Studnia abisynka czyli bez prądu( linki do budowy od podstaw)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Miron86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2019, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Studnia abisynka czyli bez prądu( linki do budowy od podstaw)

Post »

Wykopaliśmy ok 1,3 m dołek skarpówką bo były kamienie i na tym poziomie pojawiła się już woda -poziom lustra stawu obok.ogólnie tylko szlamówka i szło czasem do pełna a był żwirek grubszy piasek.
W sumie 2 rury po 2 metry bo niżej glina albo jakiś kamień nie dało rady niżej zejśc. Lustra wody jest ok 2,7m , rura 110 po zewnętrznej i pompa głębinówka kupiona na szybko w weekend przez szwagra 95mm utknęła na amen gdzieś poniżej łączenia rur bo chyba zukosowały się niema idealnego pionu. Jest plan odkopać jakieś 2,2m i wyjąć ją na nowo, gdyby średnica pompy była mniejsza to bez problemu by ją wyciągnął . gdyby żwirek by głębiej to szło by w oczach bo uderzając szlamówką napełniała sie czasem na full lepiej niż na filmach z you tube.Sprzęt mam nowy i raczej będę wynajmował od wiosny bo fajna z tym sprawa, świder 140mm
Adam_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2023, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przytwierdzenie abisynki.

Post »

Witam. Proszę o poradę jak przytwierdzić abisynkę.. Chciałbym żeby wyglądało to jak na załączonym zdjęciu. Nigdy nie robiłem czegoś takiego stąd to pytanie.. mógłby ktoś krok po kroku powiedzieć jak to zrobić? Czy robić szalunek? I czy beton wylewa bezpośrednio na ziemię czy muszę jakoś przygotować podłoże? Z góry dzięki.
https://images89.fotosik.pl/659/08390637a951eebamed.jpg
Cinek 1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lis 2024, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tłok do abisynki, średnica 10cm

Post »

Witam posiadam taką pompę dwutłokową o średnicy cylindrów 100mm i mam ten sam problem z uszczelkami - szukam takich ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”