Jestem zaskoczony smakiem i aromatem odmiany Ananas Berżenicki. Do tej pory nie jadłem tak smacznej odmiany. W tym roku pierwszy raz zaowocował, zdecydowanie mogę polecić każdemu. Nie prowadzimy wymiany ani sprzedaży na forum/Adm.
Tak aczkolwiek papierówka ma swój czas i swój aromat ale ananas naprawdę jest pyszny. Z czasem się dowiem jak smakują inne odmiany bo sporo doszczepiłem w ostatnich trzech latach. Ale jak szczepiłem to tylko stare odmiany także będę się mógł wypowiadać w temacie. Zrazy brałem z bolestraszyc i z ogrodu PAN w Powsinie to miejsca na pomyłkę raczej nie będzie.
Farmer1111, tak jak zauważył weglowy mocowania drzewek do palików do poprawy, używamy do ich mocowania wężyka sadowniczego. Gdy go nie posiadamy możemy użyć troków z materiału, pończoch, ja używam z bandaża elastycznego pociętego na odpowiednią długość i rozciętego, rozerwanego wzdłuż na cztery kawałki. Wiązanie wykonujemy na tzw. ósemkę. Zerwij kwiaty na drzewku, w tej chwili mamy do czynienia z dużą presją zarazy ogniowej w sadach, gdzie drzewka kwitną po raz drugi i zostają porażone przez kwiaty tą bakterią co jest ewenementem o tej porze roku.
Witam. Mam prośbę o próbę określenia odmiany. Niestety nie mam zdjęcia drzewa bo to jabłko od sąsiadki ale z tego co wiem drzewo zaczęło owocować późno jakoś minimum po 10 latach rośnie na glebie szóstej klasy. Ma tendencję do owocowania przemiennego. To większe jabłko ze zdjęcia ważyło około 240 g. Smak kwaskowy, miąższ zwarty ale też i słodki twardy.