Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.cz.2
A ja chyba dzisiaj dam do kiełkowania nasiona bardzo wczesnej odmiany kapusty Constable. U mnie szaleje kiła ale postaram się namówić Teścia i rozsadę wysadzimy w jego tunelu. I tak wiosną nic w nim nie uprawia.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Kusisz Przemku, ale chyba zostanę przy terminie z poprzedniego sezonu, kiedy siałem 23 stycznia, a wysadzałem 25 lutego.
Wysieję w tym roku oczywiście Constable F1 (55 dni), ale też Katarina F1 (52-57 dni) i Vettel F1 (50-57 dni).
U mnie rozsada kapustnych z pod lampy potrzebuje 30-35 dni od siewu do wysadzania.
Tak wyglądał 33-dniowy Constable F1.

Wysieję w tym roku oczywiście Constable F1 (55 dni), ale też Katarina F1 (52-57 dni) i Vettel F1 (50-57 dni).
U mnie rozsada kapustnych z pod lampy potrzebuje 30-35 dni od siewu do wysadzania.
Tak wyglądał 33-dniowy Constable F1.

Pozdrawiam, Jacek
-
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Folie macie ogrzewane czy kapusta da sobie radę bez grzania?
-
W zasadzie jeżeli rozsadę wysadzamy pod koniec marca to można obyć się bez ogrzewania ew. zabezpieczając włókniną. Młoda kapusta wytrzymuje przymrozki do ok. -5*C. U mnie rośnie w tunelu w którym trzymam dużo rozsad więc przy niższych temperaturach w nocy troszeczkę dogrzewam. Przeważnie rozsadę z 4-5 liśćmi w pierścieniach o średnicy 6 cm uzyskuję po 7-8 tygodniach a jeżeli chcę ją dłużej przetrzymać to przesadzam do większych pierścieni o średnicy 7-8 cm.
- bioy
Mam możliwość dogrzania, ale nie stosowałem dla kapusty.
Na najzimniejsze noce dawałem dwie warstwy zimowej agro o dała radę.
Na najzimniejsze noce dawałem dwie warstwy zimowej agro o dała radę.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
Kusicie i chyba się zdecyduje. Może się uda. Nigdy wcześniej nie sadziłem kapusty w szklarni. Zdąże wyciąć przed sadzeniem pomidorów?
-
Raczej nie zdążysz no chyba, że chcesz sadzić pomidory pod koniec maja (ja tak robię w tej nawie w której uprawiam kapustę). Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby posadzić kapustę w nieco większej rozstawie (minimalna 40x40 cm) i sadzić pomidory pomiędzy kapustami. To się sprawdza w praktyce. Od biedy można też wycinać mniejsze główki kapusty. Do uprawy należy wybrać bardzo wczesną odmianę. Problemem jest wyprodukowanie dobrej rozsady bo albo trzeba doświetlać albo zapewnić niską temperaturę powietrza (12-16*C). No i trzeba dokarmiać rozsadę.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Sadzę pomidory między kapustą . Przed wysadzeniem rozsady pomidorów usuwam dolne liście kapusty by zrobić więcej miejsca .
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Tak żerują pchełki ziemne, jest ich kilka gatunków i atakują szczególnie wszystkie kapustne, oraz dodatkowo ekstra lubią szarłat szorstki (popularny chwast), z którym słabo sobie radzę, więc prawie zawsze mają co zeżreć i nie chcą przez to wyginąć.
Wiosna zeszłego roku była bardzo wczesna, ciepła (z krótkim, ale znaczącym epizodem mrozowym) i sucha, a one lubią taką pogodę, więc zaatakowały wcześniej, niż zwykle. U mnie zniszczyły rzodkiewkę, rzodkiew, rzepę, kalarepę (w lecie, jak zaczęły się ulewy, to wypuściła młode pędy ze starego drewna i późnym latem było co pochrupać), brukselkę (ostała się 1 marna brukselka) i jarmuż. Nawet rukoli nie przepuściły i nie zebrałam swoich nasion, ale za to jesienią miałam trochę samosiejek rukoli. W zeszłym sezonie był wyjątkowy wysyp tych pchełek i zastawiam się, czy sadzić/siać kapustne w tym roku, skoro znów sucha wiosna się zapowiada... Na szczęście te paskudy prawie nie tykają innych roślin

Tu jest garść informacji, co z tym cholerstwem robić:
https://poradnikogrodniczy.pl/pchelki-z ... e_vignette
-
- 200p
To cholerstwo zjadło mi kapustę w zeszłym roku, ale o dziwo posadzona na zbiór jesienny wyszła bez robaczków.
-
Wiosną sporym zagrożeniem są ślimaki. Ciekawe jak podziała na nie mączka bazaltowa.
Właśnie przeglądam stare numery Warzywa i Owoce Miękkie i doczytałem, że najwcześniejsze wysiewy przypadały na 12 XII a rozsada była wysadzana w niskich tunelach i okrywana agrowłókniną 5 II, zbiory nastąpiły w IV. Przy wysiewach w okolicach Świąt Bożego Narodzenia pierwsze zbiory przypadły 21-24 IV. Przy wysiewach pomiędzy 5 a 16 I i sadzeniu w tunelach pod koniec II pierwsze zbiory wypadły pod koniec IV. Moje kapustki właśnie rozkładają liścienie.
Właśnie przeglądam stare numery Warzywa i Owoce Miękkie i doczytałem, że najwcześniejsze wysiewy przypadały na 12 XII a rozsada była wysadzana w niskich tunelach i okrywana agrowłókniną 5 II, zbiory nastąpiły w IV. Przy wysiewach w okolicach Świąt Bożego Narodzenia pierwsze zbiory przypadły 21-24 IV. Przy wysiewach pomiędzy 5 a 16 I i sadzeniu w tunelach pod koniec II pierwsze zbiory wypadły pod koniec IV. Moje kapustki właśnie rozkładają liścienie.
- bioy
U mnie do zbioru minęło nieco więcej czasu. Siew 23 styczeń, sadzenie 25 luty, zbiory od 10 maja. Główki ważyły wówczas średnio 1,5 kg.
Pozdrawiam, Jacek
-
Producenci wycinali główki o masie 1 kg bo później bardzo spadała cena a nam to rybka więc jak się nie spieszy to możemy zrywać większe. W wysokim tunelu pewnie będzie rosła trochę inaczej ale i tak po wysadzeniu nakryję rozsadę multiclimą. Dla mnie zwolnienie miejsca w tunelu będzie istotne w drugiej połowie maja bo wtedy będę sadził drugą turę pomidorów. Pierwszą partię pomidorów posadzę po rzodkiewce i buraczkach na botwinkę pod koniec IV.
- bioy
U mnie identycznie wyglądają zaplanowane terminy sadzenia pomidorów. Liczę, że kapustne zwolnią miejsce do połowy maja.
Poza kapustą planuję jeszcze kilka kalafiorów i brokułów. W poprzednim sezonie zbierałem je nieco wcześniej niż kapustę.
Poza kapustą planuję jeszcze kilka kalafiorów i brokułów. W poprzednim sezonie zbierałem je nieco wcześniej niż kapustę.
Pozdrawiam, Jacek