Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Jolu tak, sukces okupiony jest ciężką pracą ale też wyeksploatowaniem organizmu i psychiki. Dlatego mam prawo mówić, że czuję się staro i wspominać wszystkie sukcesy i osiągnięcia. Ale nawet jakbym chciał - nie mogę osiąść na laurach, bo firma wymaga ciągłego rozwoju i dynamiki, bo praca w szkolnictwie i usługach (florystyka) wymaga dobrej prezencji, obowiązki rodzinne wymagają brania wielu spraw w swoje ręce, podejmowania decyzji i bycia odpowiedzialnym.
Ale wróćmy do dalii.
Niektóre odmiany mam od bardzo dawna i mógłbym rzec - opatrzyły się. Ale czasem staram się na nie spojrzeć świeżym okiem i zachwycić, bo pięknie pozują przed aparatem np:
'Nutley Sunrise'
Obrazek

'Penhill Autumn Shade'
Obrazek

Soniu, dziękuję. Ogród ucierpiał owszem ale roślin nie straciłem. Te dalie, które przeżyły najpierw suszę a potem podtopienie, mogą teraz rozbłysnąć jak gwiazdy. Wzrastały w trudnych warunkach, potem opiły się wody (i żyznych mułów, jakie naniosła Syrynka), a teraz w słońcu i cieple rosną i kwitną błyskawicznie!
Ta dalia była chorowita, słabowita więc zapomniałem, jaka jest piękna! Dziś wręcz sprawdzałem w katalogu, czy to nie pomyłka!
'Alauna Grizzly'
Obrazek

Ubiegłoroczna nowość i mój zachwyt. W tym roku nadal czaruje:
'AC Pillow'
Obrazek

Loki tak, modliszka pięknie pozuje. Nie mam cierpliwości do szybko fruwających czy pełzających stworzeń, by im zrobić ładną fotkę. Z kwiatami to co innego - ładnie pozują 8-)
A w ogrodzie oprócz dalii zrobiło się bardzo astrowo. Wszak wrzesień to najlepszy miesiąc na astry:
Obrazek

Moje transporterki z kwiatami ciętymi też zrobiły się astrowo-daliowo-trawowe :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Wyjątkowo uroczy ten wrześniowy transporterek :)

Trochę Ci zazdroszczę pracy nauczyciela. Możesz dzielić się wiedzą i doświadczeniem z ludźmi :)
Też bym tak chciała trochę... :) :wink:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Ja Ciebie nieustająco podziwiam ,że godzisz to wszystko i jeszcze sukcesy odnosisz ;:196
Ciągniesz kilka zajęć na raz ;:108 ;:180
I jeszcze Rodzina.....
My się też nie obijamy ;:108 Z. pracoholik książkowy /w końcu padnie/
Ta odpowiedzialność najbardziej chyba /mi osobiście/ ciąży na psychice.Rodzice
Ajjj lepiej o kwiatkach ,astry cudne w kontenerku :D
Cieszę się ,że georginie wyszły na podtopieniu in plus ;:215
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, zobaczymy, jak będzie zachowywał się rdest. Do tej pory żaden z bylinowych rdestów się nie rozsiewał. Ale fajnie, by było gdyby chciał się rozrastać, bo mógłbym wtedy przeznaczyć kwiaty na cięcie.
Panikowanie zupełnie nie pasuje do mnie. Dalie mam nadzieję, że nie pogniją a jutro pokopię grządki te najbliżej rzeczki. Tam rosną dalie najpóźniej sadzone i teraz tam są najbardziej spektakularne kwitnienia.
Jedną z wyjątkowych odmian, która dopiero teraz zakwitła jest 'Break Out'. Konkurowała by z powodzeniem z 'Cafe au Lait' ale kwitnie na bardzo krótkich łodygach i kwiaty są wtulone w liście:
Obrazek

'Hapet Cherry Ice'; tak jak nazwa wskazuje - powinna mieć białe końce. Jeszcze nigdy nie miała ale i tak ładnie zakwitła:
Obrazek

Andrzeju, o kamieniołomie w Hlucinie czy po polsku - w Hulczynie nie słyszałem. Trzeba się zainteresować, skoro tam jeździmy. O fotoradarach też nie słyszeliśmy ale jechaliśmy grzecznie i nie za wiele po mieście.
Werbeny od Ciebie już wydały drugie pokolenie w tym roku:
Obrazek

Miałem przyjemność zrobić kolejną kompozycję do kościoła:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Kompozycja do kościoła piękna /,jak zwykle/ . Parafianie Cię za pewne błogosławią ;:333
Zazdroszczę takiego podejścia ,sama za bardzo się wszystkim przejmuję. :oops:
''Break Out'' bardzo ładna :D
Już się kurczę na myśl o przymrozku /Any pisze ,że było tylko 8 stopni w nocy/ :shock:
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato dziękuję. Najbardziej w mojej pracy w szkole cenię sobie to, że uczę ludzi dorosłych. Gdy poszedłem do szkolnictwa zaraz po studiach - wytrzymałem 2 lata. Teraz nie dość, że zajmuję się wyłącznie uczeniem i sprawami merytorycznymi, to jeszcze bazuję na własnych doświadczeniach zawodowych i pasji do florystyki, ogrodnictwa i dziedzin pokrewnych.
Transporterki wrześniowe to bogactwo kolorów, gatunków i odmian. Do tego stopnia lubię wrzesień, że jakby było to możliwe, chciałbym, żeby trwał przez 5 miesięcy (od czerwca do października włącznie) :lol:
We wrześniu następuje szczyt kwitnienia dwóch moich kolekcji - dalii i astrów. Jest więc magicznie!:
'Magic Moment'
Obrazek

'Aurora'
Obrazek

Agnieszko dziękuję. Zaprzestałem już kolekcjonowania astrów, pomimo to we wrześniu, jak kwitną w takiej masie i różnorodności - jestem nimi na powrót oczarowany! A daliom ten zastrzyk wody powinien pomóc jeszcze ładnie kwitnąć aż do przymrozków oraz przybrać na masie, jeśli chodzi o bulwy. Jest ciepło więc rosną i kwitną w przyspieszonym tempie.
Tegoroczna nowość
'Dorothy Rose'
Obrazek

Tegoroczna pomyłka - piękna pomyłka :lol:
'Evelyn Rumboldt'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
To pięknie ,kocham i jedne i drugie /kwiaty :D
Mam nadzieję ,że obejdzie się bez przymrozku na razie i nacieszymy się daliami :D
Zainteresowałeś mnie tymi wykładami i zastanawiam się ,gdzie w okolicy macie taką uczelnię /miejsce.
Ze szkołą / dzieci ,miałam też epizod i wcale się Tobie nie dziwię ,że odpuściłeś. :shock:
To prawda ,że wrzesień jest obfity ,nagradza nas za ciężką pracę ;:224
Moje linki
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Florianie, melduję się po wakacyjnych wojażach. Cieszę się, że z powódź nie zniszczyła Twojej kolekcji, a nawet dokarmiła dalie. Twoje kompozycje florystyczne są rewelacyjne. Nawiasem mówiąc sama kiedyś robiłam uprawnienia florystki, zaraz po maturze. Ani dnia nie przepracowałam i do dziś się zastanawiam po co do egzaminu zakuwałam taką ilość cyferek. :;230
Cafe au Lait zachwyciła mnie w zeszłym roku, ale ciągle nie umiałam sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego na jednych zdjęciach jest lekko różowa, a na innych nie. Odpowiedziałeś na moje rozterki. Ciekawe, swoją drogą, z czego to wynika, że niektóre są różowawe. Kupiłam dwie bulwy. Pięknie wyrosły, zieloniutkie jak należy, ale żadna nie zakwitła. :cry: A tak czekałam!

Ale co Wy z tymi dziećmi? :wink: W czasie studiów i chwilę po pracowałam w szkole i to była rewelacja! :heja
Co prawda nie wiem czy dzisiaj miałabym dość siły, ale trzeba przyznać, że była to praca twórcza i zmuszająca do kreatywnego myślenia, a takie podobno odmładzają, więc kto wie?...
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Florianie, muszę pochwalić, że Twoje dalie mają niesamowite powodzenie i oczarowują wszystkich, którzy wchodzą do mojego gabinetu. :D Mam je zawsze w wazonie, od momentu kwitnienia. Każdy kto wchodzi to wzdycha z zachwytem, a nawet robią zdjęcia i nie dowierzają, że jest ich tyle pięknych odmian. A ja opowiadam, że znam takiego Pana który ma takie cuda i co roku dzięki Niemu powiększa się też i moja kolekcja.
Pozdrawiam i już oczekuję na kolejną ofertę.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dziękuję. Parafianie nie mają pojęcia, kto robi kompozycje. Nikt się na szczęście nie dopytuje, pastor też nie rozgłasza (zresztą nawet nie wnika, kto robi kompozycje, grunt że są :D ) więc jestem taka "niewidzialna ręka" jak to kiedyś się nazywało. I tak od czterech lat :lol:
A teraz szczęśliwe powroty czyli dalie, które kiedyś były w mojej kolekcji ale wypadły i wracają po latach.
'Johana Preinsdorfer', była u mnie tylko przez jeden sezon i nawet nie osiągnęła takich rozmiarów jak teraz. Czaruje!
Obrazek

'Aprila Pilleni', szybko się pochorowała kiedyś i musiałem ją wyrzucić. Teraz mam nadzieję, że zostanie na dłużej bo białych balek nigdy dość:
Obrazek

Agnieszko,od razu odpowiedź druga, bo jestem ciągle do tyłu o jedną odpowiedź :lol:
Co do przymrozku, w październiku przymrozki nie dziwią i mam od lat takie myślenie - każdy kolejny dzień z daliami w październiku to bonus. Z drugiej strony, niedobrze, jak przymrozki są zbyt późno czyli dopiero w listopadzie, bo wtedy wykopki kończę 10 grudnia :twisted:
Takie szkoły (policealne, zaoczne) i kierunki są w każdym większym mieście więc moja nie jest niczym nadzwyczajnym. Mówiąc i myśląc o edukacji, przeciętnie rysuje nam się obraz budynku szkolnego oraz dzieci i młodzież chodzących od poniedziałku do piątku do tejże szkoły. Zapominamy, że bardzo dużo dorosłych a nawet osób starszych też się uczy. Obecnie uczenie dorosłych przynosi mi więcej satysfakcji i radości niż kiedyś dzieci.
A skoro lubisz też astry - to teraz one, bo kwitną teraz najpiękniej!
A wśród nich ten, który najbardziej zachwyca florystów! Czy jeszcze bezimienny? Muszę zapytać Pawła lub skłonić go do nazwania tej pięknej śnieżynki!
Obrazek

Aster 'Kylie'; moje coroczne skojarzenie jak zakwita - różowa chmura!
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Ciekawe co piszesz ,pastor :?: Brzmi zagadkowo. ;:oj
Dalie pozbawione pigmentu cudne i zjawiskowe :!:
Aster pełny od Pawła /piertom jeszcze u mnie nie kwitnie .
Piękny :!: Chyba coś ze śniegiem w nazwie /ale odkrywcze ;:306 /
Zarośla astrowe wyjątkowe ;:63
Hehe to wykopki ,jak u nas. Nie raz z pod śniegu wykopywałam co później miało fatalny wpływ na wygląd karp :shock:
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne te białe kwiaty, a dalia z lekko postrzępionymi płatkami na końcach wręcz zjawiskowa :)
W sam raz na dekoracje ślubne i na chrzciny. Już widzę te kompozycje oczami wyobraźni, Florianie :D
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Moniko jak piszesz - po wakacjach! Zatęskniłem za moimi wakacjami, które dopiero w grudniu ;:3
Za dziećmi nie przepadam i te wszystkie sprawy pedagogiczno-wychowawcze, którymi musiałem się zajmować w podstawówce, irytowały mnie, odciągając od meritum czyli przedmiotu, jakiego aktualnie uczyłem.
Dalia 'Cafe au Lait' może przybierać różną intensywność różu lub beżu, bo zapewne odmiany, z których powstała, takie kolory posiadały. U dalii zmienność jest cechą normalną i to nie dziwi. Czasami intensywność wybarwienia wynika z warunków uprawy, gleby, nawożenia. Mój znajomy z Czech podlewa pokrzywami (chyba gnojówką), by uzyskać bardziej intensywne wybarwienie u dalii różowych:
'Fandango'
Obrazek

'Elsie Huston'
Obrazek

Małgosiu, bardzo mi miło, że moje dalie ozdabiają Twój gabinet i przyciągają wzrok. Są piękne i ja prace przy daliach zostawiam sobie zawsze na deser, by pracując mieć przyjemność obcowania z nimi. Za miesiąc zaczną się wykopki i nie będzie już tak przyjemnie ale też staram się mieć z tego przyjemność podziwiając, jak przyrosły karpy. Iz tych przyrostów rodzi się oferta, które dalie do niej trafią. A to już w grudniu ;:65
Do oferty na pewno trafi 'Anna Donatz', bo co roku pięknie przyrasta a teraz coraz piękniej kwitnie:
Obrazek

'Linzer Klangwolke' ma bogatą historię u mnie. Dostałem ją 13 lat temu od wspaniałej forumowiczki Christinkrysi jako bezimienną. Pierwszy raz ją rozmnażałem, co ją odmłodziło i dalej będzie czarować swoim żarówiastym kolorem:
Obrazek

A skoro wspomniałem Krysię, to przejdę do drugiej wrześniowej gwiazdy - astra; odmiana 'Kristina'
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Biała piękność astrowa przepiękna, ;:oj jest niska?

'Johanna Preinstorfer' urocza, niech się zadomowi i co roku cieszy Cię kwitnieniem. Podobna trochę do 'Tsuki Yori No Shisha', którą kochałam, ale oddałam w dobre ręce.
Florianie dobrego tygodnia, bez przymrozków. ;:3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Zazdroszczę różowej żarówy ,tym bardziej ,że moja jedyna małe ma szanse rozwinąć pąki przed mrozem ,który będzie zaraz ;:oj
Astry urocze :D
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”