Wygląda, że tam u Ciebie żyzna ziemia, przyrosty jak na wierzbie. Fachowcem nie jestem, ale z całej tej miotły wybrałbym jeden pionowy pęd i z niego zrobił przewodnik. Jeśli któraś gałąź idzie w miarę poziomo, to może dałoby się zrobić z niej boczny konar? Uciąłbym ją w miejscu gdzie jeszcze nie idzie ostro w górę, nad pędem rosnącym na zewnątrz i w ten sposób dalej prowadził. Resztę miotły bym wyciął. Na niższych gałęziach obciąłbym te duże pionowe przyrosty i też prowadził poziomo. Na pewno trzeba wyciąć gałęzie, które się krzyżują. Nie wiem, do jakiej wysokości chcesz prowadzić drzewko, ale tegoroczne przyrosty na górze też bym pościnał i starał się wyprowadzać koronę. Przy tak silnie rosnącej odmianie będzie duży problem z prowadzeniem. Może ktoś jeszcze odpisze i doradzi bardziej profesjonalnie.
Proszę o podpowiedź. Posadziłem jabłonie w rozstawie 10x10 szczepione na A2 stare odmiany. Chcę uzyskać korony wysokie od 150cm. Jeśli mam rozgałęzienia nisko już teraz po posadzeniu, czy już je wyciąć i czekać na nowe rozgałęzienia na odpowiedniej wysokości, czy czekać do przyszłego roku z cięciem? Domyślnie mają to być drzewa z koroną naturalną.
Tak na chłopski, rozum im później utniesz gałązkę tym będzie większa rana. W czasie wzrostu często na pniu pojawiają się też rozetki liściowe z uśpionych pąków, ja takowe usuwałam.
Pozwoliłbym rosnąć swobodnie odrostom z pnia, tym, które są nisko. Wiosną można ściąć jedną z górnych gałęzi, obojętnie którą. Odrosty z pnia niech dalej rosną, by drzewo miało dużo liści. Następną grubą gałąź ściąć w drugim roku, z odrostów z pnia położonych niżej wybrać kilka , to będą nowe gałęzie. Odrosty można odchylać od pnia, by gałęzie były mocniejsze. Drzewo zostanie obniżone. Kronselka to potężne drzewo, jeśli nie rośnie na podkładce skarlającej.
Obejrzyj na YT kanał zielone pogotowie. Tam gość pokazuje jak ciąć. Wcześniej czy później i tak musisz się nauczyć. Każdy z nas inaczej prowadzi drzewka, a najważniejsza zasada lepiej uciąć za dużo niż wcale.
Mannakht jabłoń będzie kwitła, bardzo ładne krótkopędy założyła, jaka to odmiana jest i na jakiej podkładce?
Rozgiął bym trochę te gałęzie i tegoroczne przyrosty bym skrócił podobnie do zaznaczonego, ewentualnie bym pozbył się jednej gałęzi ze środka, gdyż drzewo ma tendencje do korony kotłowej/ pucharowej/ wazowej
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
A ja bym całkiem wycięła tą najniższą, idącą w bok, gałązkę. Rośnie pod dobrym kątem, ale moim zdaniem jest za nisko. Po pierwsze, będzie w przyszłości przeszkadzała przy wszelkich pracach wokół drzewka, po drugie, jak zacznie owocować, pod ciężarem jabłek będzie leżała na ziemi.
Wydaje mi się, że najpierw trzeba wybrać formę prowadzenia jabłonki. Jeśli ma być klasycznie - z przewodnikiem to:
- wybrać przewodnik, naprostować go przy paliku, przyciąć,
- pozostałe gałęzie nagiąć i przyciąć bardziej niż przewodnik, będą tworzyć pierwsze piętro,
- zastanowić się, czy nie za dużo gałęzi jest na pierwszym piętrze?,
- tą najniżej też uważam, że trzeba wyciąć.
Nie wiem (perspektywa) czy ta jabłonka nie była już prowadzona w formie pucharowej? Wtedy trzeba przyciąć równomiernie wybrane gałęzie tworzące puchar.
I pojawia się pytanie - którą formę jednak wybrać?