Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Justynole
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2024, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Cześć!

Martwię się ostatnio o swoją pachirę. Mam ją dobre 4 lata, nic nie zmieniałam w pielęgnacji, a nagle zaczęła bardzo marnieć, chociaż tego lata miała więcej nowych liści, niż kiedykolwiek wcześniej.

Po przeczytaniu kilkudziesięciu stron tego wątku, wiem na pewno że muszę przesadzić ją do nowego podłoża, z perlitem, podejrzewam też że mogła mieść już za mało składników w obecnej ziemi, także jeśli pogoda jutro pozwoli, to przesadzę ją w garażu. Jednak jestem pewna że nie została przelana, bo mam już z nią doświadczenie, wiem ile wody potrzebuje i zawsze przed podlaniem sprawdzam wilgotność palcem. Ale jako że roślinka marnieje, wolę dopytać Was (tutaj uśmiecham się szczególnie w kierunku Norberta), bo żal mi żeby zmarniała w międzyczasie jeszcze bardziej.

Pachira stoi zaraz przy południowym oknie, ale nie na samym parapecie. Podlewana jest gdy palcem wyczuję, że gleba nie jest już wilgotna, ale nie dopuszczam do całkowitego przeschnięcia podłoża. Ostatnio przesadzana ok dwa lata temu. Do jakichś dwóch miesięcy liście robią się żółte, opadają czasem nawet zanim urosną, a te zielone są często „wyprane” z koloru i omdlałe, bez życia. Patrzyłam czy nie ma pod liściami jakiegoś szkodnika, ale nic nie znalazłam. W akcie desperacji nawet podcięłam jeden pęd, co po przeczytaniu wątku wiem, że było błędem.

Z góry dziękuję za poradę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno beznadziejne podłoże, to cud że 2 lata w nim ona przeżyła.
Chociaż z drugiej strony, patrząc na samą roślinę to słaby wzrost przez ten czas. W dobrych warunkach Pachira ma roczne dość duże przyrosty.
Jeszcze pytanie czym nawozisz i jak często?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Justynole
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2024, o 16:03

Post »

Nawożę, teraz raz na miesiąc, ale przyznam że latem częstotliwość wyglada podobnie.

Roślinka przesadzona jakieś 3 tygodnie temu, póki co poprawy nie widać, albo bardzo mała, ale też myślę że potrzebuje czasu na rozbudowę korzeni w nowej ziemi i regenerację. Natomiast dziś przyglądałam jej się dokładnie jeszcze raz i co się okazuje - moja zmora przędziorki ;:223 jak sprawdzałam przedtem to albo ich było mniej i nie było widać, albo po prostu akurat na tych liściach, którym się przyglądałam, nie było. A jest ich niestety sporo, wręcz czarne kropki miejscami, pierwszy raz takie widziałam. Ich odchody? W każdym razie już umyłam roślinę, poczekam aż wyschnie i zrobię oprysk Magusem.

Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarne kropki to prędzej odchody wciornastków. Przędziorki i początek ich inwazji to taki charakterystyczny biały proszek głównie od spodu liści.

Każda roślina musi mieć czas na regenerację, ale w okresie jesienno zimowym jest gorzej z powodu niedoborów światła.

Nawożenie raz w miesiącu w okresie wiosna lato to za rzadko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2025, o 07:38

Post »

Witam,
Mam świeżo kupioną pachirę - w zeszłym tygodniu w ikei.
Od razu po kupnie przesadzona do ziemi uniwersalnej z perlitem. Na dnie doniczki keramzyt. Pomiędzy doniczką, a osłonką również keramzyt.
Stoi około 3m od okna, strona północna.
Proszę o informację czy jest z nią wszystko w porządku gdyż po podróży samochodem troszkę zmarniała.
Jestem początkująca tak więc proszę również o ewentualne informacje:
1. Czy rozmiar doniczki jest w porządku? (Była w niej kupiona)
2. Czy rozmiar osłonki jest w porządku?
3. Była wsadzona trochę głębiej do ziemi podczas kupna, widzę, że w tych miejscach gdzie była w ziemi łuszczy się trochę kora tak więc zastanawiam się czy jednak nie dać jej głębiej.
4. Jak podnieśliśmy ją podczas kupowania to doniczka wypadła - tak sucha była ziemia.
Po przesadzeniu ją trochę podlałam, dwie długie szklanki, woda przegotowana. Nie chciałam przesadzać ponieważ ziemia sama w sobie była bardzo wilgotna. Liście niestety nadal rosną „smutno” więc zastanawiam się czy coś jest nie tak.

Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc!
https://i.postimg.cc/Nf9B7wNP/IMG-2110.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wystarczyło wpierw poczytać wątek, wszystko źle.... 🤦🤦🤦

1. 3 metry od okna to możesz postawić sztuczne kwiatki, a nie żywą roślinę... W tej odległości odpowiedniego natężenia światła przydatnego roślinie praktycznie nie ma. A przy północnej tym bardziej. To najgorsza wystawa do uprawy roślin.... Im dalej od okna tym jest ono słabsze. Stanowisko przy samym oknie. W okresie jesienno zimowym ze względu na wystawę będzie wymagać doświetlania --> viewtopic.php?t=48848

2. Do przesadzenia, perlitu jest za mało, jego w ogóle nie widać w podłożu. Dajesz mieszankę ziemi i perlitu w proporcji około 2:1. Doniczkę dajesz o rozmiar większą (o około 2cm na średnicy) wtedy kiedy jest przerośnięta bryła korzeniowa. Keramzyt do wywalenia, otwór odpływowy zakrywasz tylko większym kamykiem albo korkiem od butelki, warstwę podłoża i sadzisz. Sadzisz najlepiej na dotychczasowym poziomie. Co ma do tego łuszcząca się kora????
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni.

3. Osłonka do wywalenia, do korzeni ma docierać powietrze. Doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce. Poza tym po co keramzyt w osłonce???? 🤦🤦

4. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Na przyszłość przesadzasz zawsze niezwłocznie po zakupie.

Następnym razem radzę od razu czytać bezpośrednio albo jeszcze przed zakupem. Kupuje się rośliny pod warunki uprawy. Przy północnej wystawie bez doświetlania da radę niewiele roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

1. Z tymi 3m to może trochę przesadziłam i dałam na wyrost. Postawiłam ją teraz jeszcze bliżej okna gdzie pada na nią bezpośrednie światło. Dołączę zdjęcie - proszę o informację czy nadal jest to dla niej za daleko. W takim wypadku zmienię jej pokój.

2. Ziemię kupiłam gotową gdzie była informacja o tym, że zawiera perlit…
Jeśli jest go zbyt mało w takim wypadku zmieszam go ręcznie zgodnie z Twoimi zaleceniami. Błędnie najwidoczniej przeczytałam na innym forum bo właśnie niestety radzili dać keramzyt na spód.
Szkoda marnować całego opakowania więc zapytam - czy do livistony okrągłolistnej się nada?
Bryła korzeniowa jest dość spora z tego co widziałam. Podczas przesadzania dziś zrobię zdjęcie bo nie chciałam zbytnio jej stresować i ta ziemia, która trzymała się korzeni z nimi została choć jak wyżej wspomniałam było jej sporo.
Co do kory - nie wiedziałam czy to normalne, wolałam spytać.
W kwestii sprawdzenia korzeni - na co mam zwrócić uwagę? Ciężko też cokolwiek dostrzec bo są zbite z ziemią.
3. Jasne, w takim razie pozbędę się osłonki i dam podstawkę. Co do keramzytu odpowiedziałam wyżej. Były też informacje - błędne być może, że ma być podlana na tyle, że ma wyciekać trochę wody przez odpływ doniczki, w keramzyt, żeby zbierać nadmiar wody.
4. Tak, to już wiem choć od przesadzenia w nową ziemię, ziemia jest wciąż wilgotna tak więc nie podlewam.

Przesadziłam ją tego samego dnia niezwłocznie po zakupie bo jak wspomniałam w poście była okropnie wysuszona, że sama doniczka spadała.

Dołączam zdjęcia jeszcze ziemi, którą jej kupiłam w Obi i keramzytu do opinii czy ziemia jest ok, a keramzyt nada się gdzie indziej.

Dziękuję za wszystkie wskazówki :)
https://i.postimg.cc/2y3vXBGM/IMG-2134.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona
Regulamin:
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600 :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://i.postimg.cc/j2sMVtvV/IMG-2134.jpg

Jeszcze jedno pytanie dołączę o doniczkę z podstawką.
Czy któraś z tych doniczek byłaby dla niej odpowiednia?
1. https://allegro.pl/oferta/doniczka-doni ... 3741931617
2. https://allegro.pl/oferta/doniczka-doni ... 3390078370
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z Allegro, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sadzi się roślin do samej ziemi prosto z worka. Najlepiej robić swoje mieszanki w zależności od danego gatunku rośliny.

Do palmy można użyć tej ziemi, tylko zrób mieszankę ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.

To nie są doniczki tylko osłonki. Kup doniczkę i osobno podstawkę.

Dalej to nie jest optymalne stanowisko. Postaw przy samym oknie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Uprzejmie dziękuję. Perlit już zakupiony.
Czy doniczka może być terakotowa z jedną dziurą na dole? Czy lepsza któraś z tych plastikowych?
Przykładowo taka:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z terakoty. Pamiętaj żeby dobrać pod wielkość bryły korzeniowej, nie powinna być większa niż około 2 cm na średnicy od przerośniętej bryły korzeniowej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Raz jeszcze bardzo dziękuję.
Obecna doniczka ze zdjęć ma 27cm i wygląda w niej tak jak na zdjęciach.
Czy mam zatem wziąć taki sam rozmiar czy najpierw wyjąć ją i raz jeszcze sprawdzić bryłę korzeniową?
Jeszcze jedną frapującą mnie kwestią jest to czy powinnam więcej starej ziemi jej zabrać, która zbiła się wokół korzeni tak, że ledwo je widać czy jednak jej zostawić tak jak zostawiłam przy pierwszym przesadzaniu?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No przecież napisałem jak masz dobrać wielkość doniczki... Bez wyciągnięcia bryły korzeniowej się nie obejdzie.

Samej bryły korzeniowej nie ma potrzeby zbytnio naruszać, o ile nie będą pogniłe korzenie. To nie jest sukulent.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Okej. Więc sytuacja wygląda następująco:
- perlit został dodany, pachira raz jeszcze posadzona, przeniesiona pod okno balkonowe
- zrobiłam zdjęcia korzeni do wglądu (załączam)
- zmierzyłam bryłę korzeniową, średnica doniczki 27cm wydaje się pasować według wymiarów. Jak ją teraz wsadziłam to bryła korzeniowa względem doniczki prawie że na styk.
Czy podlać ją po przesadzeniu? Ziemia jest wciąż wilgotna więc pytam bo nie chce jej zrobić bagienka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie na miarce masz 27 cm? Ja widzę przy bryle korzeniowej 20. Więc doniczka powinna mieć max około 22 cm.

System korzeniowy jest słabo rozwinięty, roślina musiała zostać przelana i doszło do uszkodzenia korzeni, po prostu część zgniła.

Tutaj dobrze posadzić do bardziej płaskiej doniczki, tzn. żeby była bardziej szeroka niż wysoka.

Po przesadzeniu możesz delikatnie podlać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamla_11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Napisałam, że doniczka w której obecnie się znajduje ma 27cm więc patrząc na rozmiar bryły nie jest dla niej za mała.
Kupiłam zgodnie z zaleceniami szerszą, nie wyższą z terakoty i z podstawką.
Ile ml wody to znaczy delikatne podlanie?
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”