A ja podzielę się czymś, co ze smakiem wcinają moje dzieci.

-> FASZEROWANA CUKINIA (porcja dla 2 osób)
Składniki:
2 średnie cukinie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
100 g sera feta lub sera żółtego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki (możesz je pokroić na drobno i dodać do farszu).
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
Dodaj pokrojoną paprykę i miąższ z cukinii, smaż przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Zdejmij z ognia, wmieszaj pokruszony ser feta lub starty ser żółty.
Napełnij połówki cukinii farszem, ułóż na blaszce, lekko skrop oliwą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka, a farsz lekko zarumieniony.
Podawaj posypane świeżą pietruszką.