- szczeć

- wszewłoga górska

WacekJ pisze: ↑29 lis 2019, o 13:00 Jemioła to bardzo pożyteczne zioło ale ciężko je zerwać , postanowiłem więc posadzić jemiołę żeby była pod ręką a że przy tarasie miałem gruszę i jabłonkę więc na nich poprzyklejałem nasiona jemioły . Było to wiosną 2015r niektóre nasionka nawet wypuściły coś zielonego ale nie pojawiły się listki . Uznałem eksperyment za nieudany i kupiłem nożyce do gałęzi na wysięgniku . Dziś niechcący moją uwagę przyciągnęły zielone listki na jabłoni - jemioła !!
Niestety tą jemiołę posiały ptaki - po sprawdzeniu zdjęć okazało się że posadziłem nasionko na sąsiedniej gałązce i nie wykiełkowało . Nie udały się też próby z innymi nasionkami zebranymi pod jemiołą. W międzyczasie ptaki mocno "ojemioliły " moją jabłonkę gdyż zimowały na niej kwiczoły ,kosy itp. żywiąc się owocami winorośli z płotu sąsiada . Zimą na śniegu zauważyłem fioletowe odchody tych ptaków więc postanowiłem poszukać nasionek jemioły które przeszły przez ich układ trawienny - znalazłem jedno wśród pestek winorośli więc je "posiałem" . I coś już rośnie !