Jestem zadowolony z maliny Summer Chef. Bardzo ją zachwalają na niemieckich forach i słusznie. Bardzo słodka i plenna.
Pozytywnie zaskoczyła mnie również malina "Malling Seedling". Kupowałem ją z myślą, że jest to stara odmiana, a teraz doczytałem, że jest to "nowa, kolczasta odmiana maliny, wyselekcjonowana w Anglii".
Witam,co ile lat trzeba wymieniać malinę Polana?moja ma 10lat i wyjątkowo w tym roku są niskie łodygi i małe owoce..nie wiem czy przez suszę czy ze starości..
W sezonie obfitującym w deszcze dwudziestoletnie dają większy plon od kilkuletnich w roku podobnym do obecnego.
Polana jest najłatwiejszą odmianą do uprawy. Poza podlewaniem należy na bieżąco od owocującej rośliny odcinać osłabiające ją odrosty.
Mam pytanie odnośnie maliny wczesnej. Czytałem poprzednie tematy sprzed kilku lat i tam pisze, że nie ma takiej odmiany. Ale czy ktoś kupowal w ostatnich latach maliny pod taką nazwą? Zastanawiam się co sprzedają jaką odmianę maliny. Czyżby pod maliną wczesną kryły się po prostu wszystkie nazwy tych odmian, ktore wcześniej owocują?
Hej jedno z nietypowych pytań chce zakończyć uprawę malin na działce jak najlepiej pozbyć się starych i młodych pędów żeby mi na drugim rok nic nie wybiło. Posiadam maliny letnie
Widły amerykańskie w garść i wykopywać karpy i wybierać możliwie najwięcej korzonków. Z tak przekopanego zagonu jeśli będzie coś wyrastać łatwo można wyciągnąć albo ściąć. Wbrew pozorom to nie jest aż tak ciężka robota. Maliny nie korzenia się aż tak głęboko, raczej szeroko.
Swego czasu likwidowałam około 6 m2 malin letnich i nie było to jakieś heroiczne wyzwanie. Naprawdę lepiej tak zlikwidować niż lać randapem, przecież tam masz zamiar coś uprawiać.