Ogród zielonej
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Piękne goryczki na długich pędach. Takie widziałem tylko w formie ciętej w kwiaciarni. Szałwie też podziwiam.
Dalia miała być wysoka? Bo może to karłowa odmiana? A jeśli nie, to widocznie chora jest. Jeśli nie ma jakichś innych chorobowych oznak (deformacji kwiatów, liści, korzeni) to daj jej szansę w następnym roku.
Dalia miała być wysoka? Bo może to karłowa odmiana? A jeśli nie, to widocznie chora jest. Jeśli nie ma jakichś innych chorobowych oznak (deformacji kwiatów, liści, korzeni) to daj jej szansę w następnym roku.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dziękuję za zaglądanie.
Mało się udzielam, bo dzieciaki sprawiają, że wieczorem padam.
Tydzień z wnukami, a babka wymyśliła dosiewkę trawnika w środku lata.
Wysiał się jakiś inwazyjny chwast, więc wypieliłam, ale pozostały duże placki gleby, w które niechybnie znowu coś by się wsiało.

Gosiu nie ma żadnej tajemnicy w uprawie jeżówek.
Poza odmładzaniem i sadzeniem w zaprawiony dołek. Nawet nie podlewam częściej niż raz w tygodniu.
Cieszę się, że choć kilka kwiatów doczekasz.
Beatko masz jednak sukcesy w uprawie przetacznika.
Chryzantema tylko ta jedna taka wczesna. Pozostałe nawet pąków nie mają, pewnie zakwitną w październiku.
Szarłat lubię, ale co roku trzeba wysiewać w domu. Teraz już pojawiają się siewki, ale nie przetrwają zimy.
Aniu niestety lilie padają w większości łupem gryzonie, więc wszystkie tegoroczne rosną w koszykach do cebul. Wiosną się okaże czy przetrwają.
Hortensje fotografuję i zanudzam nimi często.
Szałwie kwitną po raz drugi i za to je kocham.
Halszko Starlet w ubiegłym roku dopiero się zadomawiała, więc kwitła później. Teraz już wiem, że może wcześnie pokazywać kwiaty.
Zawilce pajęczynowate nie dostały w tym roku ani nawozu, ani wody dlatego tak marnie kwitną.
Róże kwitną, ale upały przypaliły płatki. Dzisiejszy deszcz nawodnił trochę glebę, ale też poniszczył kwiaty.
Dziękuję dzieciaki absorbują codziennie, ale na weekend jadą do domu.
Moniko rób kompost na działce, to najlepsze podłoże do sadzenia roślin.
Mam niewielki, dwukomorowy kompostownik i przy sadzeniu zawsze daję do dołków, lub przekopuję z glebą. Często też zakopuję w glebie nieinwazyjne resztki z ogrodu, skórki od bananów. Wiosną mam gotowe podłoże do sadzenia roślin.
Hortensje to moja pierwsza miłość ogrodowa.
Większość sama ukorzeniałam z odkładów. Pienne też wyprowadzałam sama, podglądając sposoby w necie.
Arkadiuszu miło, że zajrzałeś.
Już podziwiałam kalanchoe w pięknym otoczeniu.
Florianie dziękuję.
Dalia miała być średniej wysokości. Nie ma żadnych oznak choroby, ale kwiaty nadal schowane w liściach.
Goryczka dziwna, bo ma pędy wysokie, ale żaden pąk się nie otwiera.
Posadzona jesienią, chyba trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Zakwitła dwuletnia siewka ciemiernika odmianowego.

Pienne hortensje.

Limelight przy wejściu, po pozostawieniu tylko dwu pędów, poszybowała prawie na trzy metry.

Furczak

Bzyczki

Mało się udzielam, bo dzieciaki sprawiają, że wieczorem padam.

Tydzień z wnukami, a babka wymyśliła dosiewkę trawnika w środku lata.

Gosiu nie ma żadnej tajemnicy w uprawie jeżówek.

Cieszę się, że choć kilka kwiatów doczekasz.

Beatko masz jednak sukcesy w uprawie przetacznika.

Chryzantema tylko ta jedna taka wczesna. Pozostałe nawet pąków nie mają, pewnie zakwitną w październiku.
Szarłat lubię, ale co roku trzeba wysiewać w domu. Teraz już pojawiają się siewki, ale nie przetrwają zimy.
Aniu niestety lilie padają w większości łupem gryzonie, więc wszystkie tegoroczne rosną w koszykach do cebul. Wiosną się okaże czy przetrwają.

Hortensje fotografuję i zanudzam nimi często.
Szałwie kwitną po raz drugi i za to je kocham.
Halszko Starlet w ubiegłym roku dopiero się zadomawiała, więc kwitła później. Teraz już wiem, że może wcześnie pokazywać kwiaty.

Zawilce pajęczynowate nie dostały w tym roku ani nawozu, ani wody dlatego tak marnie kwitną.
Róże kwitną, ale upały przypaliły płatki. Dzisiejszy deszcz nawodnił trochę glebę, ale też poniszczył kwiaty.
Dziękuję dzieciaki absorbują codziennie, ale na weekend jadą do domu.
Moniko rób kompost na działce, to najlepsze podłoże do sadzenia roślin.

Hortensje to moja pierwsza miłość ogrodowa.

Arkadiuszu miło, że zajrzałeś.

Florianie dziękuję.

Goryczka dziwna, bo ma pędy wysokie, ale żaden pąk się nie otwiera.

Zakwitła dwuletnia siewka ciemiernika odmianowego.

Pienne hortensje.

Limelight przy wejściu, po pozostawieniu tylko dwu pędów, poszybowała prawie na trzy metry.

Furczak

Bzyczki

-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie Soniu
Ja też większość hortensji sama ukorzeniam. Jeżówki też uwielbiam. U mnie właśnie zakwita żółta chryzantema.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ogrom różnych roślin i kwitnień, które i ja bardzo lubię.
Hortensje piękne.
Dalijki, żeniszki ,colusy wybarwione , no cudnie.
I ta sesleria oj śliczna
I oczywiście wszystko pięknie zaprezentowane. Piękne zdjęcia.

Hortensje piękne.
Dalijki, żeniszki ,colusy wybarwione , no cudnie.
I ta sesleria oj śliczna

I oczywiście wszystko pięknie zaprezentowane. Piękne zdjęcia.

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Dalie, jeżówki, żeniszki - cudne. Żeniszek pasuje do wielu kompozycji ogrodowych 
Soniu czy wiesz co za bodziszek jest na ostatnim zdjęciu? Poszukuję bodziszka o dużych kwiatach. Kupią wiosną kilka bodziszków ale nie wyrosły
Czy lilia ze zdjęcia pachnie?
Furaczaka widzę po raz pierwszy

Soniu czy wiesz co za bodziszek jest na ostatnim zdjęciu? Poszukuję bodziszka o dużych kwiatach. Kupią wiosną kilka bodziszków ale nie wyrosły

Czy lilia ze zdjęcia pachnie?
Furaczaka widzę po raz pierwszy

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Fioletowe dalie z różowymi jeżówkami to bardzo udane zestawienie. Podbijają wzajemnie swoją barwę.
Za tytoniem nie przepadam, ale na Twoich zdjęciach wyszedł zadziwiająco ładnie.
No i te wszystkie hortensje sprawiają, że ogród wygląda bardzo czysto. Jak dla mnie mogłyby się wcale nie przebarwiać.
Za tytoniem nie przepadam, ale na Twoich zdjęciach wyszedł zadziwiająco ładnie.
No i te wszystkie hortensje sprawiają, że ogród wygląda bardzo czysto. Jak dla mnie mogłyby się wcale nie przebarwiać.
- cyma2704
Od nocy w piątek do soboty po południu solidnie popadało. Rośliny odżyły zdecydowanie.
Halinko przez dwa lata nie ukorzeniałam hortensji, ale dostałam zamówienie od sąsiadki.
Nie wypadało odmówić, bo kupowałam od niej ziemniaki i trochę warzyw.
Maryniu dziękuję.
Chyba teraz ogród najbardziej ukwiecony.
Aniu dziękuję za miłe słowa.
Róże i szałwie kwitną ponownie, jeżówki jeszcze długo będą ładne. Cieszę się, że ogród kolorowy.
Olu żeniszek się wysiewa w ogromnych ilościach, więc sadzę gdzie jest trochę wolnego miejsca. Lubię go, ale pielenie siewek mnie męczy.
Lilia to Casablanka, pachnie mocno, jak każda orientalna.
Na zdjęciu bodziszek wspaniały, ma około 35-40 cm wysokości. Kwitnie w maju, czerwcu, ale przesadziłam kilka i postanowił jeszcze pokazać kwiaty.
Mam jeszcze Rosanne, który kwitnie od czerwca do mrozów. Kwiaty mają 3- 4 centymetry, ale jest ich bardzo dużo. Jest niski -25 cm, ale rozrasta się szeroko. U mnie ma pędy długości około 80-90 centymetrów. Jest zdjęcie w poprzednim poście.
Wandziu trochę się wahałam nad posadzeniem dalii przy tych jeżówkach, ale całkiem dobrze wyglądają.
Dziękuję,
hortensje obie lubimy, ale przebarwianie już niekoniecznie.
Kilka tytoni przeżyło zimę i jeszcze masę siewek, więc w wielu miejscach pozwalam mu długo kwitnąć.
Irys znowu zakwitł.

Kupiłam, bo przepadł po inwazji podziemnych potworów.

Kolejny nabytek, bo żółty ładnie się zadomowił.

Bardzo ładnie się starzeją.

Jesiennie?

Kocimiętka Blue Dragon uschła, w tym roku jeden pęd się pokazał.

Przed zapowiadanymi ulewami wstawiłam wszystkie donice pod dach.

Dokumentuję szybkość nowych przyrostów ściętych nisko cisów.

Róże z chorobami, ale kwitną.

Różne obrazki.

Prezent własnoręcznie zrobiony przez wnusię.

Halinko przez dwa lata nie ukorzeniałam hortensji, ale dostałam zamówienie od sąsiadki.

Maryniu dziękuję.

Aniu dziękuję za miłe słowa.

Olu żeniszek się wysiewa w ogromnych ilościach, więc sadzę gdzie jest trochę wolnego miejsca. Lubię go, ale pielenie siewek mnie męczy.

Lilia to Casablanka, pachnie mocno, jak każda orientalna.
Na zdjęciu bodziszek wspaniały, ma około 35-40 cm wysokości. Kwitnie w maju, czerwcu, ale przesadziłam kilka i postanowił jeszcze pokazać kwiaty.

Mam jeszcze Rosanne, który kwitnie od czerwca do mrozów. Kwiaty mają 3- 4 centymetry, ale jest ich bardzo dużo. Jest niski -25 cm, ale rozrasta się szeroko. U mnie ma pędy długości około 80-90 centymetrów. Jest zdjęcie w poprzednim poście.
Wandziu trochę się wahałam nad posadzeniem dalii przy tych jeżówkach, ale całkiem dobrze wyglądają.

Kilka tytoni przeżyło zimę i jeszcze masę siewek, więc w wielu miejscach pozwalam mu długo kwitnąć.
Irys znowu zakwitł.

Kupiłam, bo przepadł po inwazji podziemnych potworów.

Kolejny nabytek, bo żółty ładnie się zadomowił.

Bardzo ładnie się starzeją.

Jesiennie?

Kocimiętka Blue Dragon uschła, w tym roku jeden pęd się pokazał.

Przed zapowiadanymi ulewami wstawiłam wszystkie donice pod dach.

Dokumentuję szybkość nowych przyrostów ściętych nisko cisów.

Róże z chorobami, ale kwitną.

Różne obrazki.

Prezent własnoręcznie zrobiony przez wnusię.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu u mnie tez popadało ostatnio , rośliny zadowolone
Co ja tu widzę? Irysek i ciemiernik zakwitły, no nie wiedziałam, że latem ciemiernik potrafi zakwitnąć, kojarzy mi się szczególnie z miesiącem styczeń.
U Ciebie jak zwykle pięknie, a bukiecik od wnuczki rozczula

Co ja tu widzę? Irysek i ciemiernik zakwitły, no nie wiedziałam, że latem ciemiernik potrafi zakwitnąć, kojarzy mi się szczególnie z miesiącem styczeń.
U Ciebie jak zwykle pięknie, a bukiecik od wnuczki rozczula

- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Przepiękne masz te kompozycje; pochodziłam sobie po twoim ogrodzie i jestem nim zachwycona
!!!
U mnie też tytoń się sieje; właśnie znalazłam 5 siewek i wsadziłam do doniczek aby je uratować; ciesze sie bo będą na jesień a może i dłużej,mam ogrodowy i leśny,pachną cudnie. Ciemiernik przybrał u mnie kolor limonkowy teraz.
Też mam Rozanne i tez są duże kępy oprocz jednego niestety;; chyba muszę dokupić je bo fajnie zdobią.

U mnie też tytoń się sieje; właśnie znalazłam 5 siewek i wsadziłam do doniczek aby je uratować; ciesze sie bo będą na jesień a może i dłużej,mam ogrodowy i leśny,pachną cudnie. Ciemiernik przybrał u mnie kolor limonkowy teraz.
Też mam Rozanne i tez są duże kępy oprocz jednego niestety;; chyba muszę dokupić je bo fajnie zdobią.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- cyma2704
Upał, ale noce chłodne, więc ziemia nadal wilgotna i nawet trawnik ma soczystą zieleń.
Aniu wnusia była taka dumna, jak mi wręczała bukiet. Uściskom nie było końca.
Ciemierniki przesadziłam jeszcze kwitnące, ale obcięłam kwiaty. Widocznie jakieś ukryte pąki zostały i po zaaklimatyzowaniu się zechciały zakwitnąć. Natomiast siewka dostała tyle dobroci w dołek, że postanowiła podziękować kwiatkami.
Dwa irysy drugi rok kwitną powtórnie. Nie mam pojęcia dlaczego.
Dziękuję,
ogród odżył i cieszy kolorami.
Igo dziękuję,
ogród już trochę uporządkowany, jeszcze tylko dwie rabaty uzupełniam. Zmiany będą tylko jak coś wypadnie, albo kolejne chciejstwo mnie najdzie.
Ostatni ciemiernik to siewka, jaki będzie kwiat, pewnie wiosną się okaże, bo teraz jakiś dziwny.
Tytoniu, podobnie jak żeniszka, mam ponad trzydzieści.
Nawet na różance się wysiał, chyba z kompostu.
Mój Rosanne został dość radykalnie przycięty, bo połamałam mu pędy, jak sprzątałam ścinki po cięciu świerków. Już się odbudowuje i kwitnie.

Nowy nabytek
Sun Seekers 'Apple Green'

Będę trochę odpoczywać.
Dobrego tygodnia dla wszystkich.

Aniu wnusia była taka dumna, jak mi wręczała bukiet. Uściskom nie było końca.

Ciemierniki przesadziłam jeszcze kwitnące, ale obcięłam kwiaty. Widocznie jakieś ukryte pąki zostały i po zaaklimatyzowaniu się zechciały zakwitnąć. Natomiast siewka dostała tyle dobroci w dołek, że postanowiła podziękować kwiatkami.

Dwa irysy drugi rok kwitną powtórnie. Nie mam pojęcia dlaczego.

Dziękuję,

Igo dziękuję,

Ostatni ciemiernik to siewka, jaki będzie kwiat, pewnie wiosną się okaże, bo teraz jakiś dziwny.

Tytoniu, podobnie jak żeniszka, mam ponad trzydzieści.

Mój Rosanne został dość radykalnie przycięty, bo połamałam mu pędy, jak sprzątałam ścinki po cięciu świerków. Już się odbudowuje i kwitnie.

Nowy nabytek

Będę trochę odpoczywać.
Dobrego tygodnia dla wszystkich.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Cudna ta ostania jeżówka . Co to za odmiana ? Ona ma podwójne płatki ?
Trawki śliczne. I szpalerek seslerii ?
Zdjęcie kwitnącej hosty przepiękne

Zeniszki i ją polubiłam i wysiewamy i od 2 lat mam.
Ale tytoniu to nie mam. Ale on to chyba duży rośnie ?
Trawki śliczne. I szpalerek seslerii ?
Zdjęcie kwitnącej hosty przepiękne

Zeniszki i ją polubiłam i wysiewamy i od 2 lat mam.
Ale tytoniu to nie mam. Ale on to chyba duży rośnie ?
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Kocimiętka uschła? Ciekawe...moich nie rozpieszczam, a nawet musiałam wiosną przesadzić gigantyczny (do celowo) okaz na znacznie gorsze stanowisko, ale żyje. Przyszłą wiosną przesadzę świerzbnicę bo także to olbrzymka jak na bylinę.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie też ona uschła.
Nie wiem co sie stało
Nie mów, że nic nie robisz z jeżówkami. U mnie naprawdę wegetują
Jednej właśnie obcięłam wszystkie pędy, bo uschła. Może coś spadło na ziemię w tym miejscu, bo obok rosła babtysja i też musiałam ją obciąć.
U Ciebie wszystko pięknie wygląda jakby suszy nie było.
Nie wiem co sie stało
Nie mów, że nic nie robisz z jeżówkami. U mnie naprawdę wegetują
Jednej właśnie obcięłam wszystkie pędy, bo uschła. Może coś spadło na ziemię w tym miejscu, bo obok rosła babtysja i też musiałam ją obciąć.
U Ciebie wszystko pięknie wygląda jakby suszy nie było.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Rabatka biało-niebieska super! Podziwiam za konsekwencję i dyscyplinę kolorystyczną.
Jeżówka seledynowa wymiata! Coś niezwykłego!
Jeżówka seledynowa wymiata! Coś niezwykłego!