Wysiew trawy , doświadczenia,porady
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wysiew trawy , doświadczenia,porady
Czyli tak jak myślałem wsadzili tam głównie życicę: 75% mieszanki. Jeśli chodzi o ten dodatkowy węglan wapnia to możliwe, że rzeczywiście część azotu zostanie może zostać usunięta w postaci amoniaku, ale nie liczyłbym tu na długi i spektakularny efekt. Inna sprawa jest taka, że moja sunia rzadko załatwia się w to samo miejsce, więc dosiewka w miejscu plamy i tak raczej nie sprawi, że plamy nie pojawią się metr dalej.
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A życica to źle, czy dobrze dla urody trawnika?
Chyba nie ma mieszanki w której by jej nie było.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Życica nie jest zła, ale jest chyba najbardziej wymagająca i niestety nasz klimat nie jest dla niej idealny. Są mieszanki bez życicy, przeważnie droższe, ale faktem jest, że większość mieszanek zawsze ma sporą ilość życicy (50%+).
Wysiew trawy - ilość nasion.
Cześć!
Będę niedługo wysiewał trawę Barenbrug Resilent Blue na nowozakładanym trawniku 80 m2. Nasion, zgodnie z info na pudełku, mam na 150 m. Pytanie dotyczy, być może banalnej rzeczy: czy siać tyle, ile producent zaleca, czy (znacznie) więcej? Czy w ogóle można przedobrzyć z ilością nasion i trawa może wzejść za gęsta (co w jakiś sposób wpłynęłoby niekorzystnie na jej wzrost, umocnienie się)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Będę niedługo wysiewał trawę Barenbrug Resilent Blue na nowozakładanym trawniku 80 m2. Nasion, zgodnie z info na pudełku, mam na 150 m. Pytanie dotyczy, być może banalnej rzeczy: czy siać tyle, ile producent zaleca, czy (znacznie) więcej? Czy w ogóle można przedobrzyć z ilością nasion i trawa może wzejść za gęsta (co w jakiś sposób wpłynęłoby niekorzystnie na jej wzrost, umocnienie się)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba nie da się przedobrzyć
, co najwyżej Wydasz więcej kasy 

Pozdrawiam Lucyna
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Mój zięć się zajmuje produkcją trawy z rolki i pracuje na nasionach Barenbruga. Przedobrzyć gęstością nie można. Sukcesem jest chyba częstotliwość koszenia i oczywiście dokarmianie bo to żywy organizm.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 gru 2024, o 17:07
Mam kilku sąsiadów co zakładało trawnik z roli. I jak przyjechał to bajka zielony , gęsty. Po kilku miesiącach niektóre miejsca zaczęły usychać wiesz może dlaczego ? Trawa podlewana i nawożona więc nie wiem o co chodzi
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Sądzę, że za słabo była podlewana. Korzonki trawy podcina się do zrolowania. Jak się rozłoży trzeba naprawdę sporo podlewać, żeby woda przebiła się nie tylko przez trawę, ale również przez warstwę ziemi przywiezioną z rolką. Trawa musi się przekorzenić do właściwej gleby. No chyba, że jakiś grzyb się wdał. Barbara