Figa na działce, w donicy cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
plinius
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2018, o 02:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Figa na działce, w donicy cz.2

Post »

kuneg
Przepraszam, że z takim opóźnieniem odpowiadam, nie miałem dobrych zdjęć do porównania, a potem zawsze coś innego było do zrobienia. Tak czy owak zrobiłem zdjęcia, ale zauważyłem już wcześniej bo przyjrzałem się tegorocznym owocom, że to może być kwestia zmienności zależnej od warunków środowiskowych. Zeszłoroczne owoce miała bardziej spłaszczone niż Twoje i taki obraz pozostał mi w głowie. Tegoroczne już są bardziej podobne. Na zdjęciach jest trochę owoców na różnych etapach rozwoju

https://i.postimg.cc/pL9QqMzG/DSC-6008b.jpg

https://i.postimg.cc/Vk3qhZFY/DSC-6020b.jpg

https://i.postimg.cc/Jn8brygv/DSC-6046b.jpg

§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600

kris86k
Mam jedno "Brown Turkey" z Allegro, od sprzedawcy, który działa też na OLX. I wydaje mi się, że to moje to jakaś pomyłka, nie wiem co to jest i późno zawiązuje owoce, ustrzykiwanie tak jak u Ciebie działa słabo, w tym roku coś tam zawiązał, po tym zabiegu, ale jest tego mało. Nie wiem czy to od tego samego sprzedawcy. W zeszłym roku jakieś owoce dojrzały w październiku, ale było już zimno i smak był słaby. Po samym kształcie liści trudno coś wiążącego powiedzieć, szczególnie w grupie odmian, gdzie ten kształt nie jest jakiś specyficzny czy szczególny. Może to być dodatkowy element identyfikacji gdy znamy też owoce tej odmiany.

Jako ciekawostkę powiem, że odmiana Brown Turkey ma masę synonimów i odmian pokrewnych, które zaliczane są do grupy Brown Turkey. Także pod kolejnymi nazwami, chcąc kupić wreszcie coś innego można trafiać na kolejne Brown Turkey, np. odmiany Francesca i Morena to też odmiany do tej grupy zaliczane

Nie piszemy postu za postem. Połączyłam je/Karo
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kris86k to jest figa peretta rosnąca ok. 8 rok w gruncie, nie jest szczepiona. Dojrzewają następne owoce main crop.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Moja Magdalenka :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato ona rośnie w doniczce? Moja peretta rosnąca 8-9 lat w gruncie szaleje z dojrzewaniem owoców main crop. Wszystko dzięki sprzyjającej pogodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, w 20-to litrowej donicy na balkonie. Ma czwarty rok życia od ukorzenienia patyka. :)
A co?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałem że rośnie w gruncie. Ja już dawno przeszedłem z uprawy doniczkowej na gruntową.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Egzemplarz gruntowy wymarzł mi do gleby. Odbijał spod ziemi, a za plecami, od północnej strony ma ścianę tunelu. Bez okrycia ani rusz na razie.
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja póki co n ie mogę się doczekać na owoce z Rounde de Bordeaux. Rośnie u mnie co prawda dopiero drugi rok, ale jest już na tyle duża, że brak owoców w tym roku trochę mnie zasmucił. Zobaczymy, co będzie w przyszłym. Trochę tez zawiodła mnie w tym roku gruntowa Peretta niewielką ilością main crop. Doniczkowa za to obrodziła mocno (jak na doniczkową) - ok. 12 szt. Większość już zjedzona. Pozostałe gruntowe różnie: Brown Turkey - znów przesadziła z ilością owoców, francuesca - niewiele, ale jeszcze jest młoda, morena - zero, ale na razie młodziutka.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po oberwaniu liści owoce bardzo szybko dojrzewają.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Nasze starsze figi zostały ogryzione w zimie przez gryzonie, ledwie ożyły i z dużym opóźnieniem wystartowały. Równocześnie nie zadbaliśmy wiosną o przyśpieszenie wegetacji na grządce z młodszymi figami, bo nie przykryliśmy włókniną po odkryciu po zimie.
W efekcie mieliśmy symboliczne breby na młodszej Morenie i brak na starszej/obgryzionej.
Natomiast main crop jest obfity na obu Morenach, ale nie wiadomo czy dojrzeje mimo uszczykiwania pędów i niedawnego oberwania liści.
tomekb1 pisze: 16 wrz 2024, o 12:38 Ja póki co nie mogę się doczekać na owoce z Rounde de Bordeaux. …
Młode sadzonki od Ciebie Tomku zawiązały jesienne owoce, zarówno Peretta (kilkanaście) jak i Ronde de Bordeaux (kilka), ale są spóźnione. :D :)

Figi posadzone wiosną 2024 roku 2,5 m od południowej ściany domu.

Ronde de Bordeaux:
Obrazek
Obrazek

Peretta:
Obrazek
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

To fajnie.
Tym bardziej się cieszę, że z kształtu owoców RdB widzę, że raczej jet to ta odmiana, bo jak Ci pisałem nie miałem 100% pewności. RdB jest wczesna, ale spóźnienie owocowania można chyba przypisać młodziutkiej sadzonce?
Pozdrawiam
Tomek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Sadzonki fig posadzone do gruntu wiosną 2024, pomimo obudzenia jeszcze w doniczce, później zaczęły przyrastać w górę niż te, które rosły w poprzednim roku na stałym miejscu. Zapewne rozbudowywał się wtedy system korzeniowy. Mam nadzieję, że szczęśliwie przetrwają następną zimę i od następnej wiosny ruszą szybciej.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Wczoraj zerknąłem na moją gruntową RdB i coś jej nabrzmiewają pąki szczytowe. Chyba breba na przyszły rok, którą i tak chyba ta odmiana zrzuca. Ale to może znak , że wreszcie doczekam się z niej owoców jesiennych :)
Krzewy miałem jedną noc pod przykryciem z agro, z uwagi na zapowiadane przymrozki. Alarm był fałszywy , ale dmucham na zimne.

Na Morenie od Ciebie od Ciebie miałem jedną brebę
Pozdrawiam
Tomek
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Na mojej Ronde de Bordeaux owoce zdążyły dojrzeć. Wszystko dzięki wyjątkowo ciepłej jesieni. Chciałbym dokupić jeszcze jedną odmianę. Taką, żeby obficie wiązała owoce typu breba. No i zastanawiam się jaką. W jednym sklepie widziałem odmiany:
Desert King- obfita breba partenokarpicznie, ale do maincrop potrzeba zapylacza
Brown Turkey- breba i maincrop partenokarpiczne
Która była by łatwiejsza do uprawy w donicy?
Czy przycinacie na zimę figi takie jak Ronde de Bordeaux, które nie mają breby? Widziałem na filmikach z USA jak przed zimą ścinali wszystkie pędy naokoło 30cm nad ziemią. Rośliny były uprawiane w gruncie.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dojrzewają mi następne main crop na fidze peretta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”