Hortensja w formie drzewiastej.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensja w formie drzewiastej.

Post »

Ładna :)
Obcięłabym wiosną wszystkie trzy gałązki nad pierwszym lub drugim oczkiem (wszystkie równo, dadzą ładne kolejne piętro). Moim zdaniem nie ma co zostawiać więcej, tyle jej spokojnie wystarczy. Najprawdopodobniej odbije po dwa nowe pędy z każdej gałązki (ma liście parami, z tego co widzę), może też puścić jakiś pęd z tej części dolnej. Cięcie najlepie przeprowadzić wczesną wiosną, zanim zacznie puszczać nowe pędy. Jeśli wypuści też z "nóżki", tak jak teraz puściła jeden malutki pęd na samym dole, to możesz albo jej na to pozwolić, albo niechciane pędy usunąć. Osobiście wolałabym zostawić "nóżkę" bez bocznych pędów i zostawiałabym tylko pędy powyżej pierwszego rozgałęzienia, ale to tylko i wyłącznie kwestia estetyki i co się Tobie podoba.
W kolejnych latach grubsze pędy tniesz nad 1-3 oczkiem a cienkie wycinasz w całości. Z moich obserwacji wynika, że jak się zostawi kilka oczek, to najchętniej odbijają te górne, czyli tniesz na takiej wysokości, na jakiej chcesz żeby pojawiły się nowe pędy. Cienkie pędy nie utrzymują ciężaru kwiatów, a ponadto dają małe i mniej atrakcyjne kwiatostany, dlatego wycina się je w całości. Kiedy hortensja się mocniej rozgałęzi, warto przyjrzeć się jej nieco uważniej i wyciąć krzyżujące się pędy, tak aby nieco prześwietlić krzak i zostawić te najlepiej rokujące.
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Liczę, że może w następnym sezonie wypuści jakiś pęd z ziemi. Jest szansa? Nie mam doświadczenia, z tym , jak dalej zachowuje się młoda, ukorzeniana sadzonka. Do tej pory kupowałam w szkółce, a teraz próbuję ukorzeniać różne rośliny, co daje ogromną satysfakcję :D
Wiem, że to może niewłaściwy wątek, ale zapytam jeszcze o dobry nawóz. Słyszałam o kristalonie, zakupiłam żółty i zielony, ale jakoś boję się stosować, aby nie przedobrzyć. Łatwiej podsypać dwa razy w sezonie długodziałającym, a ten jest w proszku do podlewania i nie bardzo wiem, kiedy, co jaki czas. Jak ktoś z Państwa stosuje, będę wdzięczna za podpowiedzi.
Teraz już raczej za późno na nawozy, ale wiedza przyda się na następny rok :D
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na "pęd z ziemi" nie ma szansy w przypadku hortensjo bukietowych. To znaczy, może odbić z miejsca pod powierzchnią, i wtedy w pewnym sensie będzie to pęd wychodzący z ziemi, ale nie nowe kłącze. Hortensje bukietowe nie mają kłaczy, więc to nie będzie tak, że ta sadzonka rozrośnie się do większej kępy. Pędy z ziemi, czyli podziemne kłącza wypuszczają hortensje ogrodowe i krzewiaste (najbardziej popularna przedstawicielka krzewiastych to Annabelle).
Co do nawozu, to niestety nie pomogę, bo nie znam Krystalonu ani innych specjalnie dobrze. Poprawne nawożenie wymaga zbadania gleby przed nawożenie, w celu ustalenia czym i w jakiej ilości nawozić. Najłatwiej nawozić nawozami organicznymi, typu kompost, gnojówką czy nawozy z odchodów zwierząt. Są niskoskoncentrowane (lub trzeba rozcieńczyć) i dodatkowo polepszają strukturę gleby. Skoro już kupiłaś i boisz się przedobrzyć, to po prostu stosuj połowę dawki zalecanej przez producenta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”