Ogórki partenokarpiczne - samopylne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sty 2013, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek w gruncie cz.2
Dzięki, za info. Na Allegro nie ma, ale w sklepach internetowych, nawet jeśli teraz nie mają nasion to będą mieli bliżej wiosny.
Ogórek Rubin F1 jest ładny, cały zielony, bardzo wczesny i bardzo plenny. Ja będę go uprawiać w tunelach,
Ogórek Rubin F1 jest ładny, cały zielony, bardzo wczesny i bardzo plenny. Ja będę go uprawiać w tunelach,
Re: Ogórek w gruncie cz.2
Donoszę,że w Carrefourze są ogórki partenokarpiczne ZuzannaF1.Nie mam pojęcia,czy są tak samo dobre jak te wyżej wymienione.Miałam je w zeszłym roku w donicy na balkonie.Trudno jest przy takiej uprawie ocenić ich plenność,ale były smaczne.
Są także nasiona pomidorów Saint Pierre. W opisie podali,że rosną do 150 cm,a więc chyba wysokie.Karłowe także są.
Są także nasiona pomidorów Saint Pierre. W opisie podali,że rosną do 150 cm,a więc chyba wysokie.Karłowe także są.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Gieniu,sprawdzałaś ,czy te Twoje ogóreczki partenokarpiczne nadają się do kiszenia na zimę ? Bo z tego co wiem,większość odmian partenokarpicznych nadaje się tylko na małosolne ,czyli do szybkiego zużycia. Może nowe odmiany można kisić na zimę,ja jednak nie zaryzykowałabym całego zapasu na zimę z partenokarpicznych
Ja,nie wiedzieć czemu,nie lubię odmian ,które wydają ciemnozielone owoce. Nie lubię i już. Niedawno,jak nie miałam jeszcze swoich,kupiłam na małosolne,takie właśnie ciemne,bo nie było innych w sklepie,a zapowiedział się gość,który uwielbia małosolne. Niestety,mimo,że robiłam jak zwykle,ogórki nie były dobre...
Luki432- piękne ogóreczki
Tara-ale piękny widok ! A rusztowanie jakie eleganckie
przejść się taką alejką wśród młodych i zdrowych ogórków,to prawie jak pod tężniami w Ciechocinku 

Ja,nie wiedzieć czemu,nie lubię odmian ,które wydają ciemnozielone owoce. Nie lubię i już. Niedawno,jak nie miałam jeszcze swoich,kupiłam na małosolne,takie właśnie ciemne,bo nie było innych w sklepie,a zapowiedział się gość,który uwielbia małosolne. Niestety,mimo,że robiłam jak zwykle,ogórki nie były dobre...

Luki432- piękne ogóreczki

Tara-ale piękny widok ! A rusztowanie jakie eleganckie

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Krynka, juz kilka lat temu, jeszcze w Polsce kisiłam takie ogórki, nic się nie działo, a ostatnio czyli w ub roku "sprawdzałam" w ten sposób, ze kisiłam je wymieszane z inna odmiana gruntowa. Np partenokarpiczna Zuzanna z Atlantisem. Jak wrzuciłam do zlewu by je wyszorować , nie rozróżniłam który jest który. Jeszcze jest dwa słoiki z ub. sezonu. Nikt nie jest w stanie rozróżnić jednego od drugiego, wyszły mi w kiszeniu wyjątkowo smaczne, twarde i chrupkie. Do tego stopnia, ze na urodzinach ,jedna z uczestniczek wyjadła cały słoik ogórków, na dodatek wypiła cala wodę ze słoika (zaznaczam, ze była trzeźwa) i poprosiła o jeden słoik do domu. Tutaj w USA wśród rodaków wiele osób tęskni za smakami z Polski. Kupne, mimo, ze z polskiego sklepu smakują jednak trochę inaczej.
Nigdy nie kisiłam ogórków kupionych w sklepie, od zawsze mam własne ze swojego ogrodu. Nie wiem dlaczego ale mam takie wrażenie (kupując jakiekolwiek warzywa w sklepie), ze kupuje kota w worku.
Nigdy nie kisiłam ogórków kupionych w sklepie, od zawsze mam własne ze swojego ogrodu. Nie wiem dlaczego ale mam takie wrażenie (kupując jakiekolwiek warzywa w sklepie), ze kupuje kota w worku.

Pozdrawiam! Gienia.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Jakie znacie i uprawialiście ogórki partenokarpiczne jasne do tunelu?. Mam od paru lat Amant i jest co prawda jaśniejszy od tych tradycyjnych ale rozsada z niego jest słaba. Słabo wschodzi jest sporo odpadów wolno rośnie. Macie jakieś doświadczenia i inne propozycje odmian?.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
Z tego co mi wiadomo, to nie powinno się uprawiać odmian partenokarpicznych, z zwykłymi. Zwykłe można mieszać i tak też robilem. 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
Blazej, raczej chodzi o to, ze partenokarpiczne nie wymagają zapylania. A pszczółki tak sobie latają po wszystkich kwiatkach i roznoszą pyłek, i podobno ogórki rosną zniekształcone . Ale nim wyrosną na całkiem krzywe to je zrywam i trafiają do słoików. Nie jestem co do tego przekonana bo powodów zniekształcania może być kilka .
Najlepszy przykład miałam gdy w jednym rządku pomieszałam partenokarpiczna Zuzanna i Atlantisem, owoce były bardzo ładne , proste, idealne wprost do słoików . I nie do odróżnienia .
Najlepszy przykład miałam gdy w jednym rządku pomieszałam partenokarpiczna Zuzanna i Atlantisem, owoce były bardzo ładne , proste, idealne wprost do słoików . I nie do odróżnienia .
Pozdrawiam! Gienia.
Ogórki w mieszkaniu
Posiałem w donicach ogórek partenokarpiczny PARTNER1. Rośliny mają już ponad 1,5 m wysokości i liczne zawiązki owoców z częściowo przekwitniętym kwiatem (który jednak nie odpada), i żadnego wzrostu owoców. Co może być przyczyną ?
Dolne liście po ataku mączlika, którego całkowicie wyeliminowałem.

https://i.postimg.cc/0yp9gm1v/IMG-0017.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Dolne liście po ataku mączlika, którego całkowicie wyeliminowałem.

https://i.postimg.cc/0yp9gm1v/IMG-0017.jpg

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Ogórki partenokarpiczne - samopylne
Zjadły pokarm i zaczynają głodować. Może na początku saletrę potasową i o tym czasie może już brakować światła.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny