Ogórki partenokarpiczne - samopylne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
bialoglowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2013, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Dzięki, za info. Na Allegro nie ma, ale w sklepach internetowych, nawet jeśli teraz nie mają nasion to będą mieli bliżej wiosny.
Ogórek Rubin F1 jest ładny, cały zielony, bardzo wczesny i bardzo plenny. Ja będę go uprawiać w tunelach,
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Donoszę,że w Carrefourze są ogórki partenokarpiczne ZuzannaF1.Nie mam pojęcia,czy są tak samo dobre jak te wyżej wymienione.Miałam je w zeszłym roku w donicy na balkonie.Trudno jest przy takiej uprawie ocenić ich plenność,ale były smaczne.
Są także nasiona pomidorów Saint Pierre. W opisie podali,że rosną do 150 cm,a więc chyba wysokie.Karłowe także są.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Post »

Gieniu,sprawdzałaś ,czy te Twoje ogóreczki partenokarpiczne nadają się do kiszenia na zimę ? Bo z tego co wiem,większość odmian partenokarpicznych nadaje się tylko na małosolne ,czyli do szybkiego zużycia. Może nowe odmiany można kisić na zimę,ja jednak nie zaryzykowałabym całego zapasu na zimę z partenokarpicznych ;:185

Ja,nie wiedzieć czemu,nie lubię odmian ,które wydają ciemnozielone owoce. Nie lubię i już. Niedawno,jak nie miałam jeszcze swoich,kupiłam na małosolne,takie właśnie ciemne,bo nie było innych w sklepie,a zapowiedział się gość,który uwielbia małosolne. Niestety,mimo,że robiłam jak zwykle,ogórki nie były dobre... ;:185 ;:185

Luki432- piękne ogóreczki ;:215

Tara-ale piękny widok ! A rusztowanie jakie eleganckie ;:215 przejść się taką alejką wśród młodych i zdrowych ogórków,to prawie jak pod tężniami w Ciechocinku :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Post »

Krynka, juz kilka lat temu, jeszcze w Polsce kisiłam takie ogórki, nic się nie działo, a ostatnio czyli w ub roku "sprawdzałam" w ten sposób, ze kisiłam je wymieszane z inna odmiana gruntowa. Np partenokarpiczna Zuzanna z Atlantisem. Jak wrzuciłam do zlewu by je wyszorować , nie rozróżniłam który jest który. Jeszcze jest dwa słoiki z ub. sezonu. Nikt nie jest w stanie rozróżnić jednego od drugiego, wyszły mi w kiszeniu wyjątkowo smaczne, twarde i chrupkie. Do tego stopnia, ze na urodzinach ,jedna z uczestniczek wyjadła cały słoik ogórków, na dodatek wypiła cala wodę ze słoika (zaznaczam, ze była trzeźwa) i poprosiła o jeden słoik do domu. Tutaj w USA wśród rodaków wiele osób tęskni za smakami z Polski. Kupne, mimo, ze z polskiego sklepu smakują jednak trochę inaczej.
Nigdy nie kisiłam ogórków kupionych w sklepie, od zawsze mam własne ze swojego ogrodu. Nie wiem dlaczego ale mam takie wrażenie (kupując jakiekolwiek warzywa w sklepie), ze kupuje kota w worku. :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
rafalpl85
100p
100p
Od: 12 paź 2020, o 20:50

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Jakie znacie i uprawialiście ogórki partenokarpiczne jasne do tunelu?. Mam od paru lat Amant i jest co prawda jaśniejszy od tych tradycyjnych ale rozsada z niego jest słaba. Słabo wschodzi jest sporo odpadów wolno rośnie. Macie jakieś doświadczenia i inne propozycje odmian?.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6

Post »

Moje Atlantis i Allianz oraz Solon
Obrazek

Obrazek
Nie wiem już który jest który. Był taki plon, że przerabiałam jak leci. Kiszone pyszne, chrupiące i twarde. Takie lubimy. Ja polecam. To jest zbiór z jednego rządka.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Z tego co mi wiadomo, to nie powinno się uprawiać odmian partenokarpicznych, z zwykłymi. Zwykłe można mieszać i tak też robilem. :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Blazej, raczej chodzi o to, ze partenokarpiczne nie wymagają zapylania. A pszczółki tak sobie latają po wszystkich kwiatkach i roznoszą pyłek, i podobno ogórki rosną zniekształcone . Ale nim wyrosną na całkiem krzywe to je zrywam i trafiają do słoików. Nie jestem co do tego przekonana bo powodów zniekształcania może być kilka .
Najlepszy przykład miałam gdy w jednym rządku pomieszałam partenokarpiczna Zuzanna i Atlantisem, owoce były bardzo ładne , proste, idealne wprost do słoików . I nie do odróżnienia .
Pozdrawiam! Gienia.
makar42
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 sie 2009, o 08:01

Ogórki w mieszkaniu

Post »

Posiałem w donicach ogórek partenokarpiczny PARTNER1. Rośliny mają już ponad 1,5 m wysokości i liczne zawiązki owoców z częściowo przekwitniętym kwiatem (który jednak nie odpada), i żadnego wzrostu owoców. Co może być przyczyną ?
Dolne liście po ataku mączlika, którego całkowicie wyeliminowałem.
Obrazek

https://i.postimg.cc/0yp9gm1v/IMG-0017.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Ogórki partenokarpiczne - samopylne

Post »

Zjadły pokarm i zaczynają głodować. Może na początku saletrę potasową i o tym czasie może już brakować światła.
Sonka1
50p
50p
Od: 19 lis 2023, o 12:55

Re: Ogórki partenokarpiczne - samopylne

Post »

Ostatnia sesja fotograficzna ogórków w tym roku. Ogórek SV3506CV. Po jednej z chłodniejszych nocy miał przywiędnięte liście, pomimo tego jeszcze kwitnie i narastają ogórki. Jak na tą porę to sprawdza się znakomicie. Pozdrawiam.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”