Plumeria - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Anuka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sty 2023, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria - choroby i szkodniki

Post »

Temp. przy oknie 20/22 st w slonecznym dniu wiadomo ze jest wyzsza. Roslina stoi nad kaloryferem, ktory nigdy nie byl używany, ze wzgl na brak potrzeby włączania kaloryfera. Na kaloryferze wisi pojemnik z wodą.
Podlewam jednorazowo iloscia 100/ 150 ml wody, jezeli ziemia jest juz przeschnieta na 4 cm.
Lisciem nie potrzasne ponieważ, tj wspominalam rosliny stracily wszystkie liscie i teraz po czasie probuje puszczac nowe, ale pędy zamieraja. Na mlodych pedach nic nie widac, jedynie znaczaca informacja wskazujaca uważam na szkodniki powinno byc to ze sa oblepione/posklejane, o czym tez juz pisalam i zamieszczalam zdjecie. Oblepione pedy wskazują na zle warunki uprawy? A widzę ze caly czas szukamy przyczyny tutaj. :)

A o wciornastkach napisałeś sam:
24 sty 2023, o 04:34
Czarne kropki to odchody szkodników, najprawdopodobniej wciornastków.
Poszukaj ruszających się czarnych albo ewentualnie białych przecinków.

Rosliny przywiozlam w lutym, wiec rowniez staly w domu w tych samych warunkach co teraz i byly zdrowe swietnie sie rozwilaly, mialy bardzo duży przyrost. Dopiero latem jak urosly, rozwinely sie cos je dopadlo. Problem zaczal sie latem po 2 mies od wystawienia na zewnatrz. Do domu na zime wstawilam rosliny juz z brazowiejacymi, zolknacymi liscmi. W rozkwicie z tego co pamietam, mogly pojawic sie na nich czarne podluzne robaczki. Wiec drogą dedukcji wszystko wskazuje mi na jakies szkodniki, ktore moga byc teraz ze wzgledu na brak rozwinietych lisci ukryte w podłożu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szkodniki albo są albo ich nie ma.
Jeśli napisałaś o czarnym kropkach i jak napisałaś że mogły być czarne przecinki, to mogłoby to wskazywać na wciornastki. Ale po takim czasie to ich populacja mogła by się bardzo rozwinąć i rozprzestrzenić się na większość innych roślin, nie tylko na te Plumerie.
Dlatego, skoro ich dzisiaj nie widzisz to ciężko mi potwierdzić, że kondycja tych roślin jest od nich. Jeśli nie możesz zrobić testu białej kartki to weź szkło powiększające, może przez nie coś dojrzysz.
Ale jak już tak bardzo chcesz, to zrób oprysk Mospilanem.
Oprócz tego zajrzał bym dodatkowo do korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Anuka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sty 2023, o 23:36

Post »

Dobrze, dziękuję sprawdzę to.
Pepe93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2023, o 22:45

Post »

Witajcie. Załozyłem specjalnie tutaj konto żeby prosić Was o poradę. Otóż zakupiłem plumerię aby w cieplejsze dni zdobiła balkon. Przesadziłem do większej doniczki do ziemii kwiatowej wymieszanej z piaskiem (tak radzili w sklepie) i czekam na odpowiedni moment aż ją wystawie. Problem w tym, że liście zaczęły się dziwnie zachowywać, zaczynają się rozjaśniać. Nie wiem czy jest to jakaś choroba czy "szok" po transporcie ale może Wy mi pomożecie rozszyfrować tą zagadkę. Sprawdzałem roślinę względem przędziorków ale nie ma po nich śladu.
Stoi przy oknie z dużą ilością rozproszonego światła, z dala od grzejnika i spryskuje ją rano i wieczorem miękką wodą... Co to może być?
Podlewam dopiero w momencie jak ziemia lekko przesunie.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roślin się nie spryskuje często wodą, bo niby co by miało dać moczenie liści? W najlepszym wypadku pozostaną brzydkie plamy od twardej wody, a w gorszym może wejść infekcja grzybowa. Jako, że Plumeria to roślina tropikalna preferuje podwyższoną wilgotność powietrza, więc tutaj bardziej wskazany nawilżacz.

Jeśli chodzi o światło, to Plumeria jest rośliną słońcolubną, więc powinna trafić na parapet.

Pokaż podłoże jak wygląda. Musi być dobrze przepuszczalne, piasek tutaj nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lepszy jest rozluźniacz o grubszej frakcji, czyli perlit albo żwirek. Piasek w zbyt dużej ilości może powodować zastoiny wodne.
Czy bryła korzeniowa była mocno przerośnięta? O ile większą dałeś doniczkę od niej? Doniczkę wsadziłeś do osłonki? Kiedy dokładnie przesadziłeś?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ika1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2024, o 14:12

Plumeria-szkodniki

Post »

Witam wszystkich, w dniu dzisiejszym zauważyłam coś nie pikojącego na mojej plumerii. Bardzo proszę o identyfikację, może ktoś spotkał się z tym szkodnikiem.

https://i.postimg.cc/6Q7Qcqzq/20240814-134139.jpg
https://i.postimg.cc/CKf62n7j/20240814-134143.jpg

viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Plumeria-szkodniki

Post »

Wygląda na przędziorki. Daj wpierw pod solidny prysznic, a jak obeschnie oprysk Magusem. Powtórz po tygodniu czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
rooobal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2024, o 08:57

Post »

Hej,

Przejrzałem cały wątek dotyczący plumerii. Szukałem też trochę w internecie i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Otóż... mam plumerię z nasiona. Sadzona na wiosnę. Do teraz rośnie całkiem dobrze.
Jakiś czas temu (ok. 1-2 tyg) zauważyłem na jej liściach jasnozielone plamki/przebarwienia.
Nie zauważyłem żadnych szkodników ani też pajęczyn, ale przemyłem wszystkie liście. Później powtórzyłem to 4 dni później (ten uszkodzony nowy listek to efekt przemywania, po prostu lekko go naruszyłem i troszkę pękł). Ten proces powstawania nowych plamek niby się zatrzymał.
Do tej pory była od strony południowo-wschodniej. Nie była przelewana ani też wysuszona. Doniczka przepuszczająca od spodu + trochę keramzytu.
No więc pytanie. Co może być tego powodem i czy da się to cofnąć?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czym nawozisz i jak często?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
rooobal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Używam czegoś takiego:
https://www.compo.pl/produkty/nawozy/Do ... nomorskich

Raz na ok. 3 tyg dodaję dosłownie pół łyżeczki tego czegoś do 0.5l wody.
Ogólnie podlewam w zależności od nasłonecznienia i temperatury. Nie częściej niż 3 dni. Jak nie ma słońca to ok. tydzień.
Ella_Govinda
50p
50p
Od: 11 sie 2016, o 20:01

Post »

moja w tym roku po raz pierwszy zakwitła, jest przepiękna! :tan

Obrazek
rooobal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Po ostatnich zabiegach zaczęła wypuszczać już zdrowe liście.

https://i.postimg.cc/LXWW92nZ/20241013-085620.jpg

:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”