Flaszowiec pruwiański, Cherymoja,(Annona cherimola)- uprawa, pielęgnacja, problemy
Re: Flaszowiec (Jabłko budyniowe :))
Czesc
Moja roslinka miala slaby okres , przez 3-4 tygodnie zgubila wszystkie liscie i myslelismy ze uschla.
Normalnie ja podlewalismy w tym czasie i pojawily sie liscie.
Teraz rosnei jak oszalala.
Wiele osob pisalo ze tez im roslina zgubila wszystkie liscie i nie wiedza co sie stalo,
moze to normalne u tej rosliny.
Tak czy inaczej moja teraz rosnie jak oszalała, duza ma juz ok 40cm mała około 30.
Moja roslinka miala slaby okres , przez 3-4 tygodnie zgubila wszystkie liscie i myslelismy ze uschla.
Normalnie ja podlewalismy w tym czasie i pojawily sie liscie.
Teraz rosnei jak oszalala.
Wiele osob pisalo ze tez im roslina zgubila wszystkie liscie i nie wiedza co sie stalo,
moze to normalne u tej rosliny.
Tak czy inaczej moja teraz rosnie jak oszalała, duza ma juz ok 40cm mała około 30.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Flaszowiec pruwiański, Cherymoja,(Annona cherimola)- uprawa, pielęgnacja, problemy
Proszę pisać na forum poprawnie.
Regulamin § 3.2
Regulamin § 3.2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 sie 2020, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Flaszowiec pruwiański, Cherymoja,(Annona cherimola)- uprawa, pielęgnacja, problemy
Dzień dobry,
a ja mam pytanie co zrobić aby flaszowiec rósł wolniej?
Mój niedawno miał 2 urodziny, późną wiosną miał jakieś 20-25 cm, zgubił liście i myślałam że nie przeżyje. Nie wyglądał najlepiej więc z pokoju, gdzie rósł a właściwie powoli zdychał, przeniosłam go do kuchni. W miniony piątek, jak wyjeżdżałam, do końca wysokości okna miał jakieś 15 cm, jak wróciłam po 2 dniach to się w oknie nie mieścił
Skróciłam go wczoraj w połowie mam nadzieję, że troszkę bardziej na boki się rozrośnie.
Mój przepis na szybko rosnącego flaszowca w domu:
- okno południowo-zachodnie w pokoju nie sprawdziło się - i to pomimo zacienienia przez inne rośliny
- okno północno-wschodnie w kuchni dla flaszowca okazało się świetne - rośnie aż za szybko, zdrowe, duże liście
- w podstawce ma zawsze wodę, zresztą stoi na tacy razem z 3 lycaste i moczę go raz na tydzień razem ze storczykami hurtem
- doniczka mała, wysoka z łatwo wysychającą ziemią:
ziemia kompostowa: 30%
perlit frakcja 3-6 mm: 20%
chipsy kokosowe frakcja 1-3 cm: 20%
keramzyt -frakcja 4-8 mm: 20 %
piasek kwarcowy płukany: 10%
- podlewam razem ze storczykami więc i nawóz do storczyków idzie do flaszowca.
Tyle, że bardziej dłuuugi badyl z liśćmi rośnie w górę
pozdrawiam
Ania
a ja mam pytanie co zrobić aby flaszowiec rósł wolniej?
Mój niedawno miał 2 urodziny, późną wiosną miał jakieś 20-25 cm, zgubił liście i myślałam że nie przeżyje. Nie wyglądał najlepiej więc z pokoju, gdzie rósł a właściwie powoli zdychał, przeniosłam go do kuchni. W miniony piątek, jak wyjeżdżałam, do końca wysokości okna miał jakieś 15 cm, jak wróciłam po 2 dniach to się w oknie nie mieścił

Skróciłam go wczoraj w połowie mam nadzieję, że troszkę bardziej na boki się rozrośnie.
Mój przepis na szybko rosnącego flaszowca w domu:
- okno południowo-zachodnie w pokoju nie sprawdziło się - i to pomimo zacienienia przez inne rośliny
- okno północno-wschodnie w kuchni dla flaszowca okazało się świetne - rośnie aż za szybko, zdrowe, duże liście
- w podstawce ma zawsze wodę, zresztą stoi na tacy razem z 3 lycaste i moczę go raz na tydzień razem ze storczykami hurtem
- doniczka mała, wysoka z łatwo wysychającą ziemią:
ziemia kompostowa: 30%
perlit frakcja 3-6 mm: 20%
chipsy kokosowe frakcja 1-3 cm: 20%
keramzyt -frakcja 4-8 mm: 20 %
piasek kwarcowy płukany: 10%
- podlewam razem ze storczykami więc i nawóz do storczyków idzie do flaszowca.
Tyle, że bardziej dłuuugi badyl z liśćmi rośnie w górę

pozdrawiam
Ania
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sty 2025, o 16:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Flaszowiec peruwiański, Cherymoja,(Annona cherimola)- uprawa, pielęgnacja, problemy
A jak podlewacie flaszowca? Moje mają około roku, trzymam je w ciepłym mieszkaniu, nie mam gdzie ich przenieść i zaczęły od dwóch miesięcy tracić liście. Podlewam raz/ dwa razy na tydzień dosyć mało.