę na dżdżownice z resztą ziemi otaczające te przeszkody ,bo u mnie nieźle spulchniają ziemię. Bardzo lubią moją kawę i kupy krowie. Nie wiem czy coś z tego będzie , ale to się okaże. Do rabaty tradycyjnie dałem piasek,igły,trociny,obornik i wiosną rozsypie kilka kg zużytej kawy. Nelsona nie przyciąłem nic a nic. Zostawiłem specjalnie ten patyk

Przyznam , że nie jest to najładniejsza sadzonka jaką dostałem z tego sklepu, ale nieistotne dla mnie ważne ,że zdrowe. Drugą z tego zamówienia innej odmiany dali identyczną z wyglądu do kompletu chyba , żeby był mniejszy kontrast między nimi