Lithops - żywe kamienie cz.2
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Można lithopsy trzymać na zewnątrz? Nigdy nie próbowałam z moimi i trochę się boję, że poparzy, ale niektórzy tak sugerują. Że niby parapet południowy to wciąż za mało słońca.
Wszystkie, nawet te "dorosłe", które kiedyś kupiłam w sklepie mają małe liście lub jeden większy od drugiego i zastawiam się jaka może być przyczyna.
Wszystkie, nawet te "dorosłe", które kiedyś kupiłam w sklepie mają małe liście lub jeden większy od drugiego i zastawiam się jaka może być przyczyna.

Moich litopsów nigdy nie trzymałem na zewnątrz ,ale jest to możliwe ,widziałem u hodowcy ,wystarczy chronić przed nadmiernymi opadami deszczu i cieniować w największe upały i wydaje mi się, że powinno być OK
Lithopsy tak mają ,liście nie są równe może dlatego, że składniki odżywcze nie są równomiernie dzielone przez roślinkę, jedna połowa liści dostaje więcej jedzonka.
U mnie zakwitł L.pseudotruncatella kwiatek ładnie pachnie.

Pozdrawiam
Lithopsy tak mają ,liście nie są równe może dlatego, że składniki odżywcze nie są równomiernie dzielone przez roślinkę, jedna połowa liści dostaje więcej jedzonka.
U mnie zakwitł L.pseudotruncatella kwiatek ładnie pachnie.

Pozdrawiam
Więc zaczęłam ich rano wystawiać na południowy balkon, żeby się trochę przyzwyczaiły
Na resztę dnia zabieram, bo teraz piekielne upały.
Śliczne małe słoneczniki
U jednego z moich wysiewów chyba coś się dzieje ze szparką miedzy liśćmi. Niby mają już te ponad 3 lata, ale nie potrafię stwierdzić czy to kwiatek, czy będzie się dzielił czy co. Może za miesiąc się okaże.

Śliczne małe słoneczniki

- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maciek roślinki wysiane były w 01.2022 powinny za rok zakwitnąć niech ładnie rosną.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Maciek13
Dobrze wiedzieć
Jakbyś kiedyś na przyszłość miał jakichś nasion lithopsów za dużo, to dawaj znać. Chętnie bym sobie coś wysiał

Jakbyś kiedyś na przyszłość miał jakichś nasion lithopsów za dużo, to dawaj znać. Chętnie bym sobie coś wysiał

Ja ciągle czekam na chociaż jeden, ale żaden nie wygląda jakby się szykował. Czy te marketowe kundle nie kwitną w ogóle? 

- Maciek13
Marku, to za Twoją sprawą złapałem większego bakcyla na litopsy. Oglądając Twoje piękne rośliny na zdjęciach trudno nie kupić sobie nowych kamyków
_Luna_, marketowe też kwitną, ale różnie to z nimi bywa. One są u producentów tak napompowane nawozami, że czasem mam wrażenie że zaraz pękną. Dużo też zależy od wielkości lithopsów. Mam kilka sztuk kupionych wiosną tego roku i są naprawdę duże. Na moje oko mają z 3, 4 lata i jak ja razie nie widzę żadnego pąka. Zobaczymy, może coś się pojawi.

_Luna_, marketowe też kwitną, ale różnie to z nimi bywa. One są u producentów tak napompowane nawozami, że czasem mam wrażenie że zaraz pękną. Dużo też zależy od wielkości lithopsów. Mam kilka sztuk kupionych wiosną tego roku i są naprawdę duże. Na moje oko mają z 3, 4 lata i jak ja razie nie widzę żadnego pąka. Zobaczymy, może coś się pojawi.
Luna sam kiedyś kupiłem Lithopsa w znanym markecie budowlanym (miałem nie kupować takich Lithopsów) i w tamtym roku kwitł.

Większość Lithopsów zaczyna kwitnąć na jesień, chyba że masz
L.pseudotruncatella albo L.gracilidelineata one kwitną najwcześniej.

L.gracilidelineata powinien za kilka dni zakwitnąć.
Pozdrawiam

Większość Lithopsów zaczyna kwitnąć na jesień, chyba że masz
L.pseudotruncatella albo L.gracilidelineata one kwitną najwcześniej.

L.gracilidelineata powinien za kilka dni zakwitnąć.
Pozdrawiam
- Maciek13
Jakie ładne stokrotki. L. gracilidelineata jaki ma piękny marmurek na liściach. Cudo 

Moje dwa z Obi też były wielkie i napompowane jak je kupiłam (chyba z 8 lat temu) ale od tego czasu się podzieliły i nie wyglądają już tak okazale. Te po lewej nigdy nie kwitły...

Słyszałam, że młode kwitną pierwszy raz po około 3 latach. Moje mają prawie 5 i są tak małe, że nie wyobrażam sobie, żeby pojawił się w nich pąk.

Słyszałam, że młode kwitną pierwszy raz po około 3 latach. Moje mają prawie 5 i są tak małe, że nie wyobrażam sobie, żeby pojawił się w nich pąk.

Maćku ,cieszę się, że to właśnie moje lithopsy przyczyniły się do większego zainteresowania tymi pięknymi roślinkami.
Luna ,nie wiem jak zimujesz lithopsy.Ja moje trzymam w temperaturze 8-12 stopni z dostępem do światła. Od końca października nie podlewam, dopóki nie przejdą wylinki, potem od wiosny dużo słoneczka, także dobrze robi im różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą ,no i muszą mieć odpowiednią wielkość, żeby mogły zakwitnąć.
Luna ,nie wiem jak zimujesz lithopsy.Ja moje trzymam w temperaturze 8-12 stopni z dostępem do światła. Od końca października nie podlewam, dopóki nie przejdą wylinki, potem od wiosny dużo słoneczka, także dobrze robi im różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą ,no i muszą mieć odpowiednią wielkość, żeby mogły zakwitnąć.