Witam Wszystkich-Forumowiczów i Gości naszego Forum Ogrodniczego w moim wątku podróżniczym po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią Covid-19
Niestety ale prawda jest taka,co z wielkim żalem stwierdzam,że wszystkie wyjazdy bliskie i dalekie spoza naszego miejsca zamieszkania stały się prawie niemożliwe.Piszę prawie,ponieważ cała rzesza naszych Rodaków po niezbyt długim okresie przestoju w turystyce i początkowych obostrzeniach nie przejmując się pandemią,ryzykując zdrowiem a nawet życiem wyruszała w świat by go zwiedzać i wypoczywać.My woleliśmy nie brać na siebie ryzyka bo życie mimo,że różami usłane nie jest,było i jest nam miłe.
Nie łatwy był to dla nas okres w życiu ale uważam,że przetrwaliśmy najgorszy czas by znów cieszyć się nim,nie zapominając jednak o ofiarach jakie poniosły społeczeństwa,które spowodowała pandemia w początkowym jej okresie.
Zaszczepiliśmy się ale bądźmy mimo wszystko rozważni i ostrożni bo i my mimo to aż tak bardzo bezpieczni nie jesteśmy-mądre to przysłowie,które mówi,że:"strzeżonego Pan Bóg strzeże"
To tyle wstępu,którego nie mogłem pominąć i bez niego przejść od razu do rzeczy,czyli nawiązać do naszej pierwszej po tym strasznym okresie podróży aby wreszcie odpocząć po dwóch latach i nacieszyć się świeżym,zdrowym powietrzem i słońcem,którego tak bardzo łaknęliśmy w tym czasie.
Kolejny raz ale pod dwuletniej przerwie wybraliśmy się na dziesięć dni wypoczynku na Wyspy Kanaryjskie wybierając tym razem wyspę
Lanzarote
Wyspa przepiękna,malownicza niemalże rajska ale.....trochę wg mnie wysunięta za daleko na północ.
No i niestety nie wybraliśmy za dobrze bo i skusiła nas stosunkowo niska cena

Radzili nam nasi znajomi zabrać z sobą dres z kapturem bo tam "trochę" wieje.Okazało się na miejscu,że tam wieje owszem ale bardzo!!!Przeważały temperatury 19°C oczywiście zbyt niskie przy tak silnym wietrze,jak to się potocznie mówi "łeb chciało urwać".Wygrzewaliśmy się tylko na tarasie,który był nieco odsłonięty od wiatru w słońcu,które pokazywało się ukradkiem między jedną a drugą chmurą.Były zaledwie dwa dni z temp.20 i 21°C.
Wg nas na
Lanzarotewybierać się lepiej latem gdy temperatury sięgają 24,25 i więcej °C bo taki wiatr przy takich temperaturach jest bardzo wskazany.Aby nie być gołosłownym cytuję tekst z jednej z internetowych stron:Lanzarote cz.I - Wietrzna Diabelska Wyspa:) - porady, zwiedzanie i opis wakacji użytkownika piea."Tak tam wiało..., że mnie w końcu wywiało. Wróciłam chora, z bólem gardła, kaszlem, zapaleniem krtani i ucha. No cóż... w końcu to diabelska wyspa!"Źródło tekst:TRAVELMANIACY>PL
Tym,którzy takim wianiem się nie zrażają i planują mimo wszystko wylot na
Lanzarote proponuję przeczytać artykuł z powyższej strony w którym mowa o ciekawych miejscach do zwiedzania.
Poniżej publikuję trochę zdjęć jedynie z obiektami usytuowanymi wokół naszej kwatery.
Na zdjęciach poniżej fronton naszego hotelu
Skrzydło lewe.
i
Widok nieco z prawej strony.
Fronton hotelu.
Chodnik prowadzący do recepcji hotelu,prze wejściem pergola a pod nim stoliki krzesła i wygodne ławy.Wszystko przyozdobione egzotyczną roślinnoścą.
Malownicze piętrowe domki dla turystów otoczone palmami.
W dali ocean.
Nasze domki kwatery o zmierzchu z podświetlonymi palmami.
Główna ulica z przystankiem dla busów wożących turystów do zwiedzania ciekawych miejsc.
Jeden z trzech basenów w naszym ośrodku-basen dolny najniżej położony.
Jego druga część.
Basen środkowy prawie,że pod naszymi oknami.
Jego druga część.
Centrum handlowe z barami,kafejkami i marketem Spar.
Zapraszam Wszystkich do mojego wątku