Odkażanie gleby?Czym?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Odkażenie gleby po odchodach ludzkich
Nie zagłębiając się w szkodliwość takich warzyw i owoców, chciejmy je sprzedać na rynku z taką oto informacją, że pochodzą z takiego źródła. Na pewno nawet za darmo nikt nie będzie chciał skonsumować, łącznie ze mną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Czynnik psychologiczny nie będzie tu bez znaczenia.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lip 2019, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za zabranie głosu ;)
Czyli konar drzewa jest w tym wypadku filtrem, który w 100% zatrzyma wszelakie badziewie, które znajduje się w glebie...?
Zrozumiałe, że np. warzywa korzeniowe typu marchew itp. nie mogą być nawożone w ten sposób ale jak ma się sprawa do ogórków, pomidorków itd?Czy również badziewie zostanie skutecznie zablokowane przez system korzeni?
Pozdrawiam
Czyli konar drzewa jest w tym wypadku filtrem, który w 100% zatrzyma wszelakie badziewie, które znajduje się w glebie...?
Zrozumiałe, że np. warzywa korzeniowe typu marchew itp. nie mogą być nawożone w ten sposób ale jak ma się sprawa do ogórków, pomidorków itd?Czy również badziewie zostanie skutecznie zablokowane przez system korzeni?
Pozdrawiam
- Prokton
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2017, o 15:37
- Kontakt:
HuwaSan był by dobrym rozwiazaniem
Gleba po ataku grzybów
Witam, jestem początkującym ogrodnikiem balkonowym. To będzie mój pierwszy post na forum.
W zeszły roku uprawiałem na balkonie pomidory koktajlowe w 4 skrzyniach. Udało się zebrać plon, ale krzaczki zostały zaatakowane przez grzyba (liście odbarwiały się na czarno i żółto i wysychały; po spryskaniu miedzianem i usunięciu chorych liści sytuacja trochę się poprawiła, ale tylko na kilka tygodni). Pod koniec sezonu usunąłem krzaczki, ale ziemię zostawiłem w skrzyniach, gdzie nadal zimuje.
Czy ta ziemia jest bezpieczna do użycia, czy raczej powinienem ją usunąć, umyć dokładnie skrzynie i użyć nowej ziemi w kolejnym sezonie?
W zeszły roku uprawiałem na balkonie pomidory koktajlowe w 4 skrzyniach. Udało się zebrać plon, ale krzaczki zostały zaatakowane przez grzyba (liście odbarwiały się na czarno i żółto i wysychały; po spryskaniu miedzianem i usunięciu chorych liści sytuacja trochę się poprawiła, ale tylko na kilka tygodni). Pod koniec sezonu usunąłem krzaczki, ale ziemię zostawiłem w skrzyniach, gdzie nadal zimuje.
Czy ta ziemia jest bezpieczna do użycia, czy raczej powinienem ją usunąć, umyć dokładnie skrzynie i użyć nowej ziemi w kolejnym sezonie?
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
Re: Gleba po ataku grzybów
Jeśli to była zaraza ziemniaczana to interwencyjnie miedzian jest środkiem mało skutecznym i ma długi okres karencji. Jak dobrze pamiętam 7 dni. Można nim zapobiegawczo opryskać kiedy jeszcze nie ma dojrzewających pomidorków. Jeśli to wielkie skrzynie to wybierz ok 20-30 cm podłoża i nasyp świeżego. Jeśli masz kompostownik, w którym jest już ziemia możesz ją wymieszać z ziemią do warzyw. Jeśli skrzynie są małe to je umyj i wymień podłoże. Koszty nie powinny być zbyt duże.konryd pisze:Witam, jestem początkującym ogrodnikiem balkonowym. To będzie mój pierwszy post na forum.
Re: Previcur
Teraz to Previcur energy , może mnie ktoś oświecić bo chciałem odkazić tym glebę w szklarni (ok 8m2) tylko że w ulotce jest dawkowanie na litry 25mg środka/2l wody/100l podłoża, jak się mają m2 podłoża do litrów podłoża ?
Policzyłem jakoś tak:
1m3 = 1000l podłoża jeżeli chciałbym przekopać na głębokość ok 30cm i zająć się tylko tym fragmentem to będzie to 0,3m3 czyli 300l , czyli 1m2 na głębokości 30cm to ok 300l ziemi. Idąc dalej jeżeli mam 8m2 powierzchni to litrów łącznie wychodzi 300x8 = 2400l , jeżeli 2l wody na 100l podłoża to potrzebuję 48l cieczy , idąc wg obliczeń i biorąc pod uwagę stężenie do odkażania potrzebuję aż 600ml magnicuru na ok 5 konewek 10l środka?
Na jedną konewkę braknie całego jednego opakowania (100ml) które kosztuje ok 50zł
Dobrze ja to liczę czy coś pomyliłem, strasznie droga zabawa by wyszła i aż ponad pół litra chemii na 8m2?
Policzyłem jakoś tak:
1m3 = 1000l podłoża jeżeli chciałbym przekopać na głębokość ok 30cm i zająć się tylko tym fragmentem to będzie to 0,3m3 czyli 300l , czyli 1m2 na głębokości 30cm to ok 300l ziemi. Idąc dalej jeżeli mam 8m2 powierzchni to litrów łącznie wychodzi 300x8 = 2400l , jeżeli 2l wody na 100l podłoża to potrzebuję 48l cieczy , idąc wg obliczeń i biorąc pod uwagę stężenie do odkażania potrzebuję aż 600ml magnicuru na ok 5 konewek 10l środka?
Na jedną konewkę braknie całego jednego opakowania (100ml) które kosztuje ok 50zł
Dobrze ja to liczę czy coś pomyliłem, strasznie droga zabawa by wyszła i aż ponad pół litra chemii na 8m2?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Previcur nie jest typowym środkiem do odkażania, lepiej stosować go do podlewania roślin w czasie wegetacji, np. podlewając roślinę 0,2% roztworem. Odkażać nie trzeba aż na taką głębokość, bo i tak jego działanie jest czasowe.
pozdrawiam Ludwik
A stosował ktoś może do odkażania nawóz PERLKA ? Podobno w trakcie zabiegu zostają wyeliminowane zimujące w glebie patogeniczne organizmy (grzyby, bakterie, szkodniki) oraz nasiona chwastów
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Zasadniczo on jest stosowany w roślinach kapustnych do likwidacji kiły kapuścianej, ale uwalniany z niego Cyjanamid częściowo także ogranicza różne patogeny i szkodniki. Po zastosowaniu w glebie zmienia postać i pozostaje po niej wapń i azot.
pozdrawiam Ludwik
Odkażanie gleby, zaraza ziemniaczana
Witam, czy mógłby ktoś polecić chemiczny środek do odkażania gleby po zarazie ziemniaczanej. Typu basamid którego nie ma w sprzedaży
Re: Odkażanie gleby?Czym?
Zaraza ziemniaczaną raczej idzie z powietrza nie znajduje się w ziemi. Możesz posypać wapnem bliżej zimy a teraz wysiać poplon gryka z gorczycą.
Basamid to już mocna chemia zabije wszystko to co złe ale i to co dobre.
Basamid to już mocna chemia zabije wszystko to co złe ale i to co dobre.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Odkażanie gleby?Czym?
Nawóz odkażający Perlka .