No właśnie
 "jeśli" masz, mam w kranie twardość 26 (gh26, kh13), to woda która od X lat nie nadaje się do picia, nie nadaje się do akwarium i do wszystkiego innego. Dlatego mam odwróconą osmozę z żywicą po której otrzymuję GH0, KH0. Mając już totalnie zdemineralizowaną wodę z baniaku 5l muszę mieszać według swoich proporcji aby otrzymywać miękką wodę według swoich potrzeb do swoich drobnych celów : cel1- jedna roślina w moim pokoju, pozostałe cele to domostwo i inne użycie wody miękkiej.
 "jeśli" masz, mam w kranie twardość 26 (gh26, kh13), to woda która od X lat nie nadaje się do picia, nie nadaje się do akwarium i do wszystkiego innego. Dlatego mam odwróconą osmozę z żywicą po której otrzymuję GH0, KH0. Mając już totalnie zdemineralizowaną wodę z baniaku 5l muszę mieszać według swoich proporcji aby otrzymywać miękką wodę według swoich potrzeb do swoich drobnych celów : cel1- jedna roślina w moim pokoju, pozostałe cele to domostwo i inne użycie wody miękkiej. Testy kropelkowe ? Do czego służą ? Do pomiaru wody
 więc ich używam bo mi zostały jeszcze 2 butelki testów GH po moim akwarium i sobie je zużyję wedle potrzeby, więc to kwestia indywidualna.
 więc ich używam bo mi zostały jeszcze 2 butelki testów GH po moim akwarium i sobie je zużyję wedle potrzeby, więc to kwestia indywidualna.Przeźroczysta doniczka - takie były w leroy merlin, dla mnie to nie ma znaczenia jaki ma kolor bo doniczka będzie stała w wysokim ceramicznym wazonie, nie będzie żadnych podstawek plastikowych bo to źle wygląda, od tego są doniczki ceramiczne ładnie wykończone.
Keramzyt 2-3 cm na dnie doniczki służące jako drenaż to podstawa każdej monstery pokazywane na filmikach na youtube u 90% osób pokazujących uprawę/przesadzanie monster, więc to nie mój wymysł tylko osób które się tym zajmują na co dzień więc polegam na ich doświadczeniu bo widziałem co mieli w pokojach - monstery sięgające sufitu, pomijając samego YT o keramzycie jest napisane prawie na każdej stronie www.
I ostatnia kwestia ziemia
Mam tylko 1 roślinę i nie chcę po prostu kupować tylu zbędnych mi ziemi różnego pokroju i dodatków żeby wypełnić JEDNĄ doniczkę, ta ziemia od cocoflora ma ponad 3000 pozytywnych opinii że jest to ziemia odpowiednia do monstery, zachowuje pełny skład dużo rozluźniaczy, sypiąc mieszankę ręką do doniczki czułem lekkość i duże bryły i cząstki, więc się tym nie przejmuję bo ta mieszanka jest odpowiednia według samego sprzedającego oraz ponad 3000 ludzi którzy ją kupili i napisali tam swój komentarz
 genialna ilość za te kilka zł i nie musiałem kupować kilku produktów, ja tego nie spotrzebuje. tylko jeden gotowy - po prostu, na tym to polega
 genialna ilość za te kilka zł i nie musiałem kupować kilku produktów, ja tego nie spotrzebuje. tylko jeden gotowy - po prostu, na tym to polega  
 Mój temat na razie zamykam ponieważ teraz zostało tylko czekać, obserwować, kontrolować. Nie martw się, nie zawsze wszystko musi iść twoją myślą żeby coś rosło
 Ja większość rzeczy zrobiłem według tego co zobaczyłem na YT od osób które miały całe pokoje w roślinach, a monstery aż po sufit, to od razu świadczy o tym że takiej osobie można zaufać i jej sposobami uprawiać, także dzięki za pomoc, a resztą już sobie poradzę
 Ja większość rzeczy zrobiłem według tego co zobaczyłem na YT od osób które miały całe pokoje w roślinach, a monstery aż po sufit, to od razu świadczy o tym że takiej osobie można zaufać i jej sposobami uprawiać, także dzięki za pomoc, a resztą już sobie poradzę 

Trzy lata temu kupiłam malutką monsterę w biedronce i dzisiaj wygląda tak jak na zdjęciu
  Trzy lata temu kupiłam malutką monsterę w biedronce i dzisiaj wygląda tak jak na zdjęciu