Papryka do gruntu. Część 9
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 9
Jacku 18 stopni w marcu w dzień w pokoju i litrowe wiadereczka może da radę pod folię z małymi zawiązkami siana w styczniu 

"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".
~Papież Franciszek
~Papież Franciszek
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będę trzymał kciuki. Pilnuj by doniczka nie była za mała.
Pozdrawiam, Jacek
- Robert25 +
Dzięki za miłe słowa.
Za twoją radą bardziej przypilnuję.
Za twoją radą bardziej przypilnuję.

"Pokora i delikatność nie są cnotami ludzi słabych, lecz mocnych, którzy nie potrzebują źle traktować innych, by czuć się ważnymi".
~Papież Franciszek
~Papież Franciszek
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za info. Ja najczęściej koniec lutego początek marca sieję. Często mam problem z kiełkowaniem dlatego najczęściej robię 2 rzuty. Najlepiej wschodzą wydłubane z kupnej i wysiane świeże. Wonder ani jedno nie wzeszło, King Artur 2 z 5, kaptur w miarę ok 4 na 5.
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Czy ktoś z was uprawiał odmianę Sweet Palermo? Bardzo smaczna, jest w sklepach ale chyba występuje tylko jako F1 i ciężko dostać nasiona?
Może ktoś próbował co wyjdzie z nasion wyciągniętych z owoców kupionych w sklepie?
Może ktoś próbował co wyjdzie z nasion wyciągniętych z owoców kupionych w sklepie?
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Śmiało możesz wysiać te z wydłubanego sklepowego owocu.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
Mogę zawsze
tylko jeżeli to F1 to może wyrosnąć coś innego. Próbowałeś tę konkretną? To ta długa, czerwona słodka, jest w Lidlu przez cały czas:
https://sweetpalermo.com/i/w1200/upload ... 1447676851
viewtopic.php?p=6446132#p6446132 /Iwona
https://sweetpalermo.com/i/w1200/upload ... 1447676851
viewtopic.php?p=6446132#p6446132 /Iwona
-
- 200p
Świetnie! Najlepsza jaką znam, trzeba wysiać koniecznie
Jak ocenisz plenność , smak i termin owocowania palermo do corno di toro?
W tym roku byłem zadowolony z corno a działka z 80km na lewo od Białegostoku ,więc klimat podobny.
Z tego co pamiętam to corno dość wcześnie wydały owoce ,bo pierwsze już pod koniec lipca, podobnie jak robertina. Z tej odmiany corno byłem zadowolony. Dla mnie papryka w tej strefie to egzotyka i cieszy mnie każdy owoc.
W tym roku byłem zadowolony z corno a działka z 80km na lewo od Białegostoku ,więc klimat podobny.
Z tego co pamiętam to corno dość wcześnie wydały owoce ,bo pierwsze już pod koniec lipca, podobnie jak robertina. Z tej odmiany corno byłem zadowolony. Dla mnie papryka w tej strefie to egzotyka i cieszy mnie każdy owoc.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie Corno jest lepsza pod względem wczesności i smaku, ponieważ ma grubsze ścianki i wyśmienicie nadaje się do konserwowania w słoiki. Natomiast Palermo jest dużo plenniejsza ale ma cienkie ścianki więc u mnie poszła głównie na sosy pomidorowo-paprykowe. Smak ma słodki ale ja wolę papryki o grubych ściankach. Pod wsględem plenności dorównuje jej odmiana Navigator F1 i ma grube ścianki i duże owoce a z wczesnych Polonez, też gruba i plenna, może mniej niż Navigator czy Palermo ale wcześniejsza i nasiona chyba bardziej dostępne i tańsze. Granova też jest ok.
W tym roku zebrałam nasiona ze sklepowych papryk mix żółta, zielona i czerwona z Hiszpanii. Chcę wytestować. Może ktoś wie czy każdy taki mix składa się z tych samych odmian? Na niektórych napisane są nazwy a na innych nie. Na biedronkowych jest Azahar, Celeya i Souleria a na lidlowskich nie ma.
W tym roku zebrałam nasiona ze sklepowych papryk mix żółta, zielona i czerwona z Hiszpanii. Chcę wytestować. Może ktoś wie czy każdy taki mix składa się z tych samych odmian? Na niektórych napisane są nazwy a na innych nie. Na biedronkowych jest Azahar, Celeya i Souleria a na lidlowskich nie ma.
- Robert25 +
Uprawiał ktoś Rubinową?
~Papież Franciszek
~Papież Franciszek
-
- 200p
Miałem w tym roku Corno czerwoną w doniczce i bardzo kiepsko urosła, miałem może 4 owoce na krzaku. A Cayenne była obsypana owocami, więcej owoców niż liści. A jak się ma Corno do tej Palermo, o którą pytałem? To chyba są bardzo podobne odmiany, ale Palermo ma większe owoce i podobne w smaku.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Palermo owoce ma podobnej długości, ale węższe i ścianka cieńsza, ogólnie znacznie lżejsze i mniej soczyste. Z racji cieniutkiej ścianki dobre do suszenia. Na kanapki, czy do słoika nie bardzo się nadają.
Obie odmiany bardzo plenne. Palermo u mnie nieco wcześniejsza.
Obie odmiany bardzo plenne. Palermo u mnie nieco wcześniejsza.
Pozdrawiam, Jacek