Przymrozki w sadzie i ogrodzie.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
U mnie też noc z przymrozkiem lecz niewielkim. Szron tylko na trawie. Teraz 6C, słońce zza chmur. Na wisienkach widać zawiązki owoców, wiśnie w pełni kwitnienia, jagody wielkości grochu. Wczesne jabłonie w pełnym rozkwicie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przymrozki w sadzie i ogrodzie.
Wczoraj opryskałam kwitnące drzewa preparatem Help .
Dodałam Asahi a nie pomyślałam o Alkalinie .
Dodałam Asahi a nie pomyślałam o Alkalinie .
-
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Według prognoz , najzimniejszy poranek u mnie ma być we wtorek .
Dzisiaj pada i jutro do południa też prognozowane opady .
Oprysk ochronny mogę zrobić w niedzielę wieczorem lub w poniedziałek . Mam pytanie , lepiej
w niedzielę wieczorem czy w poniedziałek chodzi mi o skuteczność ?
Kombinuję czym opryskać aby była jak największa skuteczność . Mam glicerynę , Alkalin , Asahi ,
Help i Nofrost .
Dzisiaj pada i jutro do południa też prognozowane opady .
Oprysk ochronny mogę zrobić w niedzielę wieczorem lub w poniedziałek . Mam pytanie , lepiej
w niedzielę wieczorem czy w poniedziałek chodzi mi o skuteczność ?
Kombinuję czym opryskać aby była jak największa skuteczność . Mam glicerynę , Alkalin , Asahi ,
Help i Nofrost .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
Witam, chciałbym Was zapytać o orzecha włoskiego. Objeździłem u siebie całą okolice, pobliskie działki i ogrody i wszędzie widziałem poczarniałe orzechowce. Wszyscy mówią, że to od mrozu a mi jakoś to nie pasuje. Owszem u nas (zachodnia część opolskiego) był przez jeden dzień przymrozek (gdzieś w drugiej połowie kwietnia) ok -4stC. Rozumiem, że małe roślinki i krzewy ucierpiały mocno jak np. u mnie na działce krzewuszki dwie, maliny, forsycja i winorośl. One wszystkie nie wysokie max 1-1,5 m. Zresztą temperaturę jaką podają prognozy, to zawsze na wysokości 2m. Wiadomo, przy samej ziemi najzimniej a im wyżej tym cieplej. Stąd moje zaskoczenie, że wszystkie orzechowce 5m, 7 i 10 metrowe całe czarne. Jak to możliwe, że tak wielkie drzewa, tak duże, wysokie zmarzły? Niejednokrotnie widziałem tuż obok takich orzechów inne krzewy małe kwitnące i jakoś im nic nie jest. To wszystko mi jakoś nie pasuje. Czy ktoś potrafi to wyjaśnić?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Nie wiem czy Ci wystarczająco wytłumaczę. Jestem również z opolskiego więc klimat podobny. Orzech włoski jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Włoch.Tam klimat jest cieplejszy więc jak przyszedł mróz (u mnie było -6) to zrobił swoje. Pewnie straty nie byłyby tak wielkie gdyby nie fakt, że luty i marzec był bardzo ciepły. Wegetacja ruszyła znacznie wcześniej. A później przyszło kilka dni mrozu no i mamy spustoszenie. Zmarzły owoce na drzewach i krzewach owocowych, hortensje, magnolie, krzewuszki, róże, żylistki a nawet trawy typu rozplenice i wiele, wiele innych. Obraz nędzy i rozpaczy. Coś tam zaczyna odbijać, ale będzie to taka mizerota.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Tak wyglądA aktualnie mój zmarzły orzech. Wielkie stare drzewo...

Zmarzł tez czubek grujecznika,widac go też na tym zdjęciu
i wielka i stara hortensja kosmata - na zdjęciu jest w prawym rogu

W głębi widać u sąsiadów zmarzniętą dużą magnolię podczas gdy moja malutka ma sie doskonale...
ma jeszcze ostatnie kwiaty...

Tak wybiórczo "zadziałał" ten kwietniowy przymrozek.

Zmarzł tez czubek grujecznika,widac go też na tym zdjęciu
i wielka i stara hortensja kosmata - na zdjęciu jest w prawym rogu

W głębi widać u sąsiadów zmarzniętą dużą magnolię podczas gdy moja malutka ma sie doskonale...
ma jeszcze ostatnie kwiaty...

Tak wybiórczo "zadziałał" ten kwietniowy przymrozek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
Dzięki. Ale to co napisałaś nie tłumaczy praw fizyki a w tym konkretnym przypadku zjawiska konwekcji. No chyba, że na dużym obszarze doszło do zjawiska inwersji (niżej jest cieplej a wyżej zimniej). Prościej ujmując, to zimne powietrze jako cięższe powinno być na dole przy ziemi. Stąd, gdy zapowiadają przymrozki np -4 st.C to temperatura jest podawana dla wysokości 2 metrów. Zatem możemy przyjąć, że przy ziemi może być nawet zimniej. Ale z drugiej strony im wyżej tym cieplej, czyli mniejszy mróz albo jego brak. Rozkład temperatur ze względu na wysokość nazywa się gradientem. W moim rejonie owego dania temperatury jakie zanotowano to minus 3-4 stopnie. Niech ktoś mi wytłumaczy jak jeżyna o wysokości 1,2 m wytrzymała mróz, nawet 15-20 cm mięta ma się doskonale a 30 metrów dalej 10 metrowy orzech nie? Po same szczyty, wszystkie liście sczerniałe. Zmarzły troszkę maliny (wysokie ok 30 cm, ale tylko same szczyty - po dwa trzy listki), krzewuszki (ale już mają kwiaty), winorośl, wiśnia, ale natomiast obok rosnąca grusza nie nosi śladów przemarznięcia podobnie jak śliwa. Coś mi tutaj nie gra. Konia z rzędem temu, kto logicznie wytłumaczy co się stało.Barbara2000 pisze: ↑1 maja 2024, o 23:33 Nie wiem czy Ci wystarczająco wytłumaczę. Jestem również z opolskiego więc klimat podobny. Orzech włoski jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Włoch.Tam klimat jest cieplejszy więc jak przyszedł mróz (u mnie było -6) to zrobił swoje.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Zdecydowanie na fizyce się nie znam, ale rośliny są mniej lub bardziej ciepłolubne. Pomidor przy lekkim przymrozku zmarznie a sałaty ani ruszy. Może to zadziałało
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To że wszystkie owoce wymarzły tez ma zalety
Włśnie , wszystko wymarzło wiosną i na ponad 15-tu drzewach nie ma żadnych owoców ,miałem trochę wiśni i borówki i do tych ostatnich dorwały się te wstrędne wredne szpaczyska , skurczybyki latają po tych drzewach jak oszalałe szukając co by tu jeszcze opier...ć , tak mnie wnerwiła ta sytuacja że zimą wycinam wszystkie drzewa jakie mam właśnie z powodu tych wrednych szpaków bo skurczybyki zeżrą wszystko co wisi na drzewie a zamiast drzew założę dodatkową instalację PV przynajmniej coś z tego będę miał .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
Siatka to ostateczność , ale najbardziej skuteczna . Latawce i strachy olewają .
- tojestemja
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sie 2024, o 11:19
dlaczego ostateczność skoro skuteczna?
Rafi nie reklamuj się nam na forum
-
Wszystko zależy od rodzaju siatki . W te najtańsze ptaki się plączą .
Droższe są lepsze , ale cięższe .

Droższe są lepsze , ale cięższe .