Biedrzeniec, anyż (Pimpinella anisum )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p
Od: 20 mar 2011, o 11:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Biedrzeniec, anyż (Pimpinella anisum )

Post »

Wysiałam kilka dni temu wprost do gruntu anyż i potrzebowałabym paru wskazówek dotyczących jego pielęgnacji, uprawy.
Byłabym wdzięczna za podzielenie się ze mną Waszymi spostrzeżeniami, jakie powinien mieć podłożę,
jaka lokalizacja byłaby najlepsza oraz kiedy i w jaki sposób zebrać nasiona ( bo z tego co się orientuje jest to roślina jednoroczna)
oraz sposobu suszenia, mile widziane również przepisy kulinarne i wskazówki leczniczego zastosowania zioła.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Biedrzeniec anyż

Post »

Prosty w uprawie, u nas nawet czasem dziczeje, ważne by ziemia była przepuszczalna, łatwo nagrzewająca się. Jeśli wysiałaś w kwietniu to powinnaś spodziewać się owoców w sierpniu. Dojrzałe najlepiej ścinać ranem, w palącym słońcu łatwo się osypują.
Działanie wykrztuśne, delikatnie rozkurczowe, wiatropędnę, mlekopędne, pobudza apetyt. Składnik nalewek, przepyszne są również suszone figi podsypane nasionami biedrzeńca i liśćmi laurowymi, trzymane w szczelnym słoju przez kilka miesięcy.
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p
Od: 20 mar 2011, o 11:53

Post »

Zebrane owoce należy wcześniej wysuszyć czy mogę od razu zamknąć je w słoiku?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Siejecie w tym roku biedrzeniec anyż? Zastanawiam się w którym miejscu w ogródku posiać.
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Re: Biedrzeniec, anyż (Pimpinella anisum )

Post »

Czy ktoś ma doświadczenie z biedrzeńcem anyżem? Próbuję go trzeci rok zmusić do rośnięcia i za każdym razem słabo rośnie i albo wiatr go wywraca i łamie przy ziemi, albo deszcz wgniata siewki w ziemię i się już nie podnoszą – taki figiel mi właśnie w tym roku zrobiła burza:
Obrazek
Na razie siałem w pełne słońce, mieszając wcześniej ziemię trochę z wapnem ogrodowym (tani miernik pH pokazywał potem 7.5) i próbowałem dokarmiać obornikiem. I siewki i większe rośliny wyglądają u mniej jakby nie miały specjalnej woli przeżycia.
Może komuś się udaje anyż? Jaką to faktycznie potrzebuje ziemię? Jakie stanowisko? (Poza tym że z dala od ślimaków, jak próbowałem posiać w cieniu to wpierw ładnie wyszły, a potem zostały zeżarte.)
vYVYv
100p
100p

Post »

adamian pisze: 24 maja 2011, o 22:35 Prosty w uprawie, u nas nawet czasem dziczeje, ważne by ziemia była przepuszczalna, łatwo nagrzewająca się.
Eh... Łatwy w uprawie to ten biedrzeniec anyż nie jest.
Na razie zgaduję(sic!) że nie lubi: 1) wiatru, 2) pełnego słońca, 3) ślimaków.

Czy naprawdę nikt z chociaż umiarkowanym sukcesem nie trzyma anyżu w ogrodzie?
Podzielcie się wiedzą...

U mnie wybite silnym deszczem anyże w większości się nie podniosły:
Obrazek
Sporo z tych co dały radę się raz podnieść przy następnej okazji została deszczem przyklejona do ziemi i sczezła, albo została (mimo podlewania) spalona przez słońce i też już nie rośnie:
Obrazek

Dopóki nasiona z zeszłych lat chcą kiełkować, dosiałem w donicy. Donicę trzymam w miejscu mniej nasłonecznionym, bardziej osłoniętym od wiatru i dbam o podlewanie żeby się dochować chociaż nasion na próby w kolejnych latach. Kolejne "etapy":
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widać nawet tutaj im starsze, tym bardziej położone przez wiatr.

Przy okazji zrobiłem zdjęcia liści na różnych wysokościach – książkowo te od ziemi są niezłożone, okrągłe i ząbkowane, a im wyżej na łodydze tym bardziej pierzaste i węższe:
Obrazek

Teraz biedrzeniec anyż sobie zakwitł i przyciąga zapylacze w postaci… much. I z rzadka innych owadów – jakieś mikre bzygi i sporadycznie równie niewyjściowe motyle.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Co jakiś czas kwiaty, a właściwie owady na kwiatach oblatują też szukające mięsnego posiłku osy i jakieś łowikowate. Te pierwsze raczej bez sukcesów, w przeciwieństwie do tych drugich:
Obrazek
vYVYv
100p
100p

Post »

Żeby "zamknąć historię" – ale mam nadzieję że temat przy tej okazji nie umrze.

Biedrzeniec anyż robił się coraz bardziej poziomy niż pionowy. Żeby go w końcu nie złamało, dostał "paliki" z trzciny:
Obrazek

Nasiona ładnie zawiązały na części baldachów, na niektórych wcale bądź słabo. Zapylacze równo latały po wszystkim, więc to raczej decyzja rośliny. Po zawiązaniu nasiona dojrzały i roślina zamarła. Kolejne "klatki" z rozwoju nasion:
ObrazekObrazekObrazek

Rośliny trochę się rozjechały z kwitnieniem i dojrzewaniem, więc miałem naraz w donicy takie które już zamarły, takie które dojrzewają i takie które wykiełkowały z opóźnieniem i dopiero biorą się za kwitnienie:
Obrazek

Stopniowo, od trzech tygodni, zbieram te baldachy którym łodygi zupełnie wyschły. Ostatnie spóźnione w kiełkowaniu sztuki dopiero zbierają się na kwitnienie, ale nic z nich już nie będzie.
Nasion z dużym zapasem starczy na kolejne eksperymenty, o ile będę mieć siłę znów walczyć z kaprysami biedrzeńca anyżu.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Brawo za wytrwałość w doprowadzeniu go aż do zbioru nasion. ;:138
Faktycznie trudna roślina w uprawie. Nawet nie można moim zdaniem określić jednoznacznie warunków jakich wymaga do uprawy.
Tutaj jest kilka sposobów zastosowania tego ziela, ma on szerokie spektrum pożytecznego działania na organizm ludzki. Link
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawa sprawa! Spotkałem tę roślinę dziko na łące na Cyrhli. A przecież to prawie 1000 m npm. Roślinki były raczej karłowate, ale wyglądały zdrowo. Ziemia - typowa karpacka glina. Byłem w lipcu więc nie było jeszcze kwiatów ani nasion.
ArcaneNomad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2024, o 19:49

Post »

Gdy rośliny osiągną wysokość około 5 cm, można je przerzedzić, pozostawiając 15-20 cm między roślinami. Zapewni im to wystarczająco dużo miejsca do wzrostu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”