Jak przeliczać ilość oprysków ?
Re: Jak przeliczać ilość oprysków ?
Dziękuję za te uwagi, ale jeszcze będę dopytywać. Czy te 5 l wystarcza na spryskanie krzaków w całości (góra/ dół liścia, łodygi), czy nie robi się tego tak dokładnie? Mam spryskiwacz ręczny, ciśnieniowy z tłokiem, kwazar 3l i chaber z castoramy 6l. Chyba najwięcej tego oprysku schodzi na spody liści i sięganie pod nie 'z tej i z tamtej strony', żeby spryskać jak najwięcej....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opryskujesz mgiełką, ustaw sobie odpowiednio dysze. Jeśli to jest środek o działaniu systemicznym ( układowym) to on wnika w roślinę i przemieszcza się wraz z sokami w roślinie - wtedy ja nie opryskuję aż tak dokładnie. Jeśli jest powierzchniowy lub wgłębny , wtedy niestety trzeba się przyłożyć. Oblecisz rośliny raz i odczekasz aż trochę przeschnie, wtedy drugi raz popsikasz. Opryskuj delikatnie z adiuwantem by Ci wszystko nie spływało.
Pozdrawiam! Gienia.
Coraz więcej praktycznych informacji
I kolejne pytanie - co jako adiuwant? Rozumiem, że do oprysku mam go dodać - czy 'Ludwik' spełni zadanie, czy raczej w tym przypadku coś innego?

-
Jedni dodają kropelki ludwika, drudzy mydło potasowe, inni adiuwant kupiony w ogrodniczym , ja używam "protector" bo oprysków w sezonie mam sporo.
Może jeszcze taka rada ; nie zostawiaj resztek cieczy w opryskiwaczu a już absolutnie pod ciśnieniem - jeśli zostało niewiele to wypryskaj, jeśli więcej to przelej do jakiegoś pojemnika i koniecznie podpisz - co to jest za ciecz i data.
Może jeszcze taka rada ; nie zostawiaj resztek cieczy w opryskiwaczu a już absolutnie pod ciśnieniem - jeśli zostało niewiele to wypryskaj, jeśli więcej to przelej do jakiegoś pojemnika i koniecznie podpisz - co to jest za ciecz i data.
Pozdrawiam! Gienia.
Ponieważ nie mam doświadczenia z opryskami, to proszę jeszcze raz o potwierdzenie dawkowania. Mam obecnie środek scorpion, 1 ml na 1 l wody na moje 10 m2. Załóżmy, że zużyję 1,5 - 2 l tego roztworu - panicznie bać się przedawkowania i na wejściu zmniejszyć ilość środka np. do 0,7ml? Czy można zmniejszać stężenie, czy wówczas oprysk staje się mniej skuteczy albo całkiem nieskuteczny?
Zdaję sobie sprawę, że to dopytywanie w kwestiach dla Was oczywistych może być irytujące, ale bardzo chciałabym poukładać to sobie w głowie, więc drążę
Zdaję sobie sprawę, że to dopytywanie w kwestiach dla Was oczywistych może być irytujące, ale bardzo chciałabym poukładać to sobie w głowie, więc drążę

-
Panicznie to się nie bój!
W etykiecie rejestracyjnej Skorpiona podano dawkowanie ( stężenie )= 10 ml na od 5 do 15 litrów wody. Czyli są widełki i dawkowanie masz tak pośrodku. Możesz dać 1 ml na 0,5 litra wody a możesz też 1 ml na 1,5 litra wody. Wszystko zależy od porażenia chorobami roślin.

W etykiecie rejestracyjnej Skorpiona podano dawkowanie ( stężenie )= 10 ml na od 5 do 15 litrów wody. Czyli są widełki i dawkowanie masz tak pośrodku. Możesz dać 1 ml na 0,5 litra wody a możesz też 1 ml na 1,5 litra wody. Wszystko zależy od porażenia chorobami roślin.
Pozdrawiam! Gienia.
Ha,ha! Bardzo wielkie dzięki za przedyskutowanie tematu. Zamierzam dzisiaj wykorzystać nową wiedzę. Co prawda zalecają oprysk przy temp. do 20 st., a dzisiaj ok. 23 będzie wieczorem. Jednak zaczynają się deszczowe dni, więc.... I tu nasuwa się kolejne pytanie, czy pilnujecie dokładnie zaleceń temperaturowych, czy mały margines jest dopuszczony? Co zrobić, gdy dzień po dniu upały, a zbliża się deszcz?
Czy pryskacie późnym wieczorem na wilgotne od rosy liście?
Dziękuję Gienia1230 i Pelasia za pomoc! Życzę udanych upraw

Czy pryskacie późnym wieczorem na wilgotne od rosy liście?
Dziękuję Gienia1230 i Pelasia za pomoc! Życzę udanych upraw

-
Zasady, których trzeba przestrzegać: pryskać wieczorem , a jeśli musimy w ciągu dnia to gdy niebo zachmurzone, nie pryskamy w słońcu i na mokre liście , psikamy w dni bezwietrzne lub z bardzo słabym wiatrem - bo czasami nie ma innego wyjścia. Jeśli są jakieś specjalne zalecenia np. wymogi co do temperatury- bo nie zawsze tak jest - na pewno jest to zaznaczone w ulotce. Się specjalnie nie stresować
- ważne zachować zdrowy rozsądek.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2017, o 09:50
Syllit 544 SC
Pacjent brzoskwinia jak przeliczyć podane dawki na etykiecie?
Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania 1,65l/ha.
Zalecana ilość wody 500-1500l/ha. Od czego zależy tak duża różnica w użyciu wody do prysku? Stosując np 500, 1000, 1500 litrów wody wyjdą różne stężenia procentowe środka.
Nie wiem czy dobrze przeliczam na np. 10 l wody.
Stosując 500l wody, i przeliczając na 10 l wody, wychodzi mi 33 ml syllitu
Stosując 1000l wody, i przeliczając na 10 l wody, wychodzi mi 16,5 ml syllitu
Stosując 1500l wody, i przeliczając na 10 l wody, wychodzi mi 11 ml syllitu
Jaką dawkę zastosować żeby uchronić brzoskwinie przed kędzierzawką
Pacjent brzoskwinia jak przeliczyć podane dawki na etykiecie?
Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania 1,65l/ha.
Zalecana ilość wody 500-1500l/ha. Od czego zależy tak duża różnica w użyciu wody do prysku? Stosując np 500, 1000, 1500 litrów wody wyjdą różne stężenia procentowe środka.
Nie wiem czy dobrze przeliczam na np. 10 l wody.
Stosując 500l wody, i przeliczając na 10 l wody, wychodzi mi 33 ml syllitu
Stosując 1000l wody, i przeliczając na 10 l wody, wychodzi mi 16,5 ml syllitu
Stosując 1500l wody, i przeliczając na 10 l wody, wychodzi mi 11 ml syllitu
Jaką dawkę zastosować żeby uchronić brzoskwinie przed kędzierzawką