Szczepienie winorośli

Drzewa owocowe
kemyz
100p
100p
Od: 25 lis 2021, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: przeszczepianie krzewów winorośli

Post »

Heloł,
A czy szczepił Ktoś winorośl tą metodą??
Ma to w naszych warunkach sznsę powodzenia??

https://www.youtube.com/watch?v=WV0IeV_x3FE

od 5 min....

tu podobnie

https://www.youtube.com/watch?v=K6ob5GAAKj0
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Re: Szczepienie winorośli

Post »

Szczepiłem już wszystkimi metodami, największy % przyjęć to zielone w zielone, następnie zdrewniałe w zielone a najmniejszy zdrewniałe w zdrewniałe lub oczkowanie. Można zwiększyć % przyjęć przez zastosowanie przewodu grzewczego i wygrzewanie miejsca szczepienia.
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

W jakim okresie szczepiłeś zdrewniałe w zdrewniałe? Tak jak przedstawione na filmie styczeń, luty? I czy z zastosowaniem izolacji w postaci trocin lub piasku przykrywającego zraz? Mam do przeszczepienia 20 letnią winorośl, najlepiej by było zdrewniałymi zrazami chyba ale jeszcze nie próbowałem. Będę robił próby pod koniec zimy.
kemyz
100p
100p

Post »

Redvine pisze: 7 lis 2024, o 22:10 Będę robił próby pod koniec zimy.
No to chyba zły termin...... w tym 1 filmie , na moje zapytanie Pan prof. odpisał, że temparatury w okolicach 12-15 st powinny być.
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

No ale z drugiej strony gdy jest taka wyższa temperatura już to winorośl zaczyna płakać i leje się z niej jak z kranu, także nie wiem co gorsze.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie po to, by się tak intensywnie nie lało, podcina się w odpowiedni sposób pień poniżej miejsca szczepienia.
Jeżeli ktoś decyduje się radykalnie przeszczepić winorośl, polecam sprawdzony przeze mnie sposób, który jest dużo bardziej skuteczny niż pokazany na wyżej podlinkowanych filmach. Jeżeli teraz radykalnie obetniemy pień krzewu winorośli, na wiosnę wybiją od korzeni lub z pąków uśpionych nowe pędy. Te młode, zielone pędy można będzie wykorzystać do szczepienia zielonym w zielone (największy procent przyjęć) lub zdrewniałym w zielone. W pierwszym przypadku materiał do szczepień pozyskujemy bezpośrednio przed szczepieniem, a w drugim wykorzystujemy wcześniej przygotowane i odpowiednio przechowywane sztobry.
kemyz
100p
100p

Post »

malopolanin pisze: 8 lis 2024, o 11:46 Jeżeli ktoś decyduje się radykalnie przeszczepić winorośl, polecam sprawdzony przeze mnie sposób, który jest dużo bardziej skuteczny niż pokazany na wyżej podlinkowanych filmach. Jeżeli teraz radykalnie obetniemy pień krzewu winorośli, na wiosnę wybiją od korzeni lub z pąków uśpionych nowe pędy. Te młode, zielone pędy można będzie wykorzystać do szczepienia zielonym w zielone (największy procent przyjęć) lub zdrewniałym w zielone.
A jaki najkorzystniejszy termin w naszych warunkach???
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pisałem wielokrotnie - pod koniec maja początek czerwca.

viewtopic.php?p=6431145#p6431145
kemyz
100p
100p

Post »

malopolanin pisze: 8 lis 2024, o 11:46 zielonym w zielone (największy procent przyjęć) lub zdrewniałym w zielone.
Metodami powszechnymi(przez stosowanie, za kore, na przystawkę) czy jakieś innowacje???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”