Różanka na słonecznym ranczo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różanka na słonecznym ranczo

Post »

Bufo-Bufo, ten jałowiec to Arnold. Wąski, kolumnowy pokrój. U mnie rośnie od kilkunastu lat, ale co roku podcinam go od góry i z boków.
A jeśli chodzi o hortensję, to wyobraź sobie, że jest całkowicie biała, ale w tym roku jakoś dziwnie przebarwiła się na fioletowo. To taka ciekawostka. :)

Misza, niesamowicie zmienił się nam klimat, tak że możemy w grudniu sadzić cebule i wykonywać inne prace ogrodowe. Ale ja już zakończyłam działania wokół róż. Też mam około 200 krzaczków i jest z tym sporo roboty, ale udało mi się to ogarnąć w październiku. Teraz tylko ścinam trawy i hortensje. Kiedyś czekałam z tym do wiosny, ale ostatnie lata sprawiły, że można to robić z wyprzedzeniem. Dzięki temu na początku przyszłego sezonu można będzie zająć się czym innym. Pozdrawiam Gosiu serdecznie i cieszę się, że nie zapominasz o mnie. ;:196

marta64,witaj Marto! Dzięki za odwiedziny. Super, że piszesz o kamasjach. Ja kupiłam wiosną przez internet wielkie cebule i w związku z tym posadziłam je głęboko. Kwitły pięknie, w kolorze błękitnego nieba. Ale nie miałam pojęcia, że cebule kamasji tak się namnażają. To bardzo miła wiadomość. Może w przyszłym sezonie spróbuję je wykopać i poodzielam od siebie te nowe cebulki. Chciałabym mieć dłuższy pas kamasji, bo bardzo mi się podobają te kwiaty. Mam nadzieję, że rzeczywiście nornicom te cebule nie smakują, tak zresztą jak cebule narcyzów zresztą Twoich ulubionych cebulowych.
Piszesz o różnych odmianach kamasji. Ja nawet nie wiedziałam, że w ogóle istnieją jakieś odmiany. Będę się musiała rozejrzeć po szkółkach. Bardzo jestem ciekawa, jak będzie wiosną wyglądać Twoje poletko kamasji. Mam nadzieję, że pokażesz. :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Jałowca Arnold miałam 3 ale wszystkie po zimie miały widoczne przemarznięcia, w tym roku musiałam wyrwać ostatniego, bo bardziej szpecił niż ozdabiał ogród. Kamasje kwitły w tym roku dość krótko.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aż tak zakwasiła ci się gleba że hortensja spurpurowiała?? A może jej korzenie sięgnęły już niżej...
Czy kopczykowałas juz róże? Ja jeszcze nie; są zielone i mają pąki...tylko wrzuciłam im ciutwięcej ziemi na razie ;:172 .
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne, jesienne widoki nam prezentujesz, Wandziu :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wanda7 pisze: 13 gru 2024, o 10:51 zakończyłam działania wokół róż. Też mam około 200 krzaczków
;:oj A ja myślałem Wando, że przesadziłem z naszymi stu kilkunastoma różami :;230
No ale my mamy 300m2 i wiele innych roślin, do tego do tego z domkiem - naprawdę jest ciasno :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Ciekawie piszecie o kamasjach. :D
Nie wiedziałam ,że aż tyle odmian jest...
Potwierdzam ,że cebule bardzo narastają ,jak się nie wykopuje.
Swoje mam /chyba ?/ w wiaderku wkopanym z dziurkami na działce ,muszę odnaleźć.
200 róż ;:oj Kiedy to posadziliście ;:63
Swoich mam z 35 ,ale żywopłocik przy domu ze starej odmiany i niektóre na prawdę różane potwory...
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bufo-Bufo, moje Arnoldy nigdy nie podmarzały. Pewnie u Ciebie zimniej niż u nas. Ja mam przy domu zacisznie i jeśli już coś zagraża moim roślinom to brak opadów w lecie. No ale jałowce ponoć rosną wszędzie, na co wskazuje ich nazwa. Osobiście nie przepadam, ale skoro mam jakieś, to niech sobie rosną. Przynajmniej zimą jest na co popatrzeć.

Igala, a wiesz, że Ty możesz mieć rację. Faktycznie ostatnio ziemia u nas się zakwasiła.Tu i ówdzie pojawił się mech. Ale wcale się nie dziwię, bo sama tego przecież chciałam i wiosną podsypywałam moje kwasolubne siarczanem. I chyba stąd się wziął ten niebieski kolor hortensji, choć nie przypuszczałam, że bukietowe tak reagują, myślałam że tylko ogrodowe. :wink:
Jeśli chodzi o róże, to ja w ogóle od kilku lat wcale nie kopczykuję. Rzucam tylko pod krzaczek po dwie łopaty kompostu, ale to wszystko.

kuneg, dzięki Małgosiu! Wklejam to, co już nacykałam, ale teraz to już nie ma co fotografować. Od stycznia może zaczną się wysiewy, to będzieciekawiej Pozdrawiam. :D

any, a co tam Andrzeju mamy sobie żałować. Dopóki jeszcze róże się mieszczą, to je sadźmy. Prawdę mówiąc na mojej działce wcale tej ilości nie widać. Gdyby rosły takie wielkie i piękne krzaczyska jak Twoje, to co innego, szybko robiłoby się ciasno. Ale moje to na razie w większości tylko skromne krzaczuszki. :)

pelagia, no jakoś się tych różyczek nazbierało. Ale co tam ilość. To przecież głównie o jakość chodzi, a ja nie powiem, żebym była zachwycona. Różanych potworów na razie nie widać. :D

Życzę wszystkim słonecznego tygodnia, bo u nas jest co prawda wyjątkowo ciepło (10 stopni), to jednak za oknem tak szaro, mokro i ponuro, że nawet szkoda gadać. :(
Przesyłam więc dwa ciepłe, słoneczne widoczki.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Trzcinniki nadal podziwiam. ;:oj Moje obie synowe też je lubią i mają szpalery z kilkunastu sztuk. Wszystko z moich siewek. ;:173
Też od kilku lat swoje róże puściłam samopas, bez oprysków i kopczykowania, no ale nie mam kolekcjonerskich okazów.
Pytałaś o insekty obgryzające brzegi liści. Zaobserwowałam u siebie opuchlaki na trzmielinie, jeżówkach i nawet na hortensjach. Trochę ich wybiłam, jak wykopywałam rośliny dla synowych. Podlewam też gnojówką z wrotyczu. Może trochę ich mniej. ;:131
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Wandziu wpadłam do Ciebie i zostałam na dłużnej oczarował mnie Twój ogród poczułam się jak w bajce. Masz sporo roślin co pięknie się rozrastają cudnie to wygląda ja niestety z braku miejsca nie mogę sobie na to pozwolić. Pozdrawiam Cię serdecznie życzę dużo zdrówka miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

cymciu, właśnie, przydałoby się właśnie teraz przekopać ogród, to i te wszystkie larwy dałoby się wybić. Łatwo je widać, bo są białe w czarnej ziemi. Ziemia nie jest zamarznięta, to może po świętach zmuszę się do przekopania chociaż niektórych miejsc.
Alicjo, dzień dobry :wit Dziękuję za odwiedziny.! W przydomowym wcale nie mam dużo roślin. Kiedyś próbowałam niemal wszystkiego, co akurat było modne na forum. Ale drogą eliminacji zostały u mnie tylko niektóre byliny. Dzięki temu jest mniej pracy i więcej zadowolenia.
Również Ciebie pozdrawiam i życzę udanych świąt. :D
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Wandziu u mnie podobnie się stało. Jak kupiłam działkę to zdawało się ile ja mam miejsca wszytko bym chciała i upychałam jeden obok drugiego potem okazało się, że nie wszystko chce rosnąc u mnie i samo się wyeliminowało. Niektóre rośliny bardzo się rozrastały w karpy i miejsce miały nie odpowiednie, inne miejsca były już zajęte więc z ciężkim sercem zmieniły adres. Dopiero teraz, robię odpowiednie grządki, sadze tak jak ma być przejrzyście i mniej pracy więc bardzo Cię rozumiem. Wszystko by się chciało, ale nie wszystko można mieć. Tak czy inaczej ładnie jest u Ciebie. Pozdrawiam, życzę Szczęśliwego Nowego roku 2025 dużo zdrówka, spełnienia planów i obfitych zbiorów. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję Alu, oby się spełniło. Tęsknię już bardzo za ogrodowymi doznaniami i wiosennymi świeżutkimi listeczkami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jakie ładne listki w słońcu. ;:oj Tęsknimy, ale zima dopiero się zaczyna. ;:173 U mnie minus 7 i 5 centymetrów śniegu.
Wszystkich larw się nie da zniszczyć, są wszędzie, pod korzeniami drzew i krzewów też. ;:223 Wykopywałam cisy dla syna, pod każdym przynajmniej jedna paskuda żerowała. Ograniczanie populacji sprawia jednak, że rośliny są w lepszej kondycji.
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Jakże kojące widoki tych młodych listków...
U nas też dużo śniegu ,ale ma się ocieplić ;:224
Najlepsze na podziemne larwy są...jeżyki.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55

Post »

Wandziu :wit
Już czekam z niecierpliwością na takie wiosenne widoczki. Teraz z braku zajęcia w ogrodzie oglądam szkółki internetowe. Myślę, że zamówię parę clematisów i cebulek lili. Mam ich dużo, ale je uwielbiam i ciągle mi ich mało. Już sobie wytypowałam gatunki. Na nic innego internetowo się nie nastawiam. A ty coś będziesz zamawiała? ;:196
Pozdrawiam Gośka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”