Z ciekawości: zwykła żarówka? I czemu 4000K, skoro wszędzie piszą, że min 6500, a najlepiej 8000?gerranium pisze:Od września doświetlam je ledami (2450 lm, 4000K)...
Faucaria - Faukaria
Re: Faucaria - Faukaria
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To mit, że musi być tylko 6500K nie mówiąc o 8000K. Czasami warto zweryfikować co piszą na różnych blogach. Te dwie temperatury dają widmo o przewadze światła niebieskiego - to drugie prędzej nadaje się do roślin akwariowych.
4000K powinno dawać widmo o bardziej zrównoważonym świetle między niebieskim i czerwonym, sprzyjające kwitnieniu.
W dużym skrócie, przewaga niebieskiego sprzyja wzrostowi, a czerwona kwitnieniu.
Warto poczytać ten wątek: viewtopic.php?f=19&t=48848
4000K powinno dawać widmo o bardziej zrównoważonym świetle między niebieskim i czerwonym, sprzyjające kwitnieniu.
W dużym skrócie, przewaga niebieskiego sprzyja wzrostowi, a czerwona kwitnieniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwykła żarówka. 4000K dlatego, że tylko taka była w markecie.nizios pisze:
Z ciekawości: zwykła żarówka? I czemu 4000K, skoro wszędzie piszą, że min 6500, a najlepiej 8000?
Pozdrawiam
G.
G.
Nie pisałem nigdzie, że musi być 6500K, niemniej moja wypowiedź mogła to sugerowaćnorbert76 pisze:To mit, że musi być tylko 6500K nie mówiąc o 8000K. Czasami warto zweryfikować co piszą na różnych blogach. Te dwie temperatury dają widmo o przewadze światła niebieskiego - to drugie prędzej nadaje się do roślin akwariowych.

Doskonale rozumiem te różnice, o których piszesz, niemniej czasami właśnie ciężko jest zweryfikować informacje, z którymi stykam się na forach. Swoje siewki doświetlałem tej wiosny Philipsem 6500K, rosły nieźle i się nie wyciągały. Być może, gdybym użył żarówki o świetle cieplejszym rezultaty byłyby lepsze. Światło dzienne ma temperaturę ok. 5500K, najbliżej tej wartości jest właśnie 6500K i 4000K. Pytałem dlaczego autor wybrał tę drugą wartość, bo byłem ciekaw czym się sugerował. Okazało się, że dostępnością towaru

PS. Dziękuję za link. Tego akurat wątku nie czytałem, chętnie się z nim zapoznam

Musiałam wrócić do doświetlania - opisałam sytuację w tym wątku:
viewtopic.php?p=6395845#p6395845
Ciekawa jestem opinii innych posiadaczy tej rośliny.
viewtopic.php?p=6395845#p6395845
Ciekawa jestem opinii innych posiadaczy tej rośliny.
Pozdrawiam:)
Muszę przesadzić swoją Faukarię i proszę o radę. Co mam zrobić z tymi zdrewniałymi łodygami, które powstały po dolnych suchych liściach. Czy mogę je zasypać ziemią, co poprawiłoby wygląd rośliny i być może coś na tym by jeszcze wyrosło.

Pozdrawiam:)
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I jak Ekspresjo?
Udało Ci się przesadzić swoją faucarię?
Pochwal się jak Ci rośnie
Udało Ci się przesadzić swoją faucarię?
Pochwal się jak Ci rośnie

@Maciek13
Powiem Ci, że nie bardzo mi to wyszło.
Pod koniec lutego ucięłam wierzchołki, które nie wiem dlaczego, ale się nie ukorzeniły - poprzednio nie miałam z tym problemu. Całość podzieliłam i nie wszystko się przyjęło. Na szczęście jej nie straciłam, bo udało się posadzić małą kępkę do małej doniczki. Obecnie ładnie rośnie, ale widzę tylko 2 pąki.

A jak Twoja
Powiem Ci, że nie bardzo mi to wyszło.

A jak Twoja

- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ojej, wielka szkoda. Najważniejsze, że udało Ci się ją zachować. Mojej z poprzednich stron tego wątku już dawno nie ma. Szczerze mówiąc miałem wtedy małe pojęcie o sukulentach i kaktusach. Teraz jest o wiele lepiej, dużo się nauczyłem. Kilka dni temu spotkałem malutką faucarię w OBI. Na razie troszkę ją podsuszam, aby zabliźnić uszkodzone korzenie i na dniach będę sadził do czysto mineralnego podłoża. No może dam troszkę podłoża organicznego

Ja bym nie eksperymentowała z tym podłożem. Faucaria, to mało wymagająca roślina. U mnie rośnie w ziemi sukulentowej z domieszką żwirku i wermikulitu i świetnie sobie radzi.